Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój dzisiejszy pomysł na obiad."kokardniki":D na ziemniakach i cebuli.

 

Mortadela koniecznie z RYJKA.(sory za kryptoreklamę) ale ona jest najlepsza :D.Wystarczy pokroić mortadelę w długie paski,wystarczy pokroić młodą cukinię w długie paski,wystarczy pokroić pora wzdłuż na długie oddzielające paski,wystarczy pokroić marchew uprzednio ugotowaną w paski,wystarczy pokroić boczek duński w długie paski,wystarczy pokroić ser żółty w paski ale trochę szersze,wystarczy usmażyć baaaardzo drobno posiekaną cebulkę razem z przetartymi ziemniakami (przez oczka najdrobniejsze) na delikatnie rumiano(dużo wiórek ziemniaczanych mniej cebuli) :D.

 

Wszystko już mamy.To są już produkty ,które trzeba tylko podgrzać -zapiec.Układamy na pojedynczych paskach z pora(może być trzy :D w zależności od długości pociętych produktów) kilka pasków mortadeli, cukinii,marchewki,boczuniu,sera.Przewiązać na kokardy :D porem ,delikatnie doprawić do smaku pamiętając ,że produkty niektóre są już przyprawione same w sobie. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę delikatnie zeszklonych-rumianych ziemniaków i cebuli. Ułożyć na nie w/w "kokardniki":D.Drugą częścią (jak nam jeszcze została :D) posypać wierzch "kokardników".Delikatnie zapiec pod przykryciem.Czas 25 min temp.160 stC.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 months później...

No taki fajny wątek znalazłam i cisza....

To może na ponowny rozruch ;) podam swój przepis na pyszniutką,prościutką i tłuściutką :p kolację.

Ziemniaczki obieramy,myjemy,kroimy w talarki o grubości ok 1cm,paprykę w paseczki , pomidory w grube plastry ( najlepiej też najpierw umyć,ale nie będę się upierać), szyneczkę w paseczki bez mycia ,cebulę w kosteczkę,czosneczek drobniutko siekamy,chyba,że wolimy granulowany,jajka dokładnie rozbełtać,serek żółty pokroić w plasterki.

Ziemniaki szybko rumienimy z obu stron,następnie zalewamy je rozbełtanymi jajkami,solimy,na to rzucamy szyneczkę,paprykę,pomidorki,cebulę,czosneczek,przykrywamy plastrami sera i posypujemy oregano albo czym teściowa uważa ;).Patelnię przykrywamy pokrywką i pyrtolimy powolutku jeszcze jakieś 20 min.Mniam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 months później...

witam serdecznie. Piszmy kochani i dzielmy się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Ja na rozruch zaproponuję sałatkę do mięsa albo do jakiegoś dania gorącego.

Sałatę lodową posiekaną połaczyć z kawałkami pomidorów. To wszystko zalać sosem:zmiksowane owoce albo syrop owocowy najlepiej malinowy lub truskawkowy(ja używam paoli ponieważ miło kojarzy mi się z domem rodzinnym), sól i ocet balsamiczny

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
ziemniaki w cieście naleśnikowym-pomidorowym

 

3 szt ugotowanych w mundurkach na pół twardo ziemniaków, pokrojonych w plastry 1cm, obtaczać w cieście naleśnikowo-pomidorowym.Smażyć na rozgrzanym oleju słonecznikowym.Podawać z pastą z pieczarek.

O, super! :) Własnie szukałam czegoś z ziemniakami na dzsiejszy obiad. Już wiem co zjem. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...