Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja drzwi balkonowych

witekgo

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Witek, Ja nawet nie miałam listew podprogowych. Sytuacja była naprawdę dramatyczna:

Balkony to przedłużenie płyt stropowych (spokojnie - ytong)

Na nich bloczki ytongowe wysokości 10 cm. (Na nich okna, i wkoło domku ściany poddasza))

Na płyty balkonu poszła folia i na nią wylewka ze spadkiem; przy progach "zabrała" ok. 7-8 cm.

Okna zamontowano na samej piance montażowej, tzn. bez listew. Prawdopodobnie były niedokładnie wykonane pomiary otworów, albo ktoś chciał mnie na siłę uraczyć tzw. niskimi progami ( piszę w l.mnogiej, bo balkonów mam trzy)

Sprawę rozwiązano tak:

Wycięto wylewkę w okolicy progów (na zewnątrz), bez uszkodzenia folii i zbrojenia ("korytka" szer. 10 cm)

Starą piankę usunięto. Oczyszczono dokładnie ościeżnice od spodu i mur pod nią. zagruntowano. Mur i folię w "korytkach" posmarowano jakimś czarnym lepiszczem, zapodano świeżą piankę i naklejono te fartuchy z butylem (Schucko) w taki sposób, że podłożono je pod spód ościeżnicy i wyłożono starannie mur pod nią i "korytko".

Korytko wymalowana jakąś masą, zalano jakąś zaprawą do tego odpowiednią (QuickMix), po uprzednim wzmocnieniu zbrojeniem (pręty wbite w boczne ścianki "korytek", zabezpieczone też jakąś masą)

A potem to już prace na samej płycie balkonu. (zaprawa wyrównująca po całości, zaprawa uszczelniająca z taśmami uszczelniającymi w progach, na lączeniach ściana-mur, i różnych materiałów, np. obróbki blacharskie-zaprawaa)

U ciebie, z tego co zrozumiałam, od spodu ościeżnicy do płyty balkonu jest więcej niż było u mnie (cm). Wszystko zależy od tego jakie warstwy i czego będziesz miał na płycie, tzn. o ile cm ona podniesie się do poziomu ostatecznego i ile cm od płytek będzie do spodu ościeżnicy.

Wiem, że w niektórych przypadkach, pod ościeżnicę wstawia się jakiś profil okienny dodatkowy. Niektórzy robią obróbkę z aluminium.

Jeśli masz te listwy podprogowe, to nie będzie problemu z zastosowaniem dowolnej izolacji (bo jest wtedy do czego się "podczepić".

Każdy balkon (tzn. aktualna sytuacja na budowie) wymaga innego rozwiązania. Są ogólne zasady dotyczące montażu okien (też balkonowych) z uwzględnieniem ich prawidłowej izolacji. Mówi o nich instrukcja itb. Gdyby każdy ją znał i egzekwował stosowania jej od montujących okna, nie byłoby problemów.

ja mam 11 cm pod progiem drzwi tylko ja ten próg już mam wypełniony styrodurem i pianką a po bokach cegły na których były osadzone drzwi balkonowe no i teraz nie wiem czy od strony balkonu dojechać wylewką do samych drzwi czy jeszcze trzeba czymś zaizolować tą piankę i styrodur

Jak izolujesz samą płytę balkonu?

Ja bym pociągneła klejem z siatką ten styrodur. Pomazałabym go szlamem od Sopro. Z wylewką to możesz dojechać na taką wysokość, żeby naklejone płytki nie wlazły ci na otwory odwodnieniowe ościeżnicy; możesz je podsunąc pod ościeżnicę; możesz też zrobić je niżej, wtedy w rowek pod oscieżnicą możesz wsunać aluminiowy okapnik .

A kiedy był montaż drzwi? Pytam, bo piszesz, że podparte tylko po bokach. Jeśli drzwi szerokie, to na środku mogą "siąść". Pamiętam, że kiedyś na forum ktoś się na to skarżył.