Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykończyć otwór w płycie meblowej

Jakub_Wr

Recommended Posts

Witam,

projektuję meble dla dziecka do pokoju, będzie to łózko piętowe które składać się będzie z szafy do 150cm i nad nią łóżko.

Szafa będzie miała dwa przesuwne skrzydła. Szukam niekonwencjonalnego sposobu na uchwyty do tych skrzydeł tak aby powstał nietypowy efekt jednocześnie odchudził wizualnie ciężką konstrukcję łóżka.

Wymysliłem sobie otwory w płycie które trzeba obrobić. Otwory około 10-15cm średnicy które spełnią rolę uchwytu.

Problem w tym że jak wytnę otwory wyrzynarką i ładnie obrobię papierkiem będzie widać sklejkę . Nie dam rady tego okleic- przynajmniej nie znam metody w stylu zrób to sam.

Wymysliłem żeby otwór dookoła jeszcze ponawiercać i poprzeplatać gruby sznurek aby to wykończyć.

Pod spodem dałoby się matową plexi na dystansie 2mm żeby zasłonić to co jest w szafie.

Takimi otworami odchudziłbym też barierkę z płyty zabezpieczającą u góry miejsce leżenia.

mniej więcej coś takiego :

otwor2.jpgotwor.jpg

moze macie pomysł jakiego węzła użyć aby sznurek ładnie przepleść .

A może macie jakiś iny pomysł na niekonwencjonalne uchwyty.

Pozdrawiam

Jakub

Witam,

projektuję meble dla dziecka do pokoju, będzie to łózko piętowe które składać się będzie z szafy do 150cm i nad nią łóżko.

Szafa będzie miała dwa przesuwne skrzydła. Szukam niekonwencjonalnego sposobu na uchwyty do tych skrzydeł tak aby powstał nietypowy efekt jednocześnie odchudził wizualnie ciężką konstrukcję łóżka.

Wymysliłem sobie otwory w płycie które trzeba obrobić. Otwory około 10-15cm średnicy które spełnią rolę uchwytu.

Problem w tym że jak wytnę otwory wyrzynarką i ładnie obrobię papierkiem będzie widać sklejkę . Nie dam rady tego okleic- przynajmniej nie znam metody w stylu zrób to sam.

Wymysliłem żeby otwór dookoła jeszcze ponawiercać i poprzeplatać gruby sznurek aby to wykończyć.

Pod spodem dałoby się matową plexi na dystansie 2mm żeby zasłonić to co jest w szafie.

Takimi otworami odchudziłbym też barierkę z płyty zabezpieczającą u góry miejsce leżenia.

mniej więcej coś takiego :

[ATTACH=CONFIG]69009[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]69010[/ATTACH]

moze macie pomysł jakiego węzła użyć aby sznurek ładnie przepleść .

A może macie jakiś iny pomysł na niekonwencjonalne uchwyty.

Pozdrawiam

Jakub

Na Twoim miejscu otwór wycinałbym frezarką górnowrzecionową z "cyrklem" (moja Eurotec ma w standardzie) lub otwornicą (coś jak wiertło koronowe tyle że do drewna, w moim zestawie Kinzo są mniej-więcej takie średnice). Wyrzynarką ciężko uzyskać satysfakcjonujący efekt. Co do wykończenia, mi akurat widoczne warstwy sklejki podobają się, natomiast zawsze można je zaszpachlować, wyrównac papierem ściernym i pomalować tylko od wewnątrz. Powinno być gładkie i miłe w dotyku. Choć pomysł ze sznurkami też ciekawy.

W temacie postu piszesz o płycie meblowej, a w treści o sklejce - to są dwa zupełnie różne materiały.

Sklejkę wystarczy przeszlifować papierem ściernym i polakierować, płyta meblowa (zwana paździerzem albo płytą wiórową ) składa się z drewnianych drzazg sprasowanych w kleju i w związku z tym niestety łatwo jest ją wyszczerbić a na surowych krawędziach zawsze znajdzie się jakaś drzazga do wbicia w palec. Pomysł ze sznurkiem jest fajny, jeśli nie to okleina (obrzeże) do płyt wiórowych - tanie rozwiązanie, lub element w kształcie pierścienia z dospawaną tuleją np. z nierdzewki - bardzo nie tanie rozwiązanie.

A wyrzynarka to faktycznie kiepski pomysł

Dokładnie miałem na myśli płytę meblową laminowaną. Jak w niej wykonam otwór to będą w nim drzazgi i to chcę jakoś ładnie wykończyć.

Piszecie że wyrzynarką nie bardzo ... a czym dam radę wywiercić otwór średnicy większej od 100mm - otwornice jakie widziałem to max 100mm. Chyba że trzeba będzie się na takim rozmiarze zatrzymać .

Wpadł mi do głowy kolejny pomysł żeby otwór wykończyć gumowym wężem ( np. pomarańczowym do gazu - w połączeniu z jasną płytą klonową byłby ciekawy efekt ) - waż naciąć - wyłożyć nim otwór i przykleić.

Muszę chyba na skrawkach płyty porobić próbki :)