anderian 06.08.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Wlasnie z zona stanelismy przed wyborem PC do naszego domuDom to zx6 http://www.z500.pl/projekt/zx6,nowoczesny,dom,z,wygodnym,garazem,oraz,duzym,tarasem,na,pietrze.html 170m2 pelne pietro, parter na polowie ma 3m wysokosci, reszta 2,7m, pietro 2,5mOcieplenie podlogi 15cm styropianu, sciany 20cm styro, poddasze 35cm welnyRekuperator i gwc glikolowe 100m ruryW oknach na parterze rolety Garaz nieogrzewany bez styropianu od ziemi i ocieplony 15 cm od domuGrzanie 100%podlogowka Dolne zrodlo 700m poziome w mokrej glinie Dobrana zostala PC Ecopower C 9 kw realnie 8,8 kw PPC jednak do konca wakacji jest promocja na ecopower A 8,4kwPompa 8,4kw kosztuje ok 11000 a 8,8kw 14600zl Zastanawiamy sie czy 8,4kw starczy na nasz dom, mozemy jeszcze zwiekszyc ilosc styro na scianach i grobosc welnyW najzimniejsże dni mozemy dogrzac dom kominkiem Starczy 8,4kw na nasz dom czy zabraknie ciepla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 06.08.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Starczy i jeszcze zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.08.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Wkręć 4 żarówki po 100 W i po problemie .Zapalisz jak będzie:wave: -20C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anderian 06.08.2011 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 a czy ta pompa 8,8kw jest dobrze dobrana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 06.08.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Starczy 8,4kw na nasz dom czy zabraknie ciepla ? Ja mam nieco większy dom lecz ciut słabiej ocieplony i 8kW mi bez problemów starcza, w prawdzie bez cwu, ale nigdy nie grzałem domu 24h na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauri_b 10.08.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Właśnie też mam dylemat. Ja mam 208 m2 użytkowej, okna 3 szyby, dachowe też 3 szyby, 20 cm styro platinum plus na elewacji, 25 na dachu, 20 cm pod płytą + reku + gwc rurowy i planowałem pompę 8kW z grzaniem wody dla 4 osobowej rodziny i tak się zastanawiam, czy trochę nie przeginam i lepiej dać 10 kW. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 10.08.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 A ile dni w roku utrzymują się u Ciebie temperatury poniżej -20st.? I masz odpowiedź - 8kW wystarczy. A jak będzie wtedy za mało to daj za reku małą grzałkę. Włączenie jej na parę dni nie spowoduje plajty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.08.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 bez paniki, 8kw wystarczy, a co najwyżej w tych krytycznych dniach spadnie ci temp. w domu o 1-2*, ale wątpię żeby taka sytuacja zaistniała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauri_b 16.08.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 W mojej pompie jest 6kW grzałka (Vaillant VWS), także generalnie mocy jakotakiej na pewno nie zabraknie, martwię się tylko, czy z tej grzałki nie będę musiał zbyt często korzystać. Z jednej strony teoria mówi, że moc pompy dobiera się w punkt, lub nawet nieco poniżej zapotrzebowania, a z drugiej strony pozostaje w podświadomości strach, że nie da rady. No cóż, będę jeszcze się zastanawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 16.08.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Mauri - dodaj jeśli oczywiście możesz ocieplenie do dachu i możesz spać spokojnie. Poza tym u nas na Pomorzu, nie ma dramatu jeśli chodzi o temperatury ujemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.08.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Właśnie też mam dylemat. Ja mam 208 m2 użytkowej, okna 3 szyby, dachowe też 3 szyby, 20 cm styro platinum plus na elewacji, 25 na dachu, 20 cm pod płytą + reku + gwc rurowy i planowałem pompę 8kW z grzaniem wody dla 4 osobowej rodziny i tak się zastanawiam, czy trochę nie przeginam i lepiej dać 10 kW. Co o tym myślicie? Najlepiej zrobić dokładne obliczenia w OZC i wtedy będziemy wiedzieli jakie jest projektowe obciążenie cieplne budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 16.08.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Dostałam dzisiaj wycenę kotłowni z pompą ciepła powietrze/woda Danfoss 6kW DHP AQ 6 koszt całkowity 36.700 zł. Projekt domu Z 216 powierzchnia 88,3 m2 prawdopodobnie będzie budowany z keramzybetonu. Czy cena jest do zaakceptowania???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.08.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Do tak małego domku źródło ciepła za 37tysięcy???Betti aż tak dużo masz pieniędzy? A gaz?A prąd kablami grzejnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.08.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 witam, też pomyślałem o kablach..., instalacja za jakieś 7-8 tys. full wypasrocznie jakieś 1,5k za ogrzewanie przy tej wielkości domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 17.08.2011 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Właśnie też mam dylemat. Ja mam 208 m2 użytkowej, okna 3 szyby, dachowe też 3 szyby, 20 cm styro platinum plus na elewacji, 25 na dachu, 20 cm pod płytą + reku + gwc rurowy i planowałem pompę 8kW z grzaniem wody dla 4 osobowej rodziny i tak się zastanawiam, czy trochę nie przeginam i lepiej dać 10 kW. Co o tym myślicie? Raczej wystarczy Ci te 8kW.Lepiej jakbys mial obliczona moc potrzebna do ogrzania domu, ale wstepnie wychodzi ze bedzie OK. PCi nie pracuje rownoczesnie na co i cwu, jej praca jest na przemien. Mozesz ustawic sobie godziny grzania cwu a w pozostalych godzinach wlaczy sie ogrzewanie domu, bo o ile stopni spadnie Ci temp. domu podczas nagrzewania wodu cwu przez jakies 30-50 minut? W nocy nie uzywa sie cwu wiec pompa na co pracuje,w dzien i wieczorem zalaczy Ci sie kilka razy cwu i na ten czas wylaczy sie ogrzewanie domu - czy bedzie z tego tragedia? Nie sadze Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 17.08.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Też myślałam,że trochę drogo ale jak w Viessmanie mnie podliczyli ok 70 tys to 37 jest prawie połową ceny viessmana. Gazu nie ma i chyba na pewno zdecyduję się na piec elektryczny i ogrzewanie podłogowe wodne bo w niedalekiej przyszłości mają na moje osiedle założyć gaz ziemny i wtedy mogę piec zmienić lub może pompy ciepła stanieją. Ale dziękują zostanie mi trochę grosza na urządzenie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 17.08.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 (edytowane) No to ja miałem chyba farta z tym Viessmannem, bo policzyli mi najtaniej ze wszystkich. Za pompę 7,7 z wbudowanym zbiornikiem, odwierty 160 m, podłogówka na całości tj około 170 m2, montaż i uruchomienie wszystkiego 53 bądź 54 tysiące. Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 17.08.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Tyle tylko że betti robi minidomek. I pompa z odwiertami w jej przypadku to przerost formy nad treścią. Betti zawsze możesz sprawdzić jakbyś wyszła instalując od razu piec na gaz.A gaz brałabyś ze zbiornika(dzierżawa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 17.08.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 (edytowane) Też myślałam,że trochę drogo ale jak w Viessmanie mnie podliczyli ok 70 tys to 37 jest prawie połową ceny viessmana. Gazu nie ma i chyba na pewno zdecyduję się na piec elektryczny i ogrzewanie podłogowe wodne bo w niedalekiej przyszłości mają na moje osiedle założyć gaz ziemny i wtedy mogę piec zmienić lub może pompy ciepła stanieją. Ale dziękują zostanie mi trochę grosza na urządzenie się. Jeśli pompa ciepła powietrze/woda to myślę, że spokojnie może być taka: http://allegro.pl/pompa-ciepla-c-o-lg-therma-9-kw-dom-100-170-mkw-i1754043491.html Do ceny trzeba dołożyć jakieś 3-3,5 tyś za montaż. Myślę, że parametrami i jakościowo od Danfossa nie bedzie odbiegała. A za te 37 tyś to można mieć Mitsubishi Zubadan, który chyba w tej chwili jest jednym z lepszych jeśli nie najlepszą pompą PW. Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez HAL9000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauri_b 17.08.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Raczej wystarczy Ci te 8kW.Lepiej jakbys mial obliczona moc potrzebna do ogrzania domu, ale wstepnie wychodzi ze bedzie OK. PCi nie pracuje rownoczesnie na co i cwu, jej praca jest na przemien. Mozesz ustawic sobie godziny grzania cwu a w pozostalych godzinach wlaczy sie ogrzewanie domu, bo o ile stopni spadnie Ci temp. domu podczas nagrzewania wodu cwu przez jakies 30-50 minut? W nocy nie uzywa sie cwu wiec pompa na co pracuje,w dzien i wieczorem zalaczy Ci sie kilka razy cwu i na ten czas wylaczy sie ogrzewanie domu - czy bedzie z tego tragedia? Nie sadze Pzdr. Wg projektantów Ep=53,7 kWh(m2rok), także chyba powinno dać radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts