Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie, jestem na etapie wyboru tynku, który będzie położony na cegły... niekoniecznie idealnie położone, bo rozbieżność między cegłami czasami jest spora... budynek z 1924 roku. I mam problem... ponieważ mam ograniczony budżet, to proszę Was o radę czy najlepiej położyć tynk gipsowy ręczny czy cementowo-wapienny? Kalkulowałam też maszynkowy i płyty k-g, ale to jest duży koszt. Bardzo proszę Was o pomoc. I jeszcze jedno pytanie, czy jest jakaś możliwość by coś można byłoby zrobić samemu nie mając doświadczenia, tak by zaoszczędzić na robociźnie? Pozdrawiam. Ewa

Te tynki to jakie maja byc wewnętrzne ? Od 1924 roku chyba budynek byłby juz otynkowany. Jak to jest środek to tynki cementowo-wapienne, jak zewnątrz to cementowe. Technika układania dowolne, tynki ręczne lub maszynowe.

Przy całkowitym braku doświadczenia wykonanie tynku [prostego] nie jest łatwe ale jak opanujesz rzucanie zaprawy na ścianę, tak aby była ona na ścianie nie na twarzy rzucającego to połowa sukcesu :)

Na zewnątrz - klasyka tynki c-w. I znów przedmówcy mają rację. Jak się przyłożysz to powinno Ci się to samemu udać nałożyć, lub z niewielką pomocą sąsiadów. Jeżeli zaś chcesz mieć ładny tynkl ozdobny to użyj jeszcze gruntu pod niego.

zibik_eng napisał:
Jak masz "ograniczony budżet" to zaciągnij kredyt i zapłać za normalne tynkowanie budynku tynkiem cementowo-wapiennym...

Całkowicie zapomnij o tynkach gipsowych w przedwojennym murowanym budynku chyba że chcesz chodować pieczarki na ścianach. Tynkować ręcznie? źyczę powodzenia... szczególnie jak nie masz wprawy :D

Dla wiadomości innych:

tutaj jest lista postów Pana Zibik_eng.

http://forum.muratordom.pl/search.php?searchid=2652815

Mam nadzieję że pewna licznba osób którym ten pan przeszkadza w dysksji kliknie na kilka z nich i zgłosi raportem do moderecji aby tego uzytkownika zbanować z forum za niekulturalne zachowanie i kretyńskie odpowiedzi.

zibik_eng napisał:
Oprócz idiotycznego postu masz coś do wniesienia w temacie: jakie położyć tynki w starym domu???

w pisaniu idiotycznych postów na tym forum, które NICZEGO nie wnosza w zadnym z wątków to Ty jesteś mistrzem.

zalecam opamiętanie się

Do autora wątku. Rób cementowo-wapienne. Gips to lipa w starym, słabowentylowanym (najczęściej) budownictwie (wiem to z autopsji). Czy reczne, czy maszynowe?? Jeden czort. Cenowo chyba nie ma za wielkiej różnicy. Nie wiem ile tynkarze biorą za reczne, ale ja właśnie dogadałem ekipę do cem-wap z gotowych mieszanek, maszynowo. 25 zł/metr z materiałem. Byłem na budowie, gdzie teraz tynkują. Robota super zrobiona!!!

Edytowane przez majki
edycja wpisu

jak tynk to cementowo wapienny, wszelkie grzyby niespecjalnie lubią wapno więc gdyby nieszczęśliwie murarze skopali ci wentylację to przynajmniej ściany będziesz miał "czyste", ja w mieszkaniu (blok) ściany naciągałem gipsem i niestety w okresie grzewczym mam problem, w domu stosuję gips tylko tam gdzie jest to niezbędne (płyty G-K)

co do techniki nakładania to polecałbym ręcznie rzucany na ścianę :)

Gość zibik_eng
  Arche1982 napisał:
zibik_eng - skoro uważasz, że post jest głupi, to po co tutaj piszesz?

Ma Pan bardzo duży problem z czytaniem tekstu ze zrozumieniem... Pański post nie jest głupi, udzieliłem Panu merytorycznej odpowiedzi (i to jako pierwszy) - proszę wczytać się dokładnie do kogo był skierowany mój komentarz o idiotycznym poście i się 10x zastanowić....

Gość Konto usunięte_12*
  Arche1982 napisał:
budynek z 1924 roku. proszę Was o radę czy najlepiej położyć tynk gipsowy ręczny czy cementowo-wapienny?

Jeśli budynek jest rzeczywiście tak stary, to zapewne cegły łączone były zaprawą wapienno-piaskową (taką się wtedy używało). Należy w takim przypadku koniecznie nałożyć tynk cem.-wapienny t.zw. mocny (murarz będzie wiedział, jakie proporcje). Samemu (samej) raczej bym nie polecał :no: