darkob 07.08.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Witajcie ,muruje fundamenty z bloczków(w sumie 7 warstw i wieniec) i tu mam pytanie ...czy moge 20cm powyżej powierzchni ziemi,na 5 bloczek położyć jeszcze poziomo folie fundamentową(25cm szer. jednostronnie moletowaną)???Dodam że ławy wysmarowałem lepikiem na gorąco i na to papa ale że teren jest podmokły to Ktoś mi doradził był jeszcze w połowie wysokości fundamentów położył właśnie tą folie. Tylko czy tą folie polożyć na zaprawe ,póżniej znowu zaprawa i bloczek czy np. 5 warstwe posmarować dysperbitem i na to tą folie? ...bo wydaje mi sie że ta folia nie przykleja sie do zaprawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.08.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Strzelam: projekt z katalogu i pseudoadaptacja za ~ tysiaczek? To o co się pytasz tj izolacja fundamentów powinna być uwzględniona w adaptacji projektu katalogowego (w pseudoadaptacjach za tysiaczka ich nie znajdziesz)... Czyli tłumacząc na polski: wstydziłbyś się bido że pytasz o to za co ci "prawdziwi" inwestorzy płacą gotówką nie patrząc na ilość zer. Puknął byś się w głowę zanim coś takiego napiszesz. Wszyscy już tu wiedzą że zbik_eng nie ma problemów finansowych i nie kombinuje w związku z czym takich ktorzy jakoś sobie poradzić muszą czy chcą mimo kiepskich finansów nie rozumie. Piszesz jak palant jakiś! Darkdob, nie zwracaj uwagi na tego frustrata, ktoś ci tu pewnie coś podpowie. Trochę cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 08.08.2011 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Właśnie chce zrobić lepiej jak w projekcie,są mocniejsze ławy i wyższy fundament.Na niedużej głębokości jest glina i jak popada deszcz to tam gdzie teren jest niżej długo stoi woda.Głównie chciałbym sie dowiewiedzieć czy tą folie kłaść na zaprawe czy lepiej na posmarowany bloczek np.dysperbitem DN. Wydaje mi sie że zanim Ktoś mi konkretnie podpowie to sam podejme decyzje bo już jutro zamierzam zakończyc murowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 08.08.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Szczelność ma zapewnić sama folia fundamentowa. Jak chcesz, żeby ta szczelność była pewniejsza - połóż tą folię w dwóch warstwach. Jej przyklejenie nic tu nie da bo i co miałoby dać? A zibik_engiem sie nie przejmuj, on chyba jeszcze nawet jednego postu nie napisał na tym forum innego, niż "udowadniający", na ogół w daleki od grzeczności sposób, że nic się nie powinno robić samemu, tylko należy zawierzyć fachowcom. Najlepiej takim, jak on. Co prawda żadnej swojej realizacji jeszcze nie odważył się pokazać na forum, ale nic to, na pewno są perfekcyjne. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 08.08.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Drugą warstwe izolacji dajesz przed wieńcem na bloczkach. Nie po którejś warstwie, chodzi o to aby jeżeli już rozgraniczasz to zrobic to na granicy materiałów. W Twoich warunkach zaizoluj dobrze obie strony fundamentu zewnetrzna i wewnetrzna.Jeżeli dasz folie przed wieńcem musisz ja zespolić z izolacje pionową, jeżeli nie zrobisz tak to możesz uzyć siatki wtopionej w bitum zewnetrznej warstwy izolacji pionowej, aby nie było i nie powstawały dziury w ciagłości izolacji pokrywajacych folie (bo ta folia nie może być "schowana" pod wieńcem bo wtedy nie spełni swojego zadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts