ttadekk 05.08.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam, mam dosyć skomplikowaną sprawę i nie wiem jak się za nią zabrać. Mam nadzieję że mi udzielicie pomocy.Kilka tygodni temu zadecydowaliśmy o sprzedaży budowanego od kilku lat i w tym momencie wykańczanego domu. Jak się jednak okazało bezwzględnie przez sprzedażą musimy uzupełnić dokumenty. Dom ma wykonany częściowy odbiór - 60%, całego parteru. Obecnie jest praktycznie ukończony cały (zostały detale) i chciałbym uzyskać pełny odbiór budynku. Tutaj pojawia się jednak problem. Kiedyś ten odbiór załatwiałem w Urzędzie Gminy do którego należę i robiłem to w ostatniej chwili po namowie inspektora nadzoru, odchodzącego na emeryturę w obliczu zbliżających się zmian, które utworzyły Powiatowe Inspektoraty Nadzoru. Ta zmiana spowodowała przeniesienie wszystkich akt z miejscowości A do miejscowości B. Jak się ostatnio okazało nie wszystkie akta dotarły... Jako, że nieświadom tego, że powinienem jeden dziennik budowy zostawić u siebie (wiem, mój błąd) wszystkie złożyłem ówcześnie w gminie i wszystkie... zniknęły wraz z resztą dokumentacji, zresztą nie tylko mojej. Teraz zarówno PINB jak i UG umywają ręce, a Ja nie mam jak uzyskać kopii mojego dziennika budowy. Dodam tylko, że PINB nie posiada jakichkolwiek akt mojej sprawy, projektu budowlanego również. Ja mam projekty, mam ten częściowy odbiór etc. Jak to ugryźć? Co mam teraz zrobić? No i druga sprawa, trochę poważniejsza. Czy obecnie podczas odbioru jest jakaś inspekcja, etc? Dom był budowany przez prawie 10 lat. Różni się od projektu brakiem kilku okien, rozmiarami innych, małymi zmianami funkcjonalnymi w środku budynku i faktem... że jest częściowo podpiwniczony. Ówcześnie zarówno architekt, jak i kierownik budowy zalecali takie rozwiązanie ze względu na ukształtowanie terenu. Wrysować to obecnie do projektu? Zostawić i udawać że jestem zielony i nic nie wiem? Mam uzyskiwać nowe pozwolenie budowlane? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez ttadekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 05.08.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 skoro nie masz żadnych dokumentów to może być problem. Skontaktuj się z nadzorem budowlanym niech Ci doradzą jak wybrnąć z tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttadekk 06.08.2011 00:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Ja dokumenty mam (tzn. wszystko prócz dziennika budowy), oni nie mają nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 07.08.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Spróbuj odtworzyć dziennik budowy. Powiesz, że został zagubiony i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts