Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niktuspecjalny ;) Czytam z zainteresowaniem. Uwielbiam gotować i.. jeść. Uwielbiam takie właśnie potrawy- sycąąące. I chociaż nie jadamy ich na okrągło, to jesteśmy ich zagorzałymi zwolennikami (szczególnie jesienno-zimową porą). No cóż, mieszkamy w północnej Polsce a nie (mimo chęci) w południowych Włoszech. Zatem: smalec, masło i inne tłuszcze nie są nam obce. Dodam jednak, że w naszej diecie stałe miejsce zajmują wszelkiego rodzaju kiełki (produkcja własna), często chudy nabiał, oliwa z oliwek, oliwki , ryby itp. Suma summarum- jemy wszystko ale ze zdrowym rozsądkiem. Pozdrawiam i wpisuję się do klubu "jedzących smalec" :)

41-letnia mama dwójki dzieci, wzrost 165 cm, waga 61 kg :) Całkiem zgrabna ze mnie babka ;)

 

Jako 47 -latek ojciec dwójki dzieci,wzrost 183 cm,waga 98 kg zapalony siatkarz :) powiem ,że po takim nazwę to "mocnym" gotowaniu kondyche mam jeszcze łooo-cho-cho :D:D:D

Bardzo dziękuję ci za te słowa otuchy :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cóż czas na przepis :(:(

 

Np.schab,ziemniaki,marchew,pieczarki, w zielonym cieście naleśnikowym to u mnie ostatnio "chicior".Połączenie mąki ,mrożonego szpinaku,jajka i mleka sprawia ,że "maczandy" są naprawdę bardzo smaczne.Nie polecam ich paniom z koła wzajemnej adoracji.

 

iza mama gabora zrób takowe a zobaczysz ,że domownicy cię pochwalą.Dodaj do tak wyszukanego dania prostacką :D sałatkę........drobno posiekana słodka kapusta,żywy :D koperek ,kilka kropel oliwy z oliwek i sok z cytryny.Kompozycja "maczand"y i surówki, zapewniam cię jak najbardziej przyswajalna i zdrowa.:(:(:(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bułka paryska inaczej taka bułka

 

http://img59.imageshack.us/img59/6844/bukazmasem.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Przekroić bułkę paryską wzdłuż.Wyjąc zeń miąższ.Namoczyć go w mleku.Odcisnąć.Dodać jajko,posiekaną bazylię i wyciśnięty czosnek.W powstałych "wzdłużnych łódkach"wysmarowanych masłem układać powstały "farsz".Nałożyć obie "łódki" na siebie.Delikatnie podgrzać w piekarniku.temp 180 stC czas 10 min.Do czerwonego barszczu bułka paryska wyśmienita.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nio to jeszcze coś w świąteczny dzień z serii kotlet smażony na oleju w panierce bezmięsny.Należy pokrajać w drobną kostkę następujące warzywa.Słodka kapusta,marchewka,pieczarka,por,fasolka szparagowa(może być mrożona) dodać bułkę uprzednio namoczoną i wyciśniętą w mleku ,jajko przyprawy.Formować kotleciki , obtaczać w bułce tartej i smaaaażyć na oooleju.Podawać z sosem buraczanym,(zmiksowane buraczki ze śmietaną bez mąki:D)

 

w wyglądzie ma być taki:

http://img822.imageshack.us/img822/5066/obrazek21962.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Karczek w przecierze pomidorowym.Jedna z pań z koła.itd i do tego przypięła mi łatkę.Cóż droga Pani nazywamy przecierem pomidorowym.Jak sama nazwa mówi jest to : http://oliwka.przepisy.net/przecier-pomidorowy/

a nie koncentrat bo o tym chyba droga Pani pomyślała za nim się zagalopowała w tych kulinariach.Powtarzam przecier pomidorowy a nie koncentrat ze sklepu.Poniała Pani??????:(:(

 

W tak przygotowanym przecierze z w/w linku dla Pani z koła, należy gotować surowy karczek do miękkości.Podaję go zazwyczaj z ryżem na sypko nie z torebki.:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drogie Panie.!!!!!!!!!!

Długo myślałem ale "wymyślałem":D

Co my tak na prawdę uwielbiamy,lubimy ,co nam smakuje,o czym gadamy w kuchni ,że jest kul itd.:D ......"długo by wymieniać...

ale nr. 1 KOTLET MIELONY by nasza mama miała z tego satysfakcję. Nazwijmy to potem :D : schaboszczak, frytki, pizza, kebab, gołąbki, pomidorowa, rosół, ogórkowa, karkówka pieczona, ananas w cieście, kogutki (jak pączek ale bez kształtu i nadzienia) placki z jabłkiem, placki ziemniaczane, kopytka, kluski leniwe, makaron (bez niczego), makaron ze śmietaną i cukrem, spaghetti, kanapka z serem i pomidorem, pierś z kurczaka, kurczak z rożna,kotlety ziemniaczane,sałatki olejowe(kapusty,sałaty,czosnki) itp,i,tvn,i,wba,i,c+,,,,,,

Czy wy drogie Panie tak nie macie w domu.................:(:(:(litości.

Jadacie swoje potrawy................:(:(Nie te których nauczyliśmy się od swoich babć-mam??????Wyszukujecie te z sieci niesprawdzone ale podobno -zdrowe :(:( litości.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jajecznica.Jak wiele jest mutacji tej potrawy.Dostaliśmyyy :D ostatnio ser biały.Pan powiedział za nim poddamy go obróbce by trochę wysechł.Kupiłem szczypior, na patelnię z małą ilością masła wkruszyłem trochę sera,wbiłem 4 szt jajka,posypałem szczypiorkiem.Smak bardzo ciekawy.Jednak najlepiej smakowała już z deczka wystygnięta.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako 47 -latek ojciec dwójki dzieci,wzrost 183 cm,waga 98 kg

 

... ja tylko tak nieśmiało http://www.pulsmed.com.pl/bmi/index.html ;) :)

W tym kontekście jest tam takie stwierdzenie dla tych "danych" "Zastosuj dietę, zwiększ aktywność fizyczną, zmodyfikuj dotychczasowe przyzwyczajenia i styl życia"

 

Sorka za OT ;) :)

 

pozdrawiam, majki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo śmiały admin :( .jest tam i taki zapis.

W oparciu o wstępna analizę Twojego wskaźnika BMI 29 można stwierdzić, iż zabieg bariatryczny nie jest jeszcze konieczny.

Adminie co chwiałeś mi pokazać??? Dla porównania proszę o swoje dane do obliczenie by mieć porównanie tak poważnej i to w moim topiku analizy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

niktuspecjalny - u nas dziś ogórkowa z ziemniakami i ryżem, gotowana na świńskiej nodze, ze śmietaną 18%. Do tego leniwe pierogi z bułką tartą i cukrem. A jutro (jak to u nas, przy piątku) kotlety z karkówki duszone w cebuli, z czosnkiem i majerankiem. Do tego koniecznie ziemniaki i surówka z własnoręcznie kiszonej kapusty z cebulą, jabłkiem, cukrem, oliwą i kminkiem.

Wieczorem zaś wstawiam dwie blachy pizzy aby nie męczyć się zbytnio w weekend. Taką pizzę jada się u nas na śniadanie, obiad i kolację ;) Pozdrawiam i czekam na pomysły :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo lubię takie obiady a pizza identycznie z zachowaniem pewnej zasady.Synio zawsze kradnie :D dwa kawałki by mu na rano na śniadanie starczyło.Jutro bo mnie poniosło zrobię Zupę dziad i mielonego,ziemniory i ogórki kiszone faszerowane buraczkami. Po raz kolejny ukłon w twoją stronę :) :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo śmiały admin :( .jest tam i taki zapis.

Adminie co chwiałeś mi pokazać??? Dla porównania proszę o swoje dane do obliczenie by mieć porównanie tak poważnej i to w moim topiku analizy

 

Nie śmiały, tylko żartobliwy :)

Nie napinaj się tak jak zawsze, gdy ktoś w miły sposób sobie żartuje :)

W poście były emotikony, zauważyłeś ? ;)

 

pozdrawiam, majki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie śmiały, tylko żartobliwy :)

Nie napinaj się tak jak zawsze, gdy ktoś w miły sposób sobie żartuje :)

W poście były emotikony, zauważyłeś ? ;)

 

pozdrawiam, majki

 

Wybacz ,że cie podcytuję:D a w sumie nie powinienem. Przecież się nie obraziłem.Tylko dziwi mnie fakt ,że w tak miły sposób zaczynasz przy pomocy emotek wspaniały dialog :(:(:( jak na admina to po prostu hit w kulinariach.Wkleiłaś link po juhasa???:D:D:D :):):),Żeby się ze mną pośmiać jak to twierdzisz czy żeby mi coś pokazać.Mam się zmienić ??? Zmienić swoje przyzwyczajenia??? :D.Luzik :;) i bez tak miłych ironicznych podpowiedzi mój kotlet smażony na tłuszczu będzie zawsze tym samym kotletem.:D;);) .Tak dla równowagi jak zauważasz emotikony są także zauważalne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

niktspecjalny ogórki kiszone faszerowane buraczkami?

co to za wynalazek? :o

czegos takiego jeszcze ne jadłam, a nawet nie slyszalam :no:

 

a taki wynalazek w którym to ogórka trzeba rozkroić wzdłuż, wyłyżeczkować miąższ i powstałe wyżłobienia włożyć ciepłe zasmażane buraczki.Fajnie smakuje i inaczej wygląda gdyby położyć na talerzu osobno buraczki a osobno ogórka.Te połączenia wykorzystuję też ze świeżym ogórkiem tylko zamiast zasmażanych buraczków na ten przykład ogórek faszeruje buraczkami na zimno takimi ze szczypiorkiem sokiem z cytryny i oliwą.

 

pzdr.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wczoraj robiłem na obiad nadziewany opieńkamii mostek cielęcy i sie z lekuchna wku.....m.Jak go kroję to się kruszy.Jest soczysty ale pozbawiony "wizualnej spójności".Moim to nie przeszkadza bo bardzo go lubią.Nadziałem go tegorocznymi opieńkami.

Składniki:

-półtora kg mostka bez kości

-250 g opieniek

-2 łyżki masła

-czerstwa bułka

-2 szt jajka

-szklanka ciepłego mleka

-oliwa

-sól, pieprz, natka pietruszki do smaku

Wykonanie:

 

W mostku robię kieszeń i nacieram solą.Rozmrożone opieńki kroję i podsmażam na patelni. Bułkę moczę w ciepłym mleku, a następnie wyciskam.

Do miski dodaję masło, łączę z bułką,ubitym białkiem, 2 żółtkami, i posiekaną drobno natką pietruszki.Wrzucam opieńki, przyprawiam do smaku.Faszeruje mostek i piekę w naczyniu żaroodpornym z przykrywką w temp 180 stC czas 50 min.Wyszedł zajefajny ale sie z deka rozpierniczył.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warstwy moje do toru chlebowego.(ale najpierw trzeba upiec chleb z przepisu w termomiksie) :D:D;)

pierwsza-serek topiony wymieszać na gładką masę z tarą goudą, dodać zmielone orzechy.

druga-biały ser utrzeć z czosnkiem uprzednio wyciskarka potraktowany :D , dodać śmietanę i koperek

trzecia-potraktować blenderem kawałek ugotowanej piersi i sparzonego bez skórki :D pomidora doprawić zielonym grubo mielonym pieprzem.

czwarta-oliwki,jajo na twardo i majonez.........znowu :D

piąta mrożone warzywa zmiksowane i delikatnie zeszklone na maśle z dodatkiem mozzarelli.

Masami przekładam warstwy mojego własnymi ręcami :D upieczonego chleba.Na koniec jak to w tortach bywa trza je zewn.wysmarować pastą paprykową z dodatkiem chili i odrobinę czerwonego pesto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...