Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Już dwukrotnie przymierzałam się do budowy domu. Życie jednak zweryfikowało plany i obecnie remontuję stary dom. Nie wykluczam jednak, że za kilka lat temat budowy powróci. Dlatego ogladam projekty i czytam wątki budowlane innych. No i naszłą mnie refleksja, że pomimo tysięcy gotowych projektów, nie spotkałam jeszcze żadnego, który by mi odpowiadał od A do Zet. A jak jest z Wami? Znalazł ktoś idealny dla siebie projekt? Taki, w którym nie wprowadzał żadnych poprawek, nie żałował, że jakiegos pomieszczenia nie ma itp. Jestem ciekawa.

... nie ma też idealnego człowieka, ale są projekty domów które można polubić i dobrze się mieszkać w takim domu i odwrotnie. Najważniejsze to wypisać wymagania własne co do domu, wymagania miejscowego planu (decyzji i warunkach zabudowy), kwotę jaką jesteśmy w stanie przeznaczyć na dom i cierpliwie szukać, lub spróbować indywidualnie zaprojektować sobie dom (z projektantem oczywiście). Z własnego doświadczenia wiem, że nawet do projektu indywidualnego będziemy mieli zastrzeżenia (sam rysowałem swój dom konsultując projekt z architektem (kilka ważnych uwag), a teraz chętnie bym coś zmienił :) Powodzenia w poszukiwaniach.

oj nie ma idealnego projektu. Może komuś udało się znaleźć idealny dla siebie mi niestety nie :(

Wprowadziłam sporo zmian, architekt marudził ale zrobił a teraz przy budowie wychodzi - a bo coś nie pasuje, strop po zmianach już nie gra jak powinien, kominy się nie mieszczą, salon jakby niewymiarowy. Ale zobaczymy jak skończymy. Mi i tak się podoba jednak lepiej jak najmniej zmieniać.

Projekt idealny pewnie nie istnieje,ale prawie idealny tak,szukałam długo,ale gdy już znalazłam,to zmian dokonałam jedynie kosmetycznych,dziwi mnie to,że niektórzy wybierając projekt zmieniają w nim masę rzeczy i powstaje zupełnie inny dom,często dziwoląg o nieforemnej bryle,to już lepiej zamówić projekt indywidualny.