Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa o roboty budowlane bez faktury?

kulisty

Recommended Posts

Witam,

mój wykonawca na SSO proponuje podpisanie normalnej umowy o roboty budowlane, ale do wystawiania faktur już nie jest zbyt skory. Płatności miałbym dokonywać po wykonaniu etapu gotówką za pokwitowaniem.

I teraz pytanie - czy to znaczy, że wykonawca nie rozlicza się z US i de facto będzie budował na czarno? Jak taka forma płatności ma się do późniejszego ewentualnego egzekwowania gwarancji i rękojmi, albo ew. problemów w US? Czy ja mam obowiązek oczekiwać faktury?

Pozdrawiam

Jeśli nie chce wystawiać faktury, to znaczy że robota na lewo.

Nie masz obowiązku żądać faktury, ale on ma obowiązek ci ją wystawić, takie sprawy musicie uzgodnić na początku bo wiadomo że będzie żądał więcej, bo vat podatki itp.

Natomiast podpisanie umowy - załóżmy że nie spodobała ci się jego praca i odmówisz zapłaty- bez umowy pisemnej wykonawca robót budowlanych praktycznie nie ma szans na uzyskanie pieniędzy.

Dzięki, rozumiem. Tylko zastanawiam się, czy ja jestem w takiej sytuacji "czysty". Mam umowę, dostaję pokwitowanie (taki rachunek niefiskalny z opisem co zostało zrobione i ile zapłacone), przecież ja nie muszę ganiać majstra i grzebać w księgowości jego firmy, żeby mieć pewność że rozlicza się z US.

Jest w tej sytuacji też plus.

W ewentualnym przypadku reklamacji – masz dodatkowy „straszak” na wykonawcę, albo zrobi co ma zrobić, albo zawiadomisz US, o możliwym oszustwie podatkowym dokonanym przez wykonawcę.

Nic Cię nie obciąża – z US rozlicza się wykonawca (tak jak wyżej pisali poprzednicy).

• 6 months później...