ponury64 08.08.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 W 2005 r.zakupiłem działkę o pow :1500m2 w ewidencji gruntów :tereny zurbanizowane- grunty orne w 2006r zgłosiłem w deklaracji podatkowej 1500m2 jako rolę niezabudowaną klasa VI,w grudniu 2006 gmina uchwaliła plan zagospodarowania przestrzennego,teren ten jest oznaczony obecnie symbolem MN, w 2009 przystąpiłem do budowy ,która jest jeszcze nie zakończona,nie zgłaszając żadnych zmian. Nie dostałem ani razu nakazu płatniczego ,gdy pytałem w gminie to odpowiedzieli mi że w przypadku zerowej stawki podatku nakazu nie wysyłają, grunt istnieje jeszcze jako rola a podatek płaci się po oddaniu budynku do użytkowania. Czy taka sytuacja jest normalna czy w obowiązku gminy należy wydać mi nakaz nawet z stawką zero na moje żądanie? Dodam ,że po zakupie wszystkie formalności związane z pozwoleniem na budowę załatwiał projektant.Czy muszę ponowić deklarację podatkową wykazując powierzchnie działki i dom w budowie.Obawiam się że mogą mi powstać jakieś zaległości w płaceniu podatku.Proszę o informacje w ty temacie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/159685-podatek-od-dzia%C5%82ki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.08.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Do czasu ukończenia budowy, czyli przystąpienia do użytkowania, działka nadal pozostaje rolna i opodatkowana podatkiem gruntowym – w tym przypadku ze stawką „zero”. Po ukończeniu budowy, obowiązek podatkowy za nieruchomość (zabudowaną), powstaje od stycznia roku następnego, po zakończeniu budowy lub rozpoczęcia jej użytkowania (przy tzw. odbiorze częściowym) . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/159685-podatek-od-dzia%C5%82ki/#findComment-4817388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts