Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Małe, ciasne, ale własne - 40m2

Marcinowaty

Recommended Posts

Cześć,

Mam na imię Marcin.

W zeszłym roku kupiliśmy z Żoną, Mariolą mieszkanie w bloku. Finanse pozwalały nam tylko na takie rozwiązanie. Dzięki dobremu doradcy finansowemu dostaliśmy kredyt na mieszkanie z dopłatą" Rodzina na swoim". Pan Łukasz z Piły był tak uprzejmy i pomocny że wszystkie formalności załatwił za nas. Papiery złożyliśmy w grudniu 2008 roku. W styczniu 2009 dostaliśmy pozytywną odpowiedz. Mieszkanie przejęliśmy w kwietniu 2009 roku. Od tego czasu zaczął się remont który trwał do grudnia 2009 roku:p Czemu tak długo? Głównie finanse. Większość, bo 90 % prac wykonałem sam. Dodam że zaczynając miałem liche pojęcie o gipsowaniu ścian , o gładziach, podłogach, itp. :no:

Niestety nie zachowały się zdjęcia mieszkania od razu po kupnie. Pamiętam tylko że w dużym pokoju były zmęczone tapety z innej epoki i wykładzina dywanowa na podłodze z linoleum o których nie będę się wypowiadał. Plastikowe okna z drzwiami balkonowymi firmy „M&S”, parapet z konglomeratu ala marmur i w bardzo dobrym stanie grzejnik płytowy (niemiecki jakiś). W małym pokoju ściany wykończone były regipsami (12,5 mm) na których była tak znienawidzona tapeta. Na podłodze były panele. Okna również „M&S” i podobnie parapet i grzejnik. Przedpokój również wykończony był artystycznie regipsami (9 mm) i tapetą. Dodatkowo na suficie były panele sufitowe i plafon halogenowy. Jedynie na podłodze były warte uwagi kafle, które zostały. Kuchnia z góry na dół okafelkowana przez szpeca. Cóż póki co musiało zostać, ale..

Łazienka cała w kafelkach, część w lustrzanych. Zostały. Jedyne co zostało tam wymienione to wanna, i doprowadzony do ładu sufit, na którym też były panele z jakiejś dykty.

Remont zaczęliśmy od wywalenia wykładziny dywanowej i linoleum które łatwo odeszło. Następnym etapem było mozolne zdzieranie tapet ze ścian w dużym pokoju. Skubane mocno się trzymały. Kolejnym etapem była walka z regipsami które zostały całkowicie usunięte. Sporo tego było. Dzięki temu dowiedziałem się co ukrywał mały pokój, który kiedyś był kuchnią ;) Niestety wykonanie nowych tynków trochę mnie przerosło i postawiłem na.. regipsy . Nawet nie wiecie jaką męką było wniesienie na pierwsze piętro po wąskiej klatce 10 płyt regipsowych. Poprzednie płyty były przyklejone na klej. Tym razem na klej …… przyklejone zostały tylko te płyty które nie mogłem położyć na stelażu z powodu usytuowania futryny lub parapetu.

Następnie mozolne kucie i wymiana tynku na jednej ze ścian z powodu jego stanu i poprawki murarski w przedpokoju. Była też przeróbka instalacji elektrycznej na nowocześniejsze zabezpieczenia. Musiałem też nauczyć się kładzenia gładzi, co dłuuuuuugo trwało i wymagało dużo poprawek i szlifowania. Malowanie to było jak wisienka na torcie 

Szwagier ułożył panele w małym pokoju, a ja jako zdolny uczeń, na drugi dzień w dużym. W między czasie wymiana wanny (stara okazała się 100 kg kolosem. Nowa ze stalowej blach ważyła może z 15 kg.), wywalenie futryny do dużego pokoju z robienie przejścia. Wszystkie kąty wzmocniłem kształtkami ponieważ zawsze mi się marzyło żeby mieć równiutkie i ostre krawędzie 

1.jpg

Tak wyglądał duży pokój po uprzątnięciu podłogi i tapet.

2.jpg3.jpg

Natomiast te dwa zdjęcia obrazują z czym iałem do czynienia podczas zmagań z małym pokojem. Tzn. po zdjęciu starych płyt

g-k.

4.jpg

A tu podczas montażu nowych.

5.jpg

To był wazny moment, ponieważ nie musiałem oglądać już tych okropnych ścian.

Edytowane przez Marcinowaty
dodatkowe zjęcia

Niestety nie mam zdjęć z gipsowania dużego pokoju, i przedpokoju, ale zaprezentuje chociaż malowanie.

6.jpg

Tu malowanie małego pokoju, bezpośrednio na płytach g-k pomalowanych wcześniej gruntem. W sumie to polecam użycie wcześniej farby np. śnieżka grunt, bo malując bezpośrednio na g-k musiałem malować 2 razy wałkiem.

7.jpg

Duży pokój. Trzy ściany są zielone, a jedna inna :)

• 2 weeks później...

8.jpg

Po malowaniu przyszedł czas na panele:stirthepot:

Takie same są też w dużym pokoju. W małym kład szwagier, ja się uczyłem. W drugim pokoju kładłem sam, bez pomocy, na drugi dzień:cool:

9.jpg

Niby nic specjalnego, bo AC3 i 6 mm grubości. Ale cena była niska, czego nie mogę powiedzieć o jakości!

10.jpg

Przedpokój pomalowany dekoralem malinowym. W trakcie malowania wyszło że pomalujemy ściany i sufit na jeden kolor. Pomysł kochanej żonki:hug:

Plafon halogenowy po dokładnym oczyszczeniu i doprowadzeniu do stanu używalności został wykorzystany ponownie.

To tyle na dziś wspomnień ;)

2011_0806.jpg

To by było na tyle z grubsza:cool:

Niedługo czeka mnie mała robótka w kuchni, mianowicie wykucie nawiewu do pieca gazowego. W późniejszym terminie mały remont balkonu i kuchni, ponieważ kafelki już są tam nie pierwszej młodości. Ale póki co to..:wiggle:

11.jpg

Kuchnia, podczas montażu nowych mebli.:lol2:

Na wiosnę planuje zająć się balkonem. Nowe zdjęcia wkrótce.:goodnight:

dodatkowe zjęcia

• 2 years później...

Właśnie dobiega końca 2013 rok i w końcu doczekałem się płytek na balkonie :):stirthepot:

Położyłem je sam. Używałem kleju Atlas plus, fugi atlasa ora silikonu tej samej firmy. Do zagruntowania powierzchni użyłem Cerplast. Jak na pierwszy raz wyszło pozytywnie.

DSC00460.jpg

Wcześniej wyczyściłem solidnie barierke z rdzy, pomalowałem farbą typu minia i chlorokauczukiem. Przy okazji porobiłem takie o to uchwyty na skrzynki kwiatowe :yes:

DSC00030.jpg

W planach malowanie całego mieszkania, zmian parapetu na klinkierowy, tego na balkonie, no i cały czas aranżacja balkonu.