Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pajączki rysy na tynku cem-wap - poważne?

Recommended Posts

Podczas gruntowania wylewki zauważyłem, że w miejscu gdzie zalałem przypadkiem ścianę gruntem wychodzą (od wilgoci) jakby takie pajączki, spękania na tynku - normalnie ich nie widać (ściana jest gładziutka) i po wyschnięciu ściany znikają. Normalne to? Tynk cem-wap (Nida).

Ponadto zauważyłem (już widoczne gołym okiem) pionowe pęknięcia (no właściwie rysy, kilkanaście cm długie, bardzo cienkie) na ściance kolankowej przy każdej krokwi. Właściwie nie na samej ściance tylko w miejscu gdzie tynk jest na styropianie kryjącym murłatę (licującym murłatę do ściany). Sama ściana nie jest popękana (widzę jej 'przekrój' od góry) tylko tynk. Bać się?

No właśnie dzisiaj obejrzał to mój kierbud i stwierdził, że tragedii nie ma - że to normalne pęknięcia związane z pracą ścian (dlatego pojawiły sie głównie pod krokwiami, płatwiami) i że są takie elastyczne grunty wypełniające do szczelin. Na ścianach kolankowych można spróbować pociągnać to tapetą z włókna szklanego. Można też spróbować zaszpachlować, ale dopiero za jakiś czas bo na razie to rysy mają szansę ponownie wyjść.

Może jestem dziwny ale wydaje mi się, że tynk nie powinien pękać, lub być tak nałożony by nie pękał. Dach z racji tego jaka jest jego konstrukcja pracować będzie zawsze, ale nie powinno to mieć wpływu na to czy tynk pęka czy nie. Stawiałbym na niestaranność w wykonaniu...