Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SYPIALNIA - kolory, farby, style, realizacja

Gość eres@

Recommended Posts

gorgu77 - wg mnie raczej nie sprawia zimnego wrażenia (a ja jestem ciepłolubną osóbką :D) Tylko u mnie zamiast parkietu jest niebieściutka wykładzinka - może ona robi cieplejsze wrażenie? Muszę jeszcze kupić do okien białe podfruwajki i jakieś białe lampioniki :D

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj Maluszku, to u ciebie jest b.ładnie. Aż Ci zazdroszczę. Kiedy u mnie będzie też ładnie- nie mogę się doczekać.

Oczywiście te białe panele zostaną w części przykryte jakimś fajnym pluszakiem. Podoba mi się jeden dywanik z Comfortu w kwiaty (kolor czerwony) Jeśli wybiorę opcję z tym dywanikiem to ściany- jasny błękit odpadają- może zdecyduję wtedy na kość słoniową. Oj pomysłów dużo tylko jak przyjdzie do wyboru to katastofa- który pomysł lepszy. :-?

Sypialnia może być urządzona tematycznie, np jesli mamy kolekcję figurek, porcelany japońskiej lub chińskiej ( lub jakiejkolwiek innej), aranżacja może mieć charakter orientalny. Jeśli jesteśmy zwariowani na punkcie naszego hobbby lub zajecia , elementy związane z uprawianej dziedziny mogą znależć tam również miejsce. Doskonałym przykładem jest sypialnia dla chłopca-futbolisty, na 1 ścianie namalowana murawa piłkarska (zielona farba), lampa w kształcie piłki, na pozostałych ścianach elementy związane lub kojarzące się z grą, dywanik w tym samym temacie. Dla dorosłych sypialni warto wprowadzić nastrój i atmosferę intymności , romantyzmu - świece mile widziane. Np, jesli chcemy aby nasza sypialnia była naszą oazą, warto się skusić na baldachim i urządzić sypialnię w hinduskim stylu. Dużo miękkości, tkanin , poduszek, Mnie pomysłów nie brakuje , a Wam?

Hmmm... wydaje mi sie, ze to zalezy od tego co jest wazniejsze dla danej osoby - pobudka, czy kladzenie sie spac. Jesli to 1-wsze to raczej polecane sa "zywe" kolory, pobudzajace (czerwien, pomarancz, zolty) Jesli 2-gie, to raczej zimne lub pastelowe. Albo takie jakie sie podobaja... :) Lepiej brac tez pod uwage strony swiata i slonce ( mocno oswietlony letnim sloncem zolty lub rozowy moze zabic,chyba ze ktos lubi mocne wrazenia) :wink:

Pozdrawiam.

• 1 month później...
  • 1 month później...

To zależy do czego sypialnia będzie ci głównie służyć ...

Bo jeśli do spania to moze jasne lekkie kolory

a jeśli nie tylko, to ta czerwień jest dobrym pomysłem :wink:

Ale tak poważnie to może być za ciemno do niewielkiego pomieszczenia i po paru latach może ci się po prostu znudzić.

Jeśli meble ciężkie, stylowe lub stylizowane na stare to może za ciężkie kolory

A jeśli lekkie, jasne nowoczesne mebelki to ta czerwień/bordo ale bez złota może bardzo fajnie wyglądać do tego jasne/białe /ecru firaneczki albo jeszcze lepiej zasłonki (sama nie znoszę firanek - za to podobają mi się kremowe zasłonki z lekkim wzorem typu Ikea.

Cześć,

mamy podobną kolorystykę, ale w dużej sypialni - bordo na ścianach, z tym że nad łóżkiem namalowaliśmy taką geometryczną kompozycję - bodrdo z jasnym różem i okna na przeciw zostały od podłogi do sufitu (białego) ujęte takimiż różowymi pasami. Podłoga jest z desek sosnowych, meble częściowo białe, jedna ze ścian ma być docelowo zakryta lustrzano-białą szafą. Tak więc inne elementy rozjaśniają wnętrze - mamy zamiar powiesić tam także sporo jasnych grafik.

Może spróbuj tylko jedną, lub dwie ściany pomalować na ciemno w kontraście do reszty (np. ścianę przy łóżku), lub zastosuj wiele innych rozjaśniających elementów.

Pozdrowienia

Chyba jednak będzie za ciemno... niestety. Mam bukowe meble i podłogę.

Bardzo lubię żywe kolory, może poradzilibyście jak mogłabym pomalować tą sypialnie. Odpada niebieski - bo tego koloru nie znoszę. W innych mam już pomaranczowe ściany, zielone i żólte. Na sypialmnie nie mam pomysłu.. A to wkońcu będzie najważniejszy pokój w moim domku :D

kasia.bee - bukowy to taki raczej jasny kolorek, prawda?

A mebelki proste czy fikuśne?

Bo jeśli w miarę proste to spróbuj w kolorze właśnie bordo-ciemnym, burgund, kolor wina etc. Będzie pięknie, do tego faktycznie grafiki - czarno-białe - w prostych jasnych ramkach

zasłonki ecru (żeby konweniowały z meblami i ramkami obrazków) z rzucikiem np. w ślimaczki :D żeby było wesoło, są takie w Ikei.

Jak nie lubisz jasnych, nudnych kolorów :D to nie rób nic wbrew sobie.

Może morelowy, piaskowy, jasno-morski (to nie niebieski), różowy, kakaowy, złoty, gołąbkowy (to też nie niebieski), ceglasty ?

Ciekawie wygląda połączenie dwóch kolorów.

Twoja sypialnia powinna być raczej jasna, bo nie jest duża a ciemne kolory zmniejszają optycznie wnętrza.

Efekt końcowy zależy w dużym stopniu od dodatków typu: firany, zasłony, lampy, kinkiety, narzuty, pościel, ozdoby na ścianach typu lustra, obrazy oraz dodatków typu flakon z kwiatami dobranymi kolorystycznie, dywanik z ciekawym wzorem....trzeba przyjąć jakiś styl: wiejski, nowoczesny, romantyczny, ekstrawagancki, nie wiem jaki jeszcze.

Sporo pomysłów przedstawiają projektanci wnętrz w czasopismach, naprawdę można coś podpatrzeć.