Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy PC 8,4kw wystarczy na dom 170m2 ?

anderian

Recommended Posts

Wlasnie z zona stanelismy przed wyborem PC do naszego domu

Dom to zx6

http://www.z500.pl/projekt/zx6,nowoczesny,dom,z,wygodnym,garazem,oraz,duzym,tarasem,na,pietrze.html

170m2 pelne pietro, parter na polowie ma 3m wysokosci, reszta 2,7m, pietro 2,5m

Ocieplenie podlogi 15cm styropianu, sciany 20cm styro, poddasze 35cm welny

Rekuperator i gwc glikolowe 100m rury

W oknach na parterze rolety

Garaz nieogrzewany bez styropianu od ziemi i ocieplony 15 cm od domu

Grzanie 100%podlogowka

Dolne zrodlo 700m poziome w mokrej glinie

Dobrana zostala PC Ecopower C 9 kw realnie 8,8 kw PPC jednak do konca wakacji jest promocja na ecopower A 8,4kw

Pompa 8,4kw kosztuje ok 11000 a 8,8kw 14600zl

Zastanawiamy sie czy 8,4kw starczy na nasz dom, mozemy jeszcze zwiekszyc ilosc styro na scianach i grobosc welny

W najzimniejsże dni mozemy dogrzac dom kominkiem

Starczy 8,4kw na nasz dom czy zabraknie ciepla ?

Właśnie też mam dylemat. Ja mam 208 m2 użytkowej, okna 3 szyby, dachowe też 3 szyby, 20 cm styro platinum plus na elewacji, 25 na dachu, 20 cm pod płytą + reku + gwc rurowy i planowałem pompę 8kW z grzaniem wody dla 4 osobowej rodziny i tak się zastanawiam, czy trochę nie przeginam i lepiej dać 10 kW. Co o tym myślicie?

W mojej pompie jest 6kW grzałka (Vaillant VWS), także generalnie mocy jakotakiej na pewno nie zabraknie, martwię się tylko, czy z tej grzałki nie będę musiał zbyt często korzystać. Z jednej strony teoria mówi, że moc pompy dobiera się w punkt, lub nawet nieco poniżej zapotrzebowania, a z drugiej strony pozostaje w podświadomości strach, że nie da rady. No cóż, będę jeszcze się zastanawiał.

Właśnie też mam dylemat. Ja mam 208 m2 użytkowej, okna 3 szyby, dachowe też 3 szyby, 20 cm styro platinum plus na elewacji, 25 na dachu, 20 cm pod płytą + reku + gwc rurowy i planowałem pompę 8kW z grzaniem wody dla 4 osobowej rodziny i tak się zastanawiam, czy trochę nie przeginam i lepiej dać 10 kW. Co o tym myślicie?

Najlepiej zrobić dokładne obliczenia w OZC i wtedy będziemy wiedzieli jakie jest projektowe obciążenie cieplne budynku.

Raczej wystarczy Ci te 8kW.Lepiej jakbys mial obliczona moc potrzebna do ogrzania domu, ale wstepnie wychodzi ze bedzie OK.

PCi nie pracuje rownoczesnie na co i cwu, jej praca jest na przemien. Mozesz ustawic sobie godziny grzania cwu a w pozostalych godzinach wlaczy sie ogrzewanie domu, bo o ile stopni spadnie Ci temp. domu podczas nagrzewania wodu cwu przez jakies 30-50 minut? W nocy nie uzywa sie cwu wiec pompa na co pracuje,w dzien i wieczorem zalaczy Ci sie kilka razy cwu i na ten czas wylaczy sie ogrzewanie domu - czy bedzie z tego tragedia? Nie sadze :)

Pzdr.

Też myślałam,że trochę drogo ale jak w Viessmanie mnie podliczyli ok 70 tys to 37 jest prawie połową ceny viessmana. Gazu nie ma i chyba na pewno zdecyduję się na piec elektryczny i ogrzewanie podłogowe wodne bo w niedalekiej przyszłości mają na moje osiedle założyć gaz ziemny i wtedy mogę piec zmienić lub może pompy ciepła stanieją:). Ale dziękują zostanie mi trochę grosza na urządzenie się.

Też myślałam,że trochę drogo ale jak w Viessmanie mnie podliczyli ok 70 tys to 37 jest prawie połową ceny viessmana. Gazu nie ma i chyba na pewno zdecyduję się na piec elektryczny i ogrzewanie podłogowe wodne bo w niedalekiej przyszłości mają na moje osiedle założyć gaz ziemny i wtedy mogę piec zmienić lub może pompy ciepła stanieją:). Ale dziękują zostanie mi trochę grosza na urządzenie się.

Jeśli pompa ciepła powietrze/woda to myślę, że spokojnie może być taka: http://allegro.pl/pompa-ciepla-c-o-lg-therma-9-kw-dom-100-170-mkw-i1754043491.html

Do ceny trzeba dołożyć jakieś 3-3,5 tyś za montaż. Myślę, że parametrami i jakościowo od Danfossa nie bedzie odbiegała.

A za te 37 tyś to można mieć Mitsubishi Zubadan, który chyba w tej chwili jest jednym z lepszych jeśli nie najlepszą pompą PW.

Edytowane przez HAL9000

Raczej wystarczy Ci te 8kW.Lepiej jakbys mial obliczona moc potrzebna do ogrzania domu, ale wstepnie wychodzi ze bedzie OK.

PCi nie pracuje rownoczesnie na co i cwu, jej praca jest na przemien. Mozesz ustawic sobie godziny grzania cwu a w pozostalych godzinach wlaczy sie ogrzewanie domu, bo o ile stopni spadnie Ci temp. domu podczas nagrzewania wodu cwu przez jakies 30-50 minut? W nocy nie uzywa sie cwu wiec pompa na co pracuje,w dzien i wieczorem zalaczy Ci sie kilka razy cwu i na ten czas wylaczy sie ogrzewanie domu - czy bedzie z tego tragedia? Nie sadze :)

Pzdr.

Wg projektantów Ep=53,7 kWh(m2rok), także chyba powinno dać radę.