Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energetyczne

Velp

Recommended Posts

Witam,

Zwracam się do Was z prośbą o radę w następującej kwestii:

Do działki chcę doprowadzić prąd. Warunki techniczne itp już mam.

Jestem na etapie załatwiania projektu przyłącza i tu pojawił się problem.

Okazało się że najbliższy słup z którego można "pociągnąć łącze" stoi....

no właśnie, nie wiadomo gdzie :) . To znaczy jedni mówią: na terenie należącym do drogi inni mówią, że na działce (słowa urzędniczki z gminy: " no tak chyba na działce to stoi, no tak to wygląda, ta raczej na działce" :D ). Żeby było ciekawiej działka do poniedziałku należała do Agencji Rolnej (czy jak ją tam zwał ) a teraz ma już nowego właściciela. Uzyskanie kontaktu do tej osoby z racji na ustawę o ochronie danych jest praktycznie niemożliwe :( .

Co robić? Czy zlecać wykonanie projektu oraz przyłącza na ZUD uznając, że słup należy do drogi, czy czekać na przychylność losu w postaci nieoczekiwanego pojawienia się na działce sąsiada.

A może - fachowiec z mapy geodezyjnej, którą posiadam jest w stanie określić jednoznacznie czy słup jest na działce czy w drodze?

Sam już nie wiem - poradźcie proszę.

ps. Śmieszne jest to, że jeśli uznać, że słup stoi na działce to od drogi gminnej dzieli go niespełna 20 cm. :lol:

Velp

No niby racja ale jak na złość moja geodetka nie odbiera telefonu od kilkunastu dni :x

A po wstępnej rozmowie z innym geodetą okazało się, że prawdopodobnie trzeba będzie wytyczyć granice na tej działce - co nei za bardzo mi się uśmiecha.

Velp