Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dublowany wątek dla wszystkich.Dla tych którzy zaczynają przygodę z gotowaniem.Dla tych którzy nie maja przyrządów,elektronicznych,termometrów elektronicznych, a jednak chcą się mimo to nauczyć gotować.Wątek dla tych gdzie gotowanie to możliwość pokazania prostych z życia wziętych posiłków-potraw podpartych zdjęciami po to by każdy znalazł tu coś dla siebie.Bez sarkazmów ,udowadniających epitetów,Bez wysoko-lotnego zakpiewania. Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/159611-nowe-kulinaria/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ziemniaki w cieście naleśnikowym-pomidorowym

 

3 szt ugotowanych w mundurkach na pół twardo ziemniaków, pokrojonych w plastry 1cm, obtaczać w cieście naleśnikowo-pomidorowym.Smażyć na rozgrzanym oleju słonecznikowym.Podawać z pastą z pieczarek.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/159611-nowe-kulinaria/#findComment-4865589
Udostępnij na innych stronach

Można zrobić to szybciej i idąc na łatwiznę użyć koncentratu.Ja robię to z pomidorów ,które sam gotuje a potem pasteryzuje w słoikach.

 

składniki

ciasto naleśnikowe:

-szklanka przecieru pomidorowego(domowego)lub puszka koncentratu rozpuszczonego w 1 szkl wody

-mąka

-mleko

-1 jajko

-sól,pieprz,zioła prowansalskie do smaku

wykonanie

Do naczynia wlać koncentrat.Dodać mąkę,jajko i mleko wymieszać by powstała jednolita masa.Przyprawić

 

Ugotować w mundurkach ziemniaki na pół twardo.Kroić w plastry obtaczać w cieście i smażyć na oleju.

 

Pasta z pieczarek

 

składniki

-1/2 kg pieczarek

-cebula pokrojona w kostkę

-1/2 kostki masła

-3 szt jaja na twardo

-pieprz mielony

-2łyżki oleju

 

wykonanie

Pieczarki pokroić w drobną kostkę .Na oleju zeszklić cebulę .Włożyć pieczarki i smażyć do zrumienienia .Posiekać jajka i do masy dodać masło przyprawiając pieprzem .Dokładnie wymieszać z pieczarkami i cebulą,zmiksować na pastę.Wystudzić.Smarować ziemniaki i zajadać.

 

smacznego

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/159611-nowe-kulinaria/#findComment-4869134
Udostępnij na innych stronach

Nie lubię rukoli ale jak u znajomych nakarmili mnie takim z grilla okoniem morskim nadzianym wszelkim zielepastwem z przewagą rukoli to prawie odleciałem z zachwytu.

 

Rybę ową natarli solą,obtaczali w majeranku w dużej ilości majeranku.Do środka włożyli natkę z łodygami,koper i rukolę.Włożyli masło. Zawinęli w folię i na grilla.Przed podaniem odkryli by odparował.No normalnie rewelka.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/159611-nowe-kulinaria/#findComment-4869406
Udostępnij na innych stronach

zupa kukurydziana.

 

Na bazie warzyw: marchew,pietruszka ,kapusta młoda,ziemniaki,cebula,wspomniana kukurydza. Ugotować wywar na skrzydełkach i warzywach bez kukurydzy i cebuli, krojąc warzywa w dowolne części.Ugotowane skrzydełka obrać i podsmażyć z cebulką.Dodać do zupy.Wlać całą zawartość puszki ze słodką kukurydzą.Zabielić śmietana i posypać na koniec obficie koperkiem.Podawać z grzankami np.z pieczywa tostowego w serze żółtym.

smacznego

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/159611-nowe-kulinaria/#findComment-4869471
Udostępnij na innych stronach

No to ja się skuszę.

 

sakiewki naleśnikowe

 

Nie nazwa i nie wygląd skusiły mnie to podania tego przepisu,który podpatrzyłem z pracy szkolnej od syna.Przede wszystkim smak i sposób zapieczenia.

Cielęciną usmażył w sosie własnym z cebulą i kawałkami boczku.Czyli obtaczał kawałki cielęciny w mące i obsmażył z każdej strony.Bez przypraw.Podlał woda i dusił pod przykryciem na wolnym ogniu około 1h.Na patelni zeszklił cebulę i dodał duże kawałki wędzonego boczku.Także bez przypraw.Cebulę z boczkiem dodał do cielęciny i dusił jeszcze przez chwilę.Pieprz i mała ilość soli.Odstawił i wystudził.Posiekał pietruszkę i szczypiorek.Wymieszał z sosem.Usmażył naleśniki biszkoptowe.Nadział sosem w sakiewki,związał listkami pora pomalował rozbitym jajkiem ,posypał kminkiem i zapiekł w piekarniku około 1/2 h w temp.160 stC.

 

smacznego

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/159611-nowe-kulinaria/#findComment-4871995
Udostępnij na innych stronach

ŚWIAT KULEK

 

Jeżeli macie ten magiczny przyrząd do robienia kulek z owoców to polecam kulki na gorąco.Nawet z marchewki,kiwi,ananasa,ziemniaka ;),pomiiiiiidooora(umiejętnie ale można),z arbuza,cebuli,selera,pora(ale trzeba umieć).

 

http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/fiskars-lyzka-dekoracyjna-do-melonow-avanti.html

 

Tą dekoracyjną łyżką można zdziałać wszystko.Se rymnąłem.:);)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/159611-nowe-kulinaria/#findComment-4873940
Udostępnij na innych stronach

Jak to w nowych kulinariach..............będę robił Gosi-małży kanapki na gorąco.:);)

Sztery skibki bułki wroclawsiej.Smarujemy masełkiem 82%(takie w Poluni jezd),odstawiamy by nikt w chałupie nie widział.Jedna pieczara pokrojona w plastry,cebula czerwona,plastry sera żółtego,obowiązkowo oliwki.........carne:);):D

 

WYKŁADNIA..........

Skibka+plajzder sera,pieczara,cebula,olywki,drugi plajzder sera............na tace i polać pomidorami z cukrem..koniecznie z cukrem.Zapiec.Serek zbrązowieje i będzie ok.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/159611-nowe-kulinaria/#findComment-4874064
Udostępnij na innych stronach

Wiem ,że zabrzmi to brutalnie dla Pań ale piekę dziś podgardle.Naszpikowane cząstkami czosnku w przyprawach.Nie jest to jakiś nadzwyczajny rodzaj mięsa do pieczenia ale do wódeczki smakuje wyśmienicie -odjazdowo.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/159611-nowe-kulinaria/#findComment-4875182
Udostępnij na innych stronach

Dziś na kolację grzanki w serze ....dodam ,że w żółtym bo przyjdzie znowu ta baba.....:D:D

 

Wysmarować z obydwu stron pieczywo tostowe masłem. Wybrudzić se łapy w czasie krojenia na kwadraty, włożyć na patelnię i usmażyć na lekko rumiany kolorek.Na tą samą patalachę wysypać pokrojoną w kwadraty :D szynkę.Usmażyć.Do naczynia żaroodpornego na jego dno wlać 1/2 kubka śmietany 18%.Rozetrzeć po dnie.Zasypać to obficie żółtym serem startym na tartce jarzynowej.Wsypać nań grzanki i szynkę.Na górze zrobić tak jak na dole tylko ,że w odwrotnej kolejności.Zapiec.w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stC.Czas 30 min.Podawać na gorąco do pączo-bączo z pora :D:D:D (zblenderowany por w śmietanie)

 

smacznego

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/159611-nowe-kulinaria/#findComment-4875369
Udostępnij na innych stronach

Mam wenę.

 

Mokre kanapki......ktoś by powiedział :dobrze ,że nie rosół albo jajka z grilla :D:D:D ,czy wątorba w majonezie;););)

 

Uwielbiam te kanapki ze stacji CPN takie zawinięte w strecz.Moje do pracy wyglądają podobnie tyle ,że wędlina która tam jest jest deczko z grillowana.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/159611-nowe-kulinaria/#findComment-4875392
Udostępnij na innych stronach

zapisuję się do czytania i mam nadzieję próbowania, przynajmniej części przepisów :)

 

Dam ci hiciora na kolacje w blasku świec.Polędwiczki wieprzowe pokrój w plastry 1cm.Musztardę .koniecznie parczewską zasyp cukrem.Słoik + 2 łyżki cukru.Obtaczaj w niej polędwiczki.Krótko smaż na oleju z oliwek albo innym dostępnym tłuszczu.Rozpuść mozzarellę dodając do niej sok ze zblenderowanego arbuza(bez pestek).Polej nim usmażone polędwiczki.Zapewniam cię ,że zje je bez pieczywa.

 

smacznego.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/159611-nowe-kulinaria/#findComment-4875431
Udostępnij na innych stronach

Czytam, czytam, już utyłam od tego czytania :o ... pomidory z cukrem, musztarda z cukrem, same nowości. A bez ziemniaków i chleba lubię mięsiwo jeśli mam dodatek sałatkowy jakiś :wiggle:

 

Czy jak robisz swój własny dżem dodajesz cukier???Ja tak.Czy jak robisz buraczki zasmażane mimo ,że oddają swoją słodycz same z siebie to dodajesz cukier???Ja tak.Czy w musztardzie jest ocet???Jest.Żeby to złagodzić należy dodać .......cukru.Ja dodaję.Czy robiłaś kiedyś skrzydełka w miodzie na grillu?Ja tak.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/159611-nowe-kulinaria/#findComment-4875680
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...