Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycinanie otworów w suporeksie

rysiotm

Recommended Posts

Witam. Bardzo liczę na Waszą pomoc. Chcę wyciąć otwory na okna, okna z drzwiami tarasowymi i otwór na przejście z salonu do kuchni (która pierwotnie miała być garażem). Ogólnie cały budynek to przybudówka do istniejącego już domu. Proszę Was o porady co będę potrzebował i jak się do tego zabrać. Nie ukrywam, że chciałbym to zrobić sam. Wiem, że w planach będę musiał zmienić, że pierwotny garaż to będzie kuchnia i, że powstaną nowe otwory. Na ostatnim zdjęciu widać jak to mniej więcej wygląda z zewnątrz. Pozdrawiam

20110806038.jpg20110806037.jpg20110806035.jpg20110806040.jpg

Gość Konto usunięte_12*
Witam. Bardzo liczę na Waszą pomoc. Chcę wyciąć otwory na okna, okna z drzwiami tarasowymi i otwór na przejście z salonu do kuchni

A ile grubości ma ten suporex?

Gość Konto usunięte_12*
24cm

Przed "wycięciem" otworów okiennych i drzwiowych trzeba najpierw UMIEJĘTNIE wmontować nadproża (t.zw. "L-ki").

Jeśli jeszcze tego nie robiłeś, to lepiej zleć tę pracę fachowcom i dopiero potem samodzielnie wycinaj otwory :yes:

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

• 3 weeks później...
Wycinasz to piłą z zębami widiowymi - typowo do gazobetonu. Tak jak już pisał sobieradek- najpierw nadproża, bo inaczej może Ci to spaść na głowę w trakcie wycinania, albo zaraz po wypchnięciu zbędnych kawałków :) najlepiej byłoby odlać nadproża, potem wyciąć otwór i wypychając z niego gazobeton wepchnąć od razu przygotowane nadproże.

1. co do przybudówki

otwory prawie takie jak ściana po 2 i więcej metra rozpiętości, uważaj :evil: żeby budynku nie zawalić sobie na głowę....

podstempluj dach /tak żeby stał na stemplach, nie ścianach/ rozbierz ścianę /można wycinać z boku jak już ktoś pisał żeby były równe płaszczyzny/w miejscu planowanych otworów "od góry do wymaganej dolnej wysokości

wykonaj nadproża, podmuruj do dachu...

jakiś wieniec by się przydał żeby się nie rozjechało

najłatwiej byłoby wg mnie rozebrać i zbudować od nowa , najbezpieczniej

i chyba najszybciej

2. co do budynku głównego, jak wyżej uważaj przede wszystkim żeby nie zawalić

bez znajomości konstrukcji z sufitu nikt rozsądny nie doradzi...

Edytowane przez beton44