niktspecjalny 12.10.2011 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Przystawka. Ugotowałem ziemniaka we wodzie z solą.Wystygł.Pokroiłem w kostkę.Kupiłem mielonkę z Łukowa.Pokroiłem w kostkę.Ząbek czosnku obrałem i pokroiłem w talarki.Cebulę czerwoną pokroiłem w kostkę.Pomidora bez parzenia pokroiłem w ćwiartki.Kostki włożyłem do ulubionej miseczki + talarki+ćwiartki :D:D.Zalałem delikatnie oliwą z oliwek i wcisnąłem połowę cytryny.Zaczekałem 2 h.Najbardziej smakował mi sos powstały z maczania chleba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.10.2011 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Ruszcie dupska:D Tyle jest przepisów...........by je wskazać.Na FM powróci jeszcze gotowanie........kulinaria i inne wątki ruszą.FM w gotowaniu ma tradycje.........te gorsze i te złe,,, aleeeeeeee ma.Powtarzam ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 14.10.2011 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Ruszcie dupska:D Tyle jest przepisów...........by je wskazać.Na FM powróci jeszcze gotowanie........kulinaria i inne wątki ruszą.FM w gotowaniu ma tradycje.........te gorsze i te złe,,, aleeeeeeee ma.Powtarzam ma. A co powiesz na kurczaka curry z ryzem - proste, szybkie i smaczne. Kawałki mięsa z kurczaka przyprawione dużą ilością curry i innych przypraw, do tego troszkę cebuli i mleczko kokosowe Pychaaa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.10.2011 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 A co powiesz na kurczaka curry z ryzem - proste, szybkie i smaczne. Kawałki mięsa z kurczaka przyprawione dużą ilością curry i innych przypraw, do tego troszkę cebuli i mleczko kokosowe Pychaaa! Powiem tylko tyle ,że zrobię .Mój synio curry jadłby łyżkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.10.2011 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Zawsze sobie obiecuje ,że realizacje pokaże na fotkach.Mus coś z tym zrobić by publiczność i klakierzy tez mieli frajdę.Pomine tu tych ,ktorzy w domu potrafią z żarełkiem zrobić totalna rozpierduchę:D pozdrawiam wszystkich tych którzy lubią jeść:D:D:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 21.10.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 ej za cicho tuniktspecjalny co to za cytrynowa zupa co pisales na innym watku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.10.2011 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Moja zupa cytrynowa. Składniki: - 1,5 l bulionu z drobiu - 4 jajka - 50 g ryżu - sok z 2 cytryn - sól, pieprz - surowa żółta papryka - smażona na maśle ryba lub inne mięso - grzanki Zagotować bulion.Ryż umyć z mąki i wsypać do bulionu a następnie gotować pod przykryciem około 20 min.Jajka lekko ubić na piane, stopniowo dolewać sok z dwóch cytryn.Odlać szklankę wrzącego bulionu, po trochu wlewać do masy jajecznej,cały czas mieszając.Garnek z bulionem odstawić a następnie ciągle mieszając wlać powstałą masę.Dobrze podgrzać bez wrzenia doprawiając do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodać kawałki ryby lub innego mięsa.Posypać drobno pokrojoną w kostkę surowa koniecznie żółtą paprykę i grzanki.Nie zalewajmy grzanek,grysiku gorącymi zupami.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.10.2011 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Kartacze-krętacze :D:D Ciasto to bardzo prosta konkurencja w kuchni:D Ścieramy na tartce część przeznaczonych do konsumpcji :) ziemniaków.Drugą część gotujemy studzimy.Mieszamy wystudzone z przelanymi przez sito ziemniakami.Sok wylewamy zostawiając krochmal.Dodajemy go wraz z łyżka mąki ziemniaczanej.Wyrabiamy na masę.Masa ma być..............elastyczna;).Nadziewam je twarogiem z surowym jajkiem i smażoną cebulką.Gotuje po wypłynięciu jak mi paluch miętko włazi. Kroszę :) skwarkami z boczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.10.2011 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Wiórki ziemniaczane z groszkiem i kukurydza. Kilka ziemniaków obrać i zetrzeć na tartce jarzynowej.Dokładnie wypłukać.Osuszyć.Wrzucić na gorący olej i usmażyć jak frytki.Nie przypalić.Osuszyć na ręczniku jednorazowym z nadmiaru tłuszczy.:D:D.Taki wynalazek ;) można zrobić także z marchewka pietruszką kalafiorem,brokułami,jabłkiem(koniecznie).Po wystudzeniu wymieszać z groszkiem i kukurydza. Dodać śmietanę i majonez.Doprawić do smaku.;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.11.2011 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Skrzydełka i makaron AGLIO OLIO. Skrzydełka podzielić na trzy części .Najmniejszą wyrzucić, tą niezjadliwą. .Pozostałe dwie ugotować na rumiano w oleju .Odsączyć np. na ręczniku jednorazowym.Panierować w rozgniecionych chrupkach kukurydzianych i delikatnie dosmażyć.Panierka dowolna.Moja jajeczno-mączna.Zrobić zalewę z oleju i przyprawy.Ugotować dowolny makaron al dente.Zalać go przygotowanym olejem.Na górę położyć plastry pomidora.Posypać żółtym serem.Delikatnie zapiec by ser się rozpuścił.Podawać ze skrzydełkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 06.11.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Dublowany wątek dla wszystkich.Dla tych którzy zaczynają przygodę z gotowaniem.Dla tych którzy nie maja przyrządów,elektronicznych,termometrów elektronicznych, a jednak chcą się mimo to nauczyć gotować.Wątek dla tych gdzie gotowanie to możliwość pokazania prostych z życia wziętych posiłków-potraw podpartych zdjęciami po to by każdy znalazł tu coś dla siebie.Bez sarkazmów ,udowadniających epitetów,Bez wysoko-lotnego zakpiewania. przegladnelam te "proste z zycia wziete przepisy" i dodam, ze to watek albo dla tych ktorym gigantyczne poklady fat-u zbierajace sie w kazdym zakamarku ciala i mega zatorowosc zyl nie straszna, albo dla tych ktorych matuchna natura obdarzyla metabolizmem niczym z reaktora atomowego i smazenie w smazeniu, paniera do paniery, olejowanie, smalczykowanie, majonezowanie i boczkowanie nie czynia w komforcie zycia zadnej roznicy Ja dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.11.2011 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 (edytowane) przegladnelam te "proste z zycia wziete przepisy" i dodam, ze to watek albo dla tych ktorym gigantyczne poklady fat-u zbierajace sie w kazdym zakamarku ciala i mega zatorowosc zyl nie straszna, albo dla tych ktorych matuchna natura obdarzyla metabolizmem niczym z reaktora atomowego i smazenie w smazeniu, paniera do paniery, olejowanie, smalczykowanie, majonezowanie i boczkowanie nie czynia w komforcie zycia zadnej roznicy Ja dziekuje Łatwo jest krytykować gdy się wie co się krytykuje i czy to przyniesie wymierny wynik w skutkach.Pozłuże się pewnymi faktami z życia wziętymi o których zapominasz.Chyba że prowadzisz 100% zdrowy tryb życia ......jeśli takowy w ogóle istnieje. Pierogi ruskie tak przecież przez nas lubiane.Potrawa mączna z tłuszczem z nabiałem ,ziemniakami.Wspomnę tu jeszcze o ich odsmażaniu na tłuszczu i moczonych w śmietanie.Mąka w mące,tłuszcz na tłuszcz bo cebulkę trzeba dodać do środka i mieć omastę do ich polewania,nabiał na nabiał bo ser i śmietana się uzupełniają doskonale w potrawie.Jak domniemam tego nie jadasz :( Sałatka jarzynowa wszechstronnie, znana w różnych mutacjach w których pojawia się w przeważającej ilości jako dodatek, majonez,śmietana.Majonezzz-majonezowanie jak to zwiewnie nazywasz stwierdzam ,że także nie jest częstym gościem w twoich potrawach.Tego zapewne też nie jadasz??? Jakże ważnym elementem w naszej kuchni jest olej i potrawy na nim smażone i nie tylko.Ukochane frytki,których niestety nie da się zrobić inaczej jak właśnie w głębokim oleju.Wszelkiego rodzaju sałatki w których olej jest nieodzowną częścią w połączeniu kilku składników.Kotlet z wody czy z tłuszczu??? Moja mam przeżyła 76 lat ma sie dobrze i wychowano ją by posiłek jaki ma przygotować ma być smaczny,sprawdzony bez naliczania zbędnych tłuszczy węglowodanów itp.Potrawy duszone przez nasze babcie ,mamy.Zawsze myślałem(może się mylę) żeby udusić trzeba najpierw podsmażyć a na czym???.Taka mała uwaga.Tego zapewne też nie robisz bo i po co skoro skytykowałaś mój topik. Moje ulubione ryby...... i tak ryba po grecku.Najpierw usmażona na oleju w panierce ,którą tu także przywołujesz.Potem w dowolnej kolejności smażone na oleju warzywa....marchew,pietruszka,cebula.Połączenie ich z rybą z dodatkiem przecieru pomidorowego ,według twojego toku rozumowania to bomba kaloryczna czy potrawa smaczna,popularna,czy wreszcie jest to próba bicia rekordu w cholesterolu,miażdżycy itp??? mega zatorowosc zyl nie straszna, albo dla tych ktorych matuchna natura obdarzyla metabolizmem niczym z reaktora atomowego i smazenie w smazeniu, paniera do paniery........ Mógłbym tak dłużej bo jest tego wiele ale czy warto???:( Na koniec bo przykłówa moją uwagę jeszcze boczunio-boczuś.:D.Nie wiem czy wiesz o czym piszesz ale,ale,ale. boczkowanie nie czynia w komforcie zycia zadnej roznicy Tu się z tobą nie zgodzę jeśli pozwolisz ponieważ mam odmienne zdanie jeśli chodzi o przyswajalność witamin w której to czynny udział biorą tłuszcze. Tyle z mojej strony serdeczne dzięki za krytykę bo jak myślę rozmawiam z wiruozem kulinarnym który wie jak zdrowo łączyc składniki by niezakłócały naszego metabolizmu Edytowane 7 Listopada 2011 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.11.2011 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Warzywa na parze z polędwicą w mięcie,natce i bazyli. Uparować warzywa i polędwicę nadzianą miętą ,natką i bazylią nad oparami z piwa.:D.Miękkie polać masłem klarowanym posypanym bułką tartą.Wszystko polać przygotowując talerz i warzywa i polędwicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 09.11.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 przegladnelam .... tak myślałam , że w końcu ktoś nie zdzierży ja czytam z przyjemnością oraz z żołądkową gorzką i tabletkami na wątrobę w pobliżu, nigdy nie wiadomo czy od czytania cholesterol nie podskakuje Chciałam zapytać też skąd zagraniczna nazwa dania : Skrzydełka i makaron AGLIO OLIO oleju co prawda nie brakuje , ale ani słowa o czosnku No i w o ogóle : poezja w kuchni ( i w odpowiedzi na post Amber ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.11.2011 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Zosiu ty nie zdzierżyłaś???????????????????.Jak już masz flaszkę żołądkowej gorzkiej i tabletki na "wontorbę" w pobliżu, to broń Boże nie zapomnij o pójściu do doktora ba jak od czytania cholek ci skacze to co powiesz jak skoczy ci zupełnie od czegoś innego.Swoją drogą twoje przepisy przypadły mi do gustu i mówiąc szczerze są bardzo wyszukane i są pozbawione tych wszelkich nazwę to przekroczeń.Jeśli ci to nie sprawi kłopotu przypomnij mi prosze jeden ze swych ulubionych bym i ja mógł się równie jak ty kąśliwie wypowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 10.11.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Zochna widze, ze jednoczysz sie ze mna w kulinarno-watrobowym bolu Odpowiadajac natomiast tworcy tego "smacznego" watku odpowiadam: - pierogow ruskich jak domniemasz nie jadam. Nie lubie. Lubie z miesem (chuda wolowina), ze szpinakiem, z kapusta i grzybami. Nie uzywam tluszczu do odsmazania. Wrzucam na teflon, albo do wrzatku i gotowe. Tluszczem/cebula nie okraszam ... zawiedziony? - salatka jarzynowa konsumowana rzadko. Uzywam do niej mix-u skladajacego sie glownie z jogurtu greckiego i np. malej lyzeczki majonezu. Do innych salatek konsumowanych czesto rowniez. Dressing glownie na bazie jogurtu ... - w sprawie frytek jestem od dzicinstwa ortodyksyjna Nie jadam. Nie lubie. Nie jadam rowniez kotletow w panierce, czy smazonych. Rowniez nie lubie. Zdziwiony, ze dla kogos to moze nie byc przysmak??? - oleju uzywam w formie pam spray i tylko tyle - rybe po grecku NIGDY nie przygotowuje z ryby w panierze Mozna inaczej Doczytaj To samo dotyczy warzyw. Przecier pomidorowy? Jaki przecier? Mozna swieze, przetarte pomidory ... zdrowiej prawda? - przyswajalnosc witamin w obecnosci tluszczy obca mi nie jest. Wystarczy pare kropel oliwy z oliwek do salaty i gotowe Doprawdy to nie musi byc smalec, kostka masla, czy inny facik A poza tym wcinac sie w ten watek wiecej nie bede. Nie dla mnie i nie dla mojej Rodziny, ktora za te kulinaria pogonilaby mnie z kuchni Nie mniej w obliczu statystyk, ktore jednoznacznie obnazaja ze prawie 60% polskiego spoleczenstwa ma otluszczyce, namawianie do spozywania gory tluszczu, cukru i soli powinno byc karalne Ale nie bierz tego do siebie, przeciez jestes fit prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 10.11.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Zosiu ty nie zdzierżyłaś???????????????????.Jak już masz flaszkę żołądkowej gorzkiej i tabletki na "wontorbę" w pobliżu, to broń Boże nie zapomnij o pójściu do doktora ba jak od czytania cholek ci skacze to co powiesz jak skoczy ci zupełnie od czegoś innego.Swoją drogą twoje przepisy przypadły mi do gustu i mówiąc szczerze są bardzo wyszukane i są pozbawione tych wszelkich nazwę to przekroczeń.Jeśli ci to nie sprawi kłopotu przypomnij mi prosze jeden ze swych ulubionych bym i ja mógł się równie jak ty kąśliwie wypowiedzieć Good point - masz rację. Wyzłośliwiam się , a sama nic merytorycznego nie produkuję Z tym że moje przepisy są dramatycznie mało wyszukane jak na Twoje ns kryteria. Jak mam na ten przykład rybę to jej nie obtaczam w mąkach, krakersach i bułkach paryskich , nie zalewam keczupem ani majonezem, nie topię we frytkownicy. Nic imponującego , zupełnie prostacko używam cytryny, ewentualnie czosnku i białego wina. I nie tylko z powodów zdrowotnościowych - tak mi po prostu smakuje Nie zrozum mnie źle - nic do Twojego gotowania nie mam ,oprócz innego wyobrażenia prostej z życia wziętej kuchni. I tej wyszukanej też Obiecuję się już nie odzywać. (znaczy w tym wątku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 10.11.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Niktuspecjalny Czytam z zainteresowaniem. Uwielbiam gotować i.. jeść. Uwielbiam takie właśnie potrawy- sycąąące. I chociaż nie jadamy ich na okrągło, to jesteśmy ich zagorzałymi zwolennikami (szczególnie jesienno-zimową porą). No cóż, mieszkamy w północnej Polsce a nie (mimo chęci) w południowych Włoszech. Zatem: smalec, masło i inne tłuszcze nie są nam obce. Dodam jednak, że w naszej diecie stałe miejsce zajmują wszelkiego rodzaju kiełki (produkcja własna), często chudy nabiał, oliwa z oliwek, oliwki , ryby itp. Suma summarum- jemy wszystko ale ze zdrowym rozsądkiem. Pozdrawiam i wpisuję się do klubu "jedzących smalec" 41-letnia mama dwójki dzieci, wzrost 165 cm, waga 61 kg Całkiem zgrabna ze mnie babka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.11.2011 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 (edytowane) Pani AmberWind powinno się od razu podziękować ponieważ jak sami państwo widzą do tego "otłuszczonego" topiku nie pasuje.Próbowano wiele razy zawrócić mnie na inną drogę ale niestety nie mogę.TRADYCJA. .Wspomnianych gospodyń gotujących nijak nie da się zrozumieć.Z pełną odpowiedzialnością powiem ,że zawsze będę: -smażył na oleju -robił zasmażki z mąki na smalcu -obsmażał mięsa a potem dusił -dodawał majonez-śmietana do sałatki jarzynowej -itp - rybe po grecku NIGDY nie przygotowuje z ryby w panierze Mozna inaczej Doczytaj tego nigdy nie zrozumie ponieważ jest to porażka osoby gotującej kolejny cytat nie jest nawet z adoracji koła gospodyń wiejskich dlaczego??? a to dlatego ,że pierogi z mięsem wspomniane panie robią z kilku rodzai ugotowanego mięsa przeważnie wieprzowego ewentualnie z dodatkiem wołowego-opcja pierogow ruskich jak domniemasz nie jadam. Nie lubie. Lubie z miesem (chuda wolowina), W 21 wieku takie stwierdzenia powinny byc karane :D:D w sprawie frytek jestem od dzicinstwa ortodyksyjna. Nie jadam. Nie lubie ORTODOKSYJNY to ten człek co także ściśle przestrzega jakiegoś kodeksu.Z całym szacunkiem we frytkach tak musi być.Dobrze ,że tego nie czytają moi milusińscy i znajomi. Wywołany do tablicy nie zdzierżę także takiej krytyki Nie jadam rowniez kotletow w panierce, czy smazonych. Rowniez nie lubie. Matko córko zdaję sobie sobie z tego sprawę ale u mnie się tak nie da.Jak flaków zapalonych zasmażką na smalcu,buraczków ,marchewki z groszkiem,sosu chrzanowego itp. nie zrobię to moi milusińscy nie wezmą tego do "mordy" stwierdzając ,że to trawa:D:D.Kotlet schabowy bez panierki?????????????----mielony bez bułki tartej?????????Pewnych przyzwyczajeń nie da się zmienić.Proszę wziąć to także pod uwagę.Zawsze śmieszy mnie osoba na którą patrzę na imprezie jak z podanego menu nic nie może wybrać. .Przecież kuźwa nie są to jakieś twarde zasady by ich nie można było obejść :( ten cytat także mnie nie dotyczy gdyż do sałaty itp nigdy nie dodaję smalcu,masła.....litości mniej krytyki. ( z wyjątkiem tej parzonej) przyswajalnosc witamin w obecnosci tluszczy obca mi nie jest. Wystarczy pare kropel oliwy z oliwek do salaty i gotowe Doprawdy to nie musi byc smalec, kostka masla, czy inny facik A poza tym wcinac sie w ten watek wiecej nie bede. Nie dla mnie i nie dla mojej Rodziny, ktora za te kulinaria pogonilaby mnie z kuchni z całym szacunkiem numer dwa.......... mnie także. Zaiste ten topik jest jak najbardziej nie dla ciebie.Nie czytaj go . Edytowane 11 Listopada 2011 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.11.2011 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Zosiu masz rację z tym stwierdzeniem zupełnie prostacko używam cytryny, ewentualnie czosnku i białego wina. W tym tkwij i tam pozostań pewnych zasad-przyzwyczajeń niestety nie da się zmienić :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.