tomek4 08.08.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Chodzi mi o coś co na przykład wkręcane zaraz za licznikiem i odpowiednio skalibrowane odcina dopływ wody w przypadku pęknięcia wężyka do baterii, nieszczelności w pralce, przelania wody w wannie...Jest coś takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 08.08.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 niema czegoś takiego w hydraulice, możesz zastosować elektrozawór lub zawór sprężynowy i to spiąć z odpowiednimi czujnikami elektronicznymi coś z systemów inteligentnych domów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 08.08.2011 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) Czyli pomysł na biznes jak na tacy... Kalibracja w m3, po określonej ilości przepływu w ciągu zamknięcie zaworu... Otwarcie tylko ręczne. Żadnej elektroniki, mechaniczna konstrukcja oparta na wodomierzu. Rozsądna cena. 10% od zysków za pomysł dla mnie EDIT No, może czułość w 0,1 m3 tak żeby np. ustawić 2 wanny... Edytowane 8 Sierpnia 2011 przez tomek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 08.08.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Czyli pomysł na biznes jak na tacy... Kalibracja w m3, po określonej ilości przepływu w ciągu zamknięcie zaworu... Otwarcie tylko ręczne. Żadnej elektroniki, mechaniczna konstrukcja podobna do wodomierza. Rozsądna cena. Kilka sztuk za pomysł dla mnie nie rozumiem, opisz konkretnie jak to ma działać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 08.08.2011 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 nie wiem jak zbudowany jest wodomierz, ale podejrzewam, że w środku ma przepływkę, którą porusza przepływająca woda, przepływka przenosi liczbę obrotów na zegary jeżeli zegar osiągnie wskazaną ilość jednostek, mechanizm (nie wiem jaki, zapadkowy, może jakiś używany w zegarach analogowych - tajmerach, programatorach, licznikach en elektr.), blokuje, zamyka zawór.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 08.08.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 takie coś jest tylko jako licznik na pieniążki stosowane np w prysznicach na campingach, ale tym nie osiągniesz zabezpieczenia przed zalaniem zmniejszysz tylko jego skutki i jak głupi będziesz to biegał otwierać jak Ci się limit skończy, upierdliwe i mało skuteczne kiepski pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 09.08.2011 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 fakt, to nie ma być żaden algorytm uczący się, ale to użytkownik ma sobie skalibrować pod swoją rodzinę, czyli jeżeli u niego maksymalnie w jednym ciągu może iść wanna wody + pralka + zmywarka = 2 m3, to wszystko ponadto jest uznawane za potencjalną nieszczelność i odcinane. zawsze może zwiększyć ten limit jeżeli będzie zbyt szybko odcinany dokładnie jak ma to miejsce z kalibracją czułości innych systemów, alarmów itd...więc skuteczność zależałaby praktycznie tylko od użytkownika myślę, że dla właścicieli zalanych, pod ich nieobecność, domów ma znaczenie czy tej wody było 2m3 czy 20m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 09.08.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 fakt, to nie ma być żaden algorytm uczący się, ale to użytkownik ma sobie skalibrować pod swoją rodzinę, czyli jeżeli u niego maksymalnie w jednym ciągu może iść wanna wody + pralka + zmywarka = 2 m3, to wszystko ponadto jest uznawane za potencjalną nieszczelność i odcinane. zawsze może zwiększyć ten limit jeżeli będzie zbyt szybko odcinany dokładnie jak ma to miejsce z kalibracją czułości innych systemów, alarmów itd... więc skuteczność zależałaby praktycznie tylko od użytkownika myślę, że dla właścicieli zalanych, pod ich nieobecność, domów ma znaczenie czy tej wody było 2m3 czy 20m3 gdyby chodziło o 20l to miało by to jakieś znaczenie, 2m3 doprowadzają do zniszczenia podłóg na całym mieszkaniu lepiej za cenę tego wynalazku kupić sobie dobre ubezpieczenie, ale każdy ma wolną wolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 09.08.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Ja trochę inaczej podszedłem do tematu. Na parterze są dwa pomieszczenia możliwe do zalania - łazienka (pralka) i kotłownia (główny przyłącz wody + piec).Z obu pomieszczeń wyprowadziłem na zewnątrz rurę kanalizacyjną fi50 ułożoną z dwoma kolanami, żeby ograniczyć przeciągi.Z pomieszczenia wlot jest na równi z podłogą, na zewnątrz będzie zakończony klapką samozamykającą się.W razie zalania cała woda ucieka na zewnątrz a nie do domu.Trochę to "łopatologiczne", ale tanie (kilka rurek i dwie klapki) i może uratować dom przed zalaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 10.08.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Ja trochę inaczej podszedłem do tematu. Na parterze są dwa pomieszczenia możliwe do zalania - łazienka (pralka) i kotłownia (główny przyłącz wody + piec). Z obu pomieszczeń wyprowadziłem na zewnątrz rurę kanalizacyjną fi50 ułożoną z dwoma kolanami, żeby ograniczyć przeciągi. Z pomieszczenia wlot jest na równi z podłogą, na zewnątrz będzie zakończony klapką samozamykającą się. W razie zalania cała woda ucieka na zewnątrz a nie do domu. Trochę to "łopatologiczne", ale tanie (kilka rurek i dwie klapki) i może uratować dom przed zalaniem. tanio prosto i o wiele skuteczniejsze niż pomysłu z jakimś dziwacznym zaworem, dobrze próg tylko załóż i możesz spokojnie jechać na urlop, ja po prostu zamykam główny zawór i wtedy nawet kratki są zbędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts