Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A tam doniesienia, ja nie wierzę, na kuchenki indukcyjne też są doniesienia a ja z niej na pewno nie zrezygnuję. A jeśli chodzi o kolory to widziałam mikrofalówkę czarną i w kolorze wina - Art. Flower Wine + kryształki Swarovskiego

Kolorki fajne, ta czarna chyba bardziej mi się podoba.

Jakbyśmy mieli wierzyć we wszystkie szkodliwe działania, to trzeba by było siedzieć w domu i nie wychodzić.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja w Art. Flower Wine zakochana :) Do tego te kryształki, rewelacja :)

Ja nie wierzę to tylko propaganda, dokładnie tak jak z kawą, jedni piszą, że jest szkodliwa a inni, ze leczy wątrobę z otłuszczenia.

• 2 weeks później...
A ja w Art. Flower Wine zakochana :) Do tego te kryształki, rewelacja :)

Ja nie wierzę to tylko propaganda, dokładnie tak jak z kawą, jedni piszą, że jest szkodliwa a inni, ze leczy wątrobę z otłuszczenia.

Ja na temat właściwości leczniczych czy może szkodliwości nie wiem za wiele, wiem tylko,że mikrofalówka nie ma kryształków - jedynie lodówka. Przynajmniej w Italii. :) Ale koleżanka ma,często korzysta i jest zadowolona. :)

• 2 weeks później...
Tak czy inaczej, mikrofala się przydaje. Czy ma kryształki czy też nie :-)

No własnie, ponieważ nie chcieliśmy mieć mikrofali ale po ponownym rozważeniu wszystkich plusów (np dziecko samo szybko podgrzeje sobie obiad) i minusów ( np dodatkowe koszta zakupu i użytkowania) zmieniliśmy zdanie. Będziemy kupować mikrofalę do zabudowy, 60cm -nie mam jeszcze rozpoznania w tym temacie więc jak ktoś ma swoje typy to proszę piszcie :wink:

• 1 month później...
Bez mikrofali da się żyć, ale np. bez sensu uważam odpalania piekarnika dla jednej bagietki z czosnkiem, nie dość, że zajmie to sporo więcej czasu, to jeszcze nie ma uzasadnienia ekonomicznego... Ale fakt, że nawet jak korzystam z opcji grill to nie umywa się do piekarnika.
100 razy tak tak tak ;-) przy trójce dzieci bym chyba się zapogrzewała na śmierć. Nie wyobrażam sobie podgrzewania obiadków albo herbatki dla dzidziek w np kąpieli wodnej tak jak radzą specjaliści od dzieci ;-) Dzieci są tak niecierpliwe że jak nie dasz im pić teraz i zaraz to mogą rozszarpać na strzępy... bez mikrofali niewykonalne. Mam teraz model przywieziony z Francji jakieś 15 lat temu ... i będę go miała jeszcze i jeszcze (odpukać) bo na nową mikrofalę juz nie styknęło ale nie wyobrażam sobie życia bez niej- no może wyobrażam ale byłoby bardzo utrudnione i spowolnione.
  • 2 weeks później...
Mikrofala przydaje się zwłaszcza w sytuacjach, w których trzeba coś szybko podgrzać, odgrzać itp. Kiedyś mieszkałam w maleńkiej kawalerce, w której był tylko aneks kuchenny bez piekarnika. Wiem, że mikrofala to nie to samo, ale w niektórych przypadkach skutecznie zastępowała mi nawet piekarnik.
  • 1 year później...
mikrofalowka coraz czesciej w mojej kuchni zastepuje piekarnik,dlatego razem z zona kupilismy mikrofalowke lg. mega pojemna, mega praktyczna. oszczedza energie, posiada wiele programow automatycznych. ma funkcje grill,która bardzo mi sie podoba.
  • 2 weeks później...
Nie wiem jak z walorami zdrowotnymi mikrofali, bo podobno wartości odżywcze zabija. Chociaż tutaj są różne opinie i prawda leży pewnie gdzieś zakopana. Ale wygodzie się nie da zaprzeczyć, chociaż zapiekanki wychodzą strasznie nie dobre. Bułka okropnie ciągnąca, ale zupę jednak łatwiej odgrzać.
  • 3 months później...
  • 6 years później...

Szkodliwość mikrofalówki to mit....W moim domu mikrofalówka jest bardzo przydatna - rzadko kiedy jemy wspólne posiłki, i często odgrzewamy to czego wcześniej niedojedliśmy.

Oczywiście wszystko też zależy od tego jaką mikoraflówkę się posiada. Stare modele są bardzo głośne i odgrzewanie odbywa się dość długo. :spam: - które są mega szybkie i ciche ;)

Edytowane przez Greengaz
Ja mikrofalówkę w domu mam. Czasami jak chcę coś na szybko podgrzać wybieram częściej mikrofalówkę niż kuchenkę. No i jako maniak filmowy, to popcorn z mikrofalówki jest gotowy ekspresowo :lol2:
Mikrofalówka przede wszystkim do podgrzania , jest to oszczędność czasu, pieniędzy oraz wody nie trzeba myć dodatkowych garnków. Dodatkowo nieoceniona przy robieniu przetworów można pasteryzować słoiki, robić powidła śliwkowe i mus jabłkowy bez mieszania i chlapania.

Mikrofala jest bardzo dobra do podgrzania niektórych napojów.

Do podgrzania kawy nie polecam.

W jaki sposób w mikrofali robisz powidła śliwkowe?