Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pisze w sprawie mojej mamy.

Nabyła ona dom w posiadanie w formie spadu (2007), do którego została zastosowana ulga podatkowe odnośnie spadku. Dom jest stary i był przeznaczony do rozbiórki, ale jego główny właściciel wyremontował go i uzyskał zgodę na jego użytkowanie - stając się jego właścicielem. Po jego śmierci, własność domu i gruntu jako spadek otrzymała moja mama (2007 rok).

W domu tym była zameldowana od 8 lat.

Na obecną chwilę, mama chce sprzedać dom, z powodów rodzinnych (mój dziadek, po śmierci babci potrzebuje opieki i wsparcia).

I mam pytania, ponieważ w internecie nie ma jednoznacznych odpowiedzi - więc mam nadzieję że mi pomożecie :)

Pierwsza kwestia jest taka, że po sprzedaniu domu zostało by kupione w niedługim czasie mieszkanie w innym miejscu Polski.

I jak teraz działa ulga meldunkowa, z tymi datami i danymi jakie już opisałem.

Inną kwestią jest też samo to, czy opodatkowaniu podlega tylko grunt, czy dom też?? Oraz czy cena domu + cena gruntu jaką nabył by kupujący wliczana jest do opodatkowania?? I jak się to liczy...

I też chciał bym wyjaśnić kwestię, czy sprzedaje się działkę z domem, czy dom na działce, albo czy to co zostało wybudowane na danej działce (w tym przypadku dom) ma znaczenie do podatku i ulgi meldunkowej??

Inną kwestią jest też problem z wyceną w Urzędzie skarbowym, gdzie zostało podane że dom jest wart ponad 150.000 a wartość gruntu to 100.000 - gdzie ceny te były ustalane w 2007 roku. I teraz moje pytanie jest takie: czy jest możliwość korekty lub zmiany tych kwot??

Ponieważ są to kwoty, które nie przedstawiają obecnej wartości domu, czy ceny gruntu - jak rozwiązać ten problem z różnią??

Inne moje pytanie jest takie: do czego może się przyczepić Urząd skarbowy , jeśli wycena na 2007 roku była taka jaką podałem, a grunt z domem zostanie sprzedane za niższą cenę??

Czy urząd skarbowy będzie odwoływał się do kwoty podanej w wycenie i dokumentach mu złożonych, czy powoła rzeczoznawcę i będzie chciał wykazać wycenę domu przez tegoż rzeczoznawcę??

I jak się to ma, do ceny domu i gruntu do tego co poda rzeczoznawca?? Jeśli np. wg. mojej mamy cena domu jest mocno zawyżona, ponieważ ona nie znając się na remontach i budownictwie nie była wstanie go reperować na tyle ile mogła - robiąc drobne naprawy - jak się to ma do wartości domu??

I gdzieś w internecie znalazłem, że podatek jest odciągany od dochodu od sprzedania gruntu, ale już nie domu - jak się to ma z tymi przepisami??

I jeśli część kwoty od sprzedaży domu i gruntu zostanie przeznaczona na kupno mieszkania w bloku - to jak się to ma z podatkami, ulgami i przepisami??

I jak się to ma z zamianą domu i gruntu na mieszkanie: podatki i ulgi??