Gosia Łódź 10.03.2004 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 WitamMam dylemat.Sprzedaliżmy z mężem mieszkanie po 3 miesiącach od jego kupna, aby nie płacić 10% podatku to podpisaliśmy oświadczenia o wydatkowaniu tych pieniędzy w ciągu 2 lat na cele mieszkaniowe. Jesteśmy zameldowani w 2 miejscach i Urzędy Skarbowe 2, a Panie z US zaproponowały, ze najlepiej by było jakbyśmy Faktury Vat brali na Nas i potem rozliczając się w swoich Urzędach podzielili wszystkie faktury na 2 unikniemy błędów, pomyłek i przekłamań.Dokonaliśmy pierwszego zakupu materiałów budowlanych na budowę domu, a mąż kazał wpisać na fakturze nas oboje ale, ADRES DZIAŁKI-budowy. Czy tak jest słusznie? Zgodnie z prawem ? i będzie ok? Czy jakies przepisy mówią inaczej ?Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 11.03.2004 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 A czemu nie możecie rozliczyć się wspólnie w jednym US, Twoim lub męża? Ja się tak rozliczam z żoną i nie ma żadnych problemów.Wypisywanie faktury na adres, pod którym się nie mieszka jest moim zdaniem ryzykowne. Bo faktura jest na człowieka, a nie budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.03.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Coś te panie w US nie do końca wyjaśniły lub Ty nie za bardzo "jesteś w temacie" Dziwne stanowisko US Nie ma żadnych przeciwskazań by rozliczyć się wspólnie w tym samym dowolnie wybranym US. Jeśli to będzie Twój US to wówczas mąż jest zobowiązany w terminie do 30 kwietnia zawiadomić swój US o fakcie złożenia wspólnego zeznania w US właściwym terytorioalnie do miejsca zamieszkania małżonki. Adres na fakturze jest obojętny z tym, że musi on wynikać z faktu zamieszkiwania (najlepiej potwierdzonego zameldowaniem) Twojego lub męża. Podany na fakturze adres budowy (czyżbyś już miała nadany numer posesji?) jest nieprawidłowy i moim zdaniem może być zakwestionowany przez "wnikliwą" kontrolę. Ten adres może służyć tylko jako informacja dla sprzedającego gdzie ma dostarczyć towar. Radziłbym porozmawiać z wystawca faktury w sprawie skorygowania tego błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 11.03.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Do wypowiedzi Wowki dodam ponadto, że za wadliwą może zostać uznana faktura wystawiona na dwie osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 11.03.2004 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Moi drodzy dziękuję za zainteresowanie:) ale: 1. NIE chodzi o roczne rozliczenie i faktury do ulgi. ( a jedynie o rozliczenie się z oświadczenia że wydatkujemy pieniądze w ciągu 2 lat na cele mieszkaniowe) 2. Dzwoniłam dziś do swojego US i do męża iiiiiii u mnie Pani powiedziała, ze jest to obojętne może być nawet na adres działki, a u męża że może być na Nas na mój adres zameldowania. oczywiście to wszystko na buzię i nadal nie trzyma się kupy. 3. Nie ma takich przepisów , które zabraniałyby wystawiania faktur na 2 osoby, albo na 5 jak sa wspólnikami:) Poszukam chyba sama jakiś przepisów:) p.s. a jakbym miała 5 domów w 1 zameldowana, to co zawsze mam brać faktury z adresem na ten 1 dom, czyli 5 razy do roku wymieniam okna ????? Jak pracowałam w US to kontrole były na miejscu gdzie była wystawiona faktura. Ale faktycznie teraz nie podparłam swojego stanowiska przepisami, musze znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 12.03.2004 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Nie przytoczę przepisów, bo nie mam czasu szukać, ale podam jeden argument logiczny - jeśli faktura jest na dwie osoby, to która ma prawo ją odliczyć od podatku? Dowolna z nich? Obie naraz? W jakich proporcjach? A jeśli te osoby mieszkają w różnych częściach kraju, to US będzie sprawdzał czy druga z osób jej nie odliczyła? A jeśli faktura będzie na 30 osób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejb 12.03.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Ja też budowałem się razem z żoną (ale każde z nas budowało swoją połówkę domu ), ja zameldowany w Poznaniu, żona zameldowana w Gdyni. W US złożyliśmy NIP-3 z informacją, że żona mieszka w Poznaniu (tam gdzie ja)... i braliśmy faktury na 2 osoby z moim adresem (nie budowy). US wszystko łyknął jak należy... po prostu wszystkie faktury podzielił przez 2 przy rozliczaniu wydatków. Żadnych problemów! (US nie interesuje MIEJSCE ZAMELDOWANIA - tylko ZAMIESZKANIA!!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 12.03.2004 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Nie przytoczę przepisów, bo nie mam czasu szukać, ale podam jeden argument logiczny - jeśli faktura jest na dwie osoby, to która ma prawo ją odliczyć od podatku? Dowolna z nich? Obie naraz? W jakich proporcjach? A jeśli te osoby mieszkają w różnych częściach kraju, to US będzie sprawdzał czy druga z osób jej nie odliczyła? A jeśli faktura będzie na 30 osób? Logiczne myślenie, ale niezgodne z prawem. Jeżeli jest spółka to na fakturze może i powinno widnieć tyle nazwisk ile jest wspólników.... na codzień mam takie faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.03.2004 02:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Przypomnę, że ulga budowlana jest ulgą małżeńską. Faktura wystawiona na męża może znaleźć się w rozliczeniu żony i odwrotnie. Przepisów nie podam, ale wg mnie adres powinien być zameldowania. Co z tego, że wyjdzie, że 5 razy wymieniono okna w jednym mieszkaniu. Przypomnę przypadek skradzionych kaloryferów. Otóż gość pytał na piśmie US, czy może odliczyć zarówno skradzione kaloryfery, jak i te które kupił też potem. Odpowiedź była: "wydatki budowlane rozliczane są na podstawie faktury VAT". W tłumaczeniu na nasze: "nie truj d... Dla nas liczy się papier". Po prostu w razie kontroli bedą próbowali kwestionować 5 krotną wymianę okien, a Ty im pokażesz 5 praw własności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 14.03.2004 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Wielkie dzięki za odpowiedź.Jednak przypominam, iż mi nie chodzi o ulge , nie chodzi mi o rozliczenie roczne.... chodzi mi o PRZYCHÓD ZE sprzedaży spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu, jest on obciążony 10% podatkiem.... i jak dowiadywałam się i cytuję:RZECZPOSPOLITA PRAWO CO DNIA z 6-7 marca 2004r. Dokumentowanie wydatków: Żaden przepis nie precyzuje , w jaki sposób podatnik ma się rozliczyć przed fiskusem z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży. Nie jest konieczne zwłaszcza wykazanie się rachunkami ( fakturami ) z Vat.Wydatkowanie pieniędzy na inne cele mieszkaniowe może być wykazane dowolnymi dowodami byle były przekonujące. moze być np. akt notarialny zakupu działki budowlanej, może być rchunek bez VaT ( jeśli rzemieślnik korzysta ze zwolnienia z Vat). ...... i własnie chodziło mi o to, ze nie ma pzrepisów prawa, które regukują wydatkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.03.2004 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Gosiu - zgadza się. Ja też to przechodziłem. Podobnie nie ma zastrzeżeń (faktura VAT) co to wydawania pieniędzy z Kasy Mieszkaniowej. Jeżeli więc masz jakieś rachunki nie kwalifikujące się do ulgi (o ile w ogóle korzystasz), to możesz spokojnie ich użyć do pokrycia tej kasy.A moja poprzednia wypowiedź to była tylko uzupełnieniem dyskusji i fakturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 15.03.2004 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Jeżeli jest spółka to na fakturze może i powinno widnieć tyle nazwisk ile jest wspólników.... na codzień mam takie faktury. No ale czy widziałaś kiedyś fakturę na dwie spółki? Bo taka musiałaby być tutaj analogia do osób fizycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 15.03.2004 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Jeżeli jest spółka to na fakturze może i powinno widnieć tyle nazwisk ile jest wspólników.... na codzień mam takie faktury. No ale czy widziałaś kiedyś fakturę na dwie spółki? Bo taka musiałaby być tutaj analogia do osób fizycznych. Przede wszystkim faktura jest do umowy -strony, a stroną mogą być 2 -osoby ficzyczne. Gdy nie ma umowy to jest faktura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejb 15.03.2004 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 oj Gosia, Gosia ... a ja pisalem wlasnie o rozliczaniu sprzedazy mieszkania i przeznaczaniu pieniedzy na cele mieszkaniowe... za bardzo sie goraczkujesz, przeczytaj posta na spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 15.03.2004 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Nie gorączkuje się Twoją wypowiedzią, jedynie poza głównym watkiem wyszedł na pierwszy plan-Wystawianie faktur:) ale już temat mam rozwiążany Dziękuję za wszystkie opinie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts