Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dublowany wątek dla wszystkich.Dla tych którzy zaczynają przygodę z gotowaniem.Dla tych którzy nie maja przyrządów,elektronicznych,termometrów elektronicznych, a jednak chcą się mimo to nauczyć gotować.Wątek dla tych gdzie gotowanie to możliwość pokazania prostych z życia wziętych posiłków-potraw podpartych zdjęciami po to by każdy znalazł tu coś dla siebie.Bez sarkazmów ,udowadniających epitetów,Bez wysoko-lotnego zakpiewania. Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Można zrobić to szybciej i idąc na łatwiznę użyć koncentratu.Ja robię to z pomidorów ,które sam gotuje a potem pasteryzuje w słoikach.

 

składniki

ciasto naleśnikowe:

-szklanka przecieru pomidorowego(domowego)lub puszka koncentratu rozpuszczonego w 1 szkl wody

-mąka

-mleko

-1 jajko

-sól,pieprz,zioła prowansalskie do smaku

wykonanie

Do naczynia wlać koncentrat.Dodać mąkę,jajko i mleko wymieszać by powstała jednolita masa.Przyprawić

 

Ugotować w mundurkach ziemniaki na pół twardo.Kroić w plastry obtaczać w cieście i smażyć na oleju.

 

Pasta z pieczarek

 

składniki

-1/2 kg pieczarek

-cebula pokrojona w kostkę

-1/2 kostki masła

-3 szt jaja na twardo

-pieprz mielony

-2łyżki oleju

 

wykonanie

Pieczarki pokroić w drobną kostkę .Na oleju zeszklić cebulę .Włożyć pieczarki i smażyć do zrumienienia .Posiekać jajka i do masy dodać masło przyprawiając pieprzem .Dokładnie wymieszać z pieczarkami i cebulą,zmiksować na pastę.Wystudzić.Smarować ziemniaki i zajadać.

 

smacznego

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie lubię rukoli ale jak u znajomych nakarmili mnie takim z grilla okoniem morskim nadzianym wszelkim zielepastwem z przewagą rukoli to prawie odleciałem z zachwytu.

 

Rybę ową natarli solą,obtaczali w majeranku w dużej ilości majeranku.Do środka włożyli natkę z łodygami,koper i rukolę.Włożyli masło. Zawinęli w folię i na grilla.Przed podaniem odkryli by odparował.No normalnie rewelka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zupa kukurydziana.

 

Na bazie warzyw: marchew,pietruszka ,kapusta młoda,ziemniaki,cebula,wspomniana kukurydza. Ugotować wywar na skrzydełkach i warzywach bez kukurydzy i cebuli, krojąc warzywa w dowolne części.Ugotowane skrzydełka obrać i podsmażyć z cebulką.Dodać do zupy.Wlać całą zawartość puszki ze słodką kukurydzą.Zabielić śmietana i posypać na koniec obficie koperkiem.Podawać z grzankami np.z pieczywa tostowego w serze żółtym.

smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to ja się skuszę.

 

sakiewki naleśnikowe

 

Nie nazwa i nie wygląd skusiły mnie to podania tego przepisu,który podpatrzyłem z pracy szkolnej od syna.Przede wszystkim smak i sposób zapieczenia.

Cielęciną usmażył w sosie własnym z cebulą i kawałkami boczku.Czyli obtaczał kawałki cielęciny w mące i obsmażył z każdej strony.Bez przypraw.Podlał woda i dusił pod przykryciem na wolnym ogniu około 1h.Na patelni zeszklił cebulę i dodał duże kawałki wędzonego boczku.Także bez przypraw.Cebulę z boczkiem dodał do cielęciny i dusił jeszcze przez chwilę.Pieprz i mała ilość soli.Odstawił i wystudził.Posiekał pietruszkę i szczypiorek.Wymieszał z sosem.Usmażył naleśniki biszkoptowe.Nadział sosem w sakiewki,związał listkami pora pomalował rozbitym jajkiem ,posypał kminkiem i zapiekł w piekarniku około 1/2 h w temp.160 stC.

 

smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ŚWIAT KULEK

 

Jeżeli macie ten magiczny przyrząd do robienia kulek z owoców to polecam kulki na gorąco.Nawet z marchewki,kiwi,ananasa,ziemniaka ;),pomiiiiiidooora(umiejętnie ale można),z arbuza,cebuli,selera,pora(ale trzeba umieć).

 

http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/fiskars-lyzka-dekoracyjna-do-melonow-avanti.html

 

Tą dekoracyjną łyżką można zdziałać wszystko.Se rymnąłem.:);)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak to w nowych kulinariach..............będę robił Gosi-małży kanapki na gorąco.:);)

Sztery skibki bułki wroclawsiej.Smarujemy masełkiem 82%(takie w Poluni jezd),odstawiamy by nikt w chałupie nie widział.Jedna pieczara pokrojona w plastry,cebula czerwona,plastry sera żółtego,obowiązkowo oliwki.........carne:);):D

 

WYKŁADNIA..........

Skibka+plajzder sera,pieczara,cebula,olywki,drugi plajzder sera............na tace i polać pomidorami z cukrem..koniecznie z cukrem.Zapiec.Serek zbrązowieje i będzie ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś na kolację grzanki w serze ....dodam ,że w żółtym bo przyjdzie znowu ta baba.....:D:D

 

Wysmarować z obydwu stron pieczywo tostowe masłem. Wybrudzić se łapy w czasie krojenia na kwadraty, włożyć na patelnię i usmażyć na lekko rumiany kolorek.Na tą samą patalachę wysypać pokrojoną w kwadraty :D szynkę.Usmażyć.Do naczynia żaroodpornego na jego dno wlać 1/2 kubka śmietany 18%.Rozetrzeć po dnie.Zasypać to obficie żółtym serem startym na tartce jarzynowej.Wsypać nań grzanki i szynkę.Na górze zrobić tak jak na dole tylko ,że w odwrotnej kolejności.Zapiec.w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stC.Czas 30 min.Podawać na gorąco do pączo-bączo z pora :D:D:D (zblenderowany por w śmietanie)

 

smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam wenę.

 

Mokre kanapki......ktoś by powiedział :dobrze ,że nie rosół albo jajka z grilla :D:D:D ,czy wątorba w majonezie;););)

 

Uwielbiam te kanapki ze stacji CPN takie zawinięte w strecz.Moje do pracy wyglądają podobnie tyle ,że wędlina która tam jest jest deczko z grillowana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zapisuję się do czytania i mam nadzieję próbowania, przynajmniej części przepisów :)

 

Dam ci hiciora na kolacje w blasku świec.Polędwiczki wieprzowe pokrój w plastry 1cm.Musztardę .koniecznie parczewską zasyp cukrem.Słoik + 2 łyżki cukru.Obtaczaj w niej polędwiczki.Krótko smaż na oleju z oliwek albo innym dostępnym tłuszczu.Rozpuść mozzarellę dodając do niej sok ze zblenderowanego arbuza(bez pestek).Polej nim usmażone polędwiczki.Zapewniam cię ,że zje je bez pieczywa.

 

smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytam, czytam, już utyłam od tego czytania :o ... pomidory z cukrem, musztarda z cukrem, same nowości. A bez ziemniaków i chleba lubię mięsiwo jeśli mam dodatek sałatkowy jakiś :wiggle:

 

Czy jak robisz swój własny dżem dodajesz cukier???Ja tak.Czy jak robisz buraczki zasmażane mimo ,że oddają swoją słodycz same z siebie to dodajesz cukier???Ja tak.Czy w musztardzie jest ocet???Jest.Żeby to złagodzić należy dodać .......cukru.Ja dodaję.Czy robiłaś kiedyś skrzydełka w miodzie na grillu?Ja tak.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...