anikogr 07.08.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Witam!Mam pytanie.Rodzice mają dom na dużej działce,chciałbym obok ich domu wybudować mały domek parterowy powiedzmy 80m2Moje pytanie brzmi,czy jest to możliwe? Czy muszą być zachowane jakieś określone odstępy między domami?Gdybym ten dom wybudował na rodziców czy mogę zrobić tylko jakieś podliczniki do mediów?czy trzeba ciągnąć nowe?Czy są konieczne przeróbki typu osobny wjazd na posesje?Z góry dziękuje za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 08.08.2011 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Idz z tym pytaniem do gminy (starostwa)bo kazda gmina (starostwo) powiat ma odrebne warunku zabudowy, ale najprawdopodobniej trzeba wydzielic odrebna dzialke z mozliwoscia wjazdu (moze byc z prawem przejazdu). Odstepy musza byc zachowane 4m z kazdej strony do granicy dzialki (twojej ofc). Media odrebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.08.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 ponadto inwestowanie na "cudzym" jest trochę nierozsądne /nawet "na rodziców":no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 10.04.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Witam, odświeżę temat, ponieważ jestem w podobne sytuacji. Mianowicie, aktualnie mieszka w bloku (mieszkanie rodziców), a rodzicie mają działkę 2800 m na której mają domek. Jestem z nimi tak dogadany, żeby sprzedać to mieszkanie (oni jako właściciele) i za te pieniądze + co nieco z mojej strony zacząć budowę drugiego domu na tej działce. Drugi dom (oficjalnie jako inwestor) budowali by rodzice. Natomiast byłby to dom dla mnie. Na temat tego żeby przepisać, podzielić działkę itd. na razie nie chce się rozwodzić bo akurat mam taką sytuację że jest to nie na rękę. Działka ma bardzo nieregularny kształt, a do tego płoty z niektórymi sąsiadami są ustawione w złych miejscach... ale to nieważne ponieważ jest miejsce gdzie spokojnie mieści się nieduży domek z poddaszem i oddalone od domu rodziców jakieś 80-90 m. Może ktoś przerabiał temat takiej budowy drugiego domu na jednej działce przez jej właściciela? Mam taki pytanka: 1.Jak jest z przyłączami mediów w takim przypadku (woda, kanalizacja i prąd) Czy robi się je osobno czy też podciąga z tego domu, który już stoi? 2.Czy do tego drugiego domu musi być zapewniona droga dojazdowa? czy też wystarczy to, że już sama działka ma dostęp do drogi publicznej (przylega jednym bokiem ale dość wąskim - w miejscu gdzie oficjalnie/wg mapek kończy się działka 15m, natomiast w miejscu gdzie faktycznie jest teraz droga jest to 10 m) Poniżej zamieszczam orientacyjną mapkę. Ciągłą linią zaznaczono stan faktyczny (czerwony to płoty i dojazd do bramy przez rowek, a czarny to droga asfaltowa) Przerywana linia to to co jest na mapkach na geoportalu (niebieski to oficjalne granice działki, a czarne to oficjalne drogi/ których nie ma ) Dodatkowo na czerwono dom rodziców, a przerywanymi planowany drugi domek. Z jednej strony domu (lewej) do oficjalnej granicy jest jakieś 5 m, a z drugiej prawej 3 metry w najwęższym punkcie do płotu sąsiada. Za płotem jest jego dom (w sumie między domami jest 5 m) Rodzice mają wjazd do tej szerszej strony, natomiast ja chciałem zrobić wjazd od drugiej strony (3 m w najwęższym miejscu więc osobówka spokojnie się mieści - a na upartego nawet TIR bo mają 2,5 m). No i wjazd byłby po całej długości płotu (około 120m od drogi). Jeśli droga dojazdowa oficjalna do drugiego domku nie była by wymagana to mógłbym tak zrobić bez problemu bo dla mnie taki dojazd by wystarczył w zupełności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 10.04.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Dzięki serdeczne za odpowiedź. Droga jest tylko z jednej strony do południa, a tak to z boków i z tyłu (od północny są inne działki - na obrazku zaznaczyłem granicę tylko tej mojego ojca). Niestety od tego miejsca gdzie chcę domek jest 120 m do grogi w której są media i to jest kolejny problem (lepiej było by w drugą stronę -na północ - gdzie jest 50-60 m do drogi i mediów. Nawet po drodze jest pusta działka, niestety jednak jej właściciel ma w słowniku tylko słowo nie. Nawet na to żeby tamtędy wwieźć materiały na budowę... Od południowej jak pisałem mam 120m ale po drodze jest mocno podmokły teren. Drogę dojazdową jakoś tam pewnie uda się przygotować - od razu przy okazji jej robienia (wykop) chciałbym zakopać media (woda - choć przy tej odległości mocno zastanawiam się nad studnią-, ścieki, prąd) Tak więc media mimo wszystko planuję zrobić osobno. A w pytaniu bardziej chodziło mi o to, czy to, że do samej działki są media podłączone wystarczyło by na ten czas aby wydali warunki zabudowy i aby rozpocząć budowę. A o osobne media martwić się później w międzyczasie. No bo wodę i prąd na budowę nie ma problemu żeby tymczasowo podciągnąć z domu który jest na działce. Miejscowego planu zagospodarowania nie ma więc muszę wystąpić o warunki zabudowy. Jutro rano uderzam do gminy razem z ojcem, aby co nieco jeszcze podpytać i się upewnić w niektórych kwestiach (mam nadzieję że jakiejś informacji mi udzielę mimo wszystko bez oficjalnego wniosku), a po mapki i tak muszę do Starostwa pojechać... Z tego co czytałem, to ja na siebie budować nie mogę, bo nie jestem właścicielem działki, a nawet jak wybuduję to i tak to co wybuduję staje się własnością właściciela działki. Jedynie tak jak piszesz zastanawiam się mocno nad tym czy nie brać rachunków wszelkich na siebie. Działka jest tylko a ojca, nie na matkę no i do tego mam siostrę z mężem i dzieckiem. No a ja mam żonę i 2 dzieciaki Podział byłby dobrym wyjściem, ale na razie nie chcemy ruszać tematu tych płotów niezgodnych z właściwymi granicami działki. A było by to konieczne aby ustalić dojazd do drugiej działki. Tak czy inaczej, jeśli za jakiś czas doszło by do dziedziczenia to i tak suma summarum cała działka z 2 domami zostanie podzielona po połowie między mnie a siostrę. Ona ma zaklepany dom rodziców aktualny, a mój się wybuduje. Pozostanie wtedy oficjalnie podzielić działkę, no i wtedy pojawi się problem dojazdu do drugiej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts