witekgo 06.08.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 pytanie jak w temacie jak trzeba to zrobić żeby było dobrze chodzi o izolację od zewnątrz czyli na balkonie bo na ściany papa wywinięta i styropian a pod drzwi balkonowe to co??proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 10.08.2011 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 nikt mi nie odpowie w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.08.2011 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 al bo zamontuj konsole pod próg plus styropian. albo zastosuj bloczki isomura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.08.2011 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 No to jeszcze zostaje folia epdm:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 20.08.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 witekgo, zrobiłeś już te drzwi?jestem ciekawa, co wymyśliłeś. Miałam podobny problem. U mnie przyklejane były fartuchy z butylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 21.08.2011 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 no właśnie jeszcze nie zrobiłem. Co to znaczy fartuchy z butylem?? A co miałaś pod progiem drzwi balkonowych?? ja mam 2 cegły po bokach i wypełnione styrodurem i pianką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 21.08.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Witek, Ja nawet nie miałam listew podprogowych. Sytuacja była naprawdę dramatyczna:Balkony to przedłużenie płyt stropowych (spokojnie - ytong)Na nich bloczki ytongowe wysokości 10 cm. (Na nich okna, i wkoło domku ściany poddasza))Na płyty balkonu poszła folia i na nią wylewka ze spadkiem; przy progach "zabrała" ok. 7-8 cm.Okna zamontowano na samej piance montażowej, tzn. bez listew. Prawdopodobnie były niedokładnie wykonane pomiary otworów, albo ktoś chciał mnie na siłę uraczyć tzw. niskimi progami ( piszę w l.mnogiej, bo balkonów mam trzy)Sprawę rozwiązano tak:Wycięto wylewkę w okolicy progów (na zewnątrz), bez uszkodzenia folii i zbrojenia ("korytka" szer. 10 cm)Starą piankę usunięto. Oczyszczono dokładnie ościeżnice od spodu i mur pod nią. zagruntowano. Mur i folię w "korytkach" posmarowano jakimś czarnym lepiszczem, zapodano świeżą piankę i naklejono te fartuchy z butylem (Schucko) w taki sposób, że podłożono je pod spód ościeżnicy i wyłożono starannie mur pod nią i "korytko". Korytko wymalowana jakąś masą, zalano jakąś zaprawą do tego odpowiednią (QuickMix), po uprzednim wzmocnieniu zbrojeniem (pręty wbite w boczne ścianki "korytek", zabezpieczone też jakąś masą)A potem to już prace na samej płycie balkonu. (zaprawa wyrównująca po całości, zaprawa uszczelniająca z taśmami uszczelniającymi w progach, na lączeniach ściana-mur, i różnych materiałów, np. obróbki blacharskie-zaprawaa)U ciebie, z tego co zrozumiałam, od spodu ościeżnicy do płyty balkonu jest więcej niż było u mnie (cm). Wszystko zależy od tego jakie warstwy i czego będziesz miał na płycie, tzn. o ile cm ona podniesie się do poziomu ostatecznego i ile cm od płytek będzie do spodu ościeżnicy.Wiem, że w niektórych przypadkach, pod ościeżnicę wstawia się jakiś profil okienny dodatkowy. Niektórzy robią obróbkę z aluminium. Jeśli masz te listwy podprogowe, to nie będzie problemu z zastosowaniem dowolnej izolacji (bo jest wtedy do czego się "podczepić". Każdy balkon (tzn. aktualna sytuacja na budowie) wymaga innego rozwiązania. Są ogólne zasady dotyczące montażu okien (też balkonowych) z uwzględnieniem ich prawidłowej izolacji. Mówi o nich instrukcja itb. Gdyby każdy ją znał i egzekwował stosowania jej od montujących okna, nie byłoby problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 22.08.2011 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 ja mam 11 cm pod progiem drzwi tylko ja ten próg już mam wypełniony styrodurem i pianką a po bokach cegły na których były osadzone drzwi balkonowe no i teraz nie wiem czy od strony balkonu dojechać wylewką do samych drzwi czy jeszcze trzeba czymś zaizolować tą piankę i styrodur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 23.08.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 ja mam 11 cm pod progiem drzwi tylko ja ten próg już mam wypełniony styrodurem i pianką a po bokach cegły na których były osadzone drzwi balkonowe no i teraz nie wiem czy od strony balkonu dojechać wylewką do samych drzwi czy jeszcze trzeba czymś zaizolować tą piankę i styrodur Jak izolujesz samą płytę balkonu? Ja bym pociągneła klejem z siatką ten styrodur. Pomazałabym go szlamem od Sopro. Z wylewką to możesz dojechać na taką wysokość, żeby naklejone płytki nie wlazły ci na otwory odwodnieniowe ościeżnicy; możesz je podsunąc pod ościeżnicę; możesz też zrobić je niżej, wtedy w rowek pod oscieżnicą możesz wsunać aluminiowy okapnik . A kiedy był montaż drzwi? Pytam, bo piszesz, że podparte tylko po bokach. Jeśli drzwi szerokie, to na środku mogą "siąść". Pamiętam, że kiedyś na forum ktoś się na to skarżył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts