jarett 09.08.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Podczas gruntowania wylewki zauważyłem, że w miejscu gdzie zalałem przypadkiem ścianę gruntem wychodzą (od wilgoci) jakby takie pajączki, spękania na tynku - normalnie ich nie widać (ściana jest gładziutka) i po wyschnięciu ściany znikają. Normalne to? Tynk cem-wap (Nida). Ponadto zauważyłem (już widoczne gołym okiem) pionowe pęknięcia (no właściwie rysy, kilkanaście cm długie, bardzo cienkie) na ściance kolankowej przy każdej krokwi. Właściwie nie na samej ściance tylko w miejscu gdzie tynk jest na styropianie kryjącym murłatę (licującym murłatę do ściany). Sama ściana nie jest popękana (widzę jej 'przekrój' od góry) tylko tynk. Bać się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlen7 12.08.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Hej, też to mamy , tynki były z baumita , tynkarze w ramach gwarancji przyjechali i pomalowali rysy taka specjalną farbą z baumita, teraz nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 12.08.2011 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 No właśnie dzisiaj obejrzał to mój kierbud i stwierdził, że tragedii nie ma - że to normalne pęknięcia związane z pracą ścian (dlatego pojawiły sie głównie pod krokwiami, płatwiami) i że są takie elastyczne grunty wypełniające do szczelin. Na ścianach kolankowych można spróbować pociągnać to tapetą z włókna szklanego. Można też spróbować zaszpachlować, ale dopiero za jakiś czas bo na razie to rysy mają szansę ponownie wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.08.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Może jestem dziwny ale wydaje mi się, że tynk nie powinien pękać, lub być tak nałożony by nie pękał. Dach z racji tego jaka jest jego konstrukcja pracować będzie zawsze, ale nie powinno to mieć wpływu na to czy tynk pęka czy nie. Stawiałbym na niestaranność w wykonaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts