Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy PC 8,4kw wystarczy na dom 170m2 ?

anderian

Recommended Posts

Hm...

Zazwyczaj ale nie zawsze :) zapotrzebowanie jest wieksze niz wynika to z obliczen

Nie powinno jednak byc wieksze niz ok. 5-10%.

Mam na mysli "babole" budowlane, drobne nieszczelnosci etc. ktore zdarzaja sie niestety jeszcze na naszych budowach - rodzimi "fachofcy" niezbyt jeszcze dbaja o jakosc prac.

Pzdr.

TZN że ktoś ma za mało terenu pod wykopki i posiłkuje sie jeszcze powietrzem :)

Nie ma takich mieszanych rozwiązań w ofercie, chyba, że ktoś samodzielnie za pośrednictwem bufora albo innego rozwiązania połączy dwie pompy ciepła, np. tanią gruntową z tanią powietrzną, ale jaki byłby w tym sens, zwłaszcza ekonomiczny, to nie wiem...

Sens to się zawsze znajdzie. Największym problemem pomp powietrznych jest niska temperatura a co za tym idzie spadanie ich wydajności.

A gdyby taka pompa pracowała zawsze d dodatniej temp?

Niewykonalne, jeśli ma pracować również zimą. Wylot z rekuperacji tylko lekko ją wspomoże, bo ilość powietrza potrzebna dla odparowania czynnika jest duuużo większa niż, załóżmy 400 m3/h. A montowanie dwóch pomp ciepła wzajemnie się wspomagających w jednym domu nie ma uzasadnienia ekonomicznego, obojętnie, jakbyś tego nie liczył/szacował. Jeśli decydujemy się na PC powietrzną - co najwyżej dokładamy grzałki el. potrzebne czasem przy dużych mrozach i niewystarczającej mocy pompy przy niskim COP. Jeśli decydujemy się na gruntową - zawsze trzeba ją dobrać tak, żeby nie zabrakło ciepła i co najwyżej przy braku miejsca - robić odwierty zamiast kolektora poziomego, co przy koszcie 80 zł/mb nie jest takie straszne, a będzie jeszcze taniej.

Oczywiście to dobre rozwiązanie, po prostu powietrze wylotowe z wentylacji "zasila" PC. Ilość ciepła odzyskana w ten sposób z wentylacji jest jednak jedynie ułamkiem (ok. 20%) zapotrzebowania na CO i CWU w zimie. Ja w pracy też skierowałem wylot z rekuperatora na splita na dachu budynku, żeby go "wspomóc" zwłaszcza w najzimniejsze dni.