Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SYPIALNIA - kolory, farby, style, realizacja

Gość eres@

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Doradźcie co zrobiłybyście z moją sypialnią, niedługo mam zamiar ją urządzać- całe wyposażenie wylatuje zostają tylko kolory ścian. Co sądzicie o tym zdjęciu z ikei? Pomóżcie zawsze macie fajne pomysły:)

Zdjęcia z ikei bardzo fajne. Moim zdaniem dobry kierunek. Jeśli mogę coś doradzić, to łózko kupiłabym z zagłówkiem tapicerowanym jakąś fajną tkaniną, może szarą? Do tego fajne zdjęcia na ścianach, pod łóżkiem jasny dywan, np. shaggy w kolorze ecru, no i jakieś konkretne zasłony w oknie. Od razu zrobi się przytulniej ;)

pozdrawiaM :D

Jak myślicie, jaki intensywny kolor pasowałby do sypialni do mebli w kolorze kremowym? Wybieram z palety Magnat, bo zależy mi na farbie wysokiej jakości. Podoba mi się np. odcień BG4020 farby Latex Matt ( http://www.magnatfarby.pl/produkty/produkty-farby/art,5,magnat-latex-matt.html ), ale nie wiem, czy nie lepiej wybrać coś cieplejszego.

Jak myślicie, jaki intensywny kolor pasowałby do sypialni do mebli w kolorze kremowym? Wybieram z palety Magnat, bo zależy mi na farbie wysokiej jakości. Podoba mi się np. odcień BG4020 farby Latex Matt ( http://www.magnatfarby.pl/produkty/produkty-farby/art,5,magnat-latex-matt.html ), ale nie wiem, czy nie lepiej wybrać coś cieplejszego.

ja bym pomalowała ściany na biało :rolleyes:

hej potrzebuję waszej pomocy jak urządzić tą sypialnie. te ściany są łyse i nie mam pojęcia co na nich zrobić, łóżko jest szerokie na 140 cm na wprost łóżka jest okno i będzie telewizor na ruchomym "wieszaku" . sypialnia jest więc nie duża. po drugiej stronie pokoju jest ogromna szafa na całą ścianę. myślałam o jakiejś półce nad łóżkiem białej na całą szerokość i coś tam poustawiać a chciałabym też jakąś lampkę nocną ale nie wiem gdzie ją zawiesić.

1.jpg

DSC05297.jpgDSC05298.JPGDSC05299.jpg

1.jpg

DSC05297.jpg

DSC05298.JPG

DSC05299.jpg

Edytowane przez tereska_ka

przepraszam, już dodałam. rolety są beżowe ale teraz strasznie mocno świeci słońce i wyszły takie żółte. drzwi środkowe od szafy są z białego szkła. na pewno kupię karnisz i będą zasłony i kaloryfer będzie wymieniony na biały po sezonie grzewczym. panele są jasne takie kremowe z jasnym brązem. zastanawiam się czy dać zasłony tylko obok szafy aby zakryć tą lukę co tam jest i z drugiej strony też ale tylko tak aby były po bokach na ozdobę czy sama firanka? dywan też wymienię tylko nie wiem jaki i co na sufit. miałam robić podwieszany ale jak się najpierw robi co innego a później myśli to teraz mógłby być ewentualnie do połowy albo jakiś kawałek nad łóżkiem? hmm

bardzo dziękuję za pomoc

Edytowane przez tereska_ka

Niech Cię ręka Boska broni przed podwieszanym sufitem!!!!

Smutny mały pokoik masz,a jeszcze chcesz go dobić...

Na okno tylko zasłony, proste, jasne - zasłaniające też rurki z lewej strony. NP. IKEA Lenda

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/lenda-zasona-z-wiazaniem--szt__0184958_PE336823_S4.JPG

Na łóżko narzutę jasną lub w taupe, np. Alina z IKEA

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/alina-narzuta-i-poszewka__0148829_PE288575_S4.JPG

Do tego kilka kolorowych poduszek, z Ikei lub H&M Home.

Nad łóżkiem możesz zrobić - ale po bardzo dokładnym przemyśleniu kompozycji i zawartości - galerię zdjęć. Ramki tylko białe, kolor zdjęć/grafik biel, beż, kolor, który będzie na dodatkowych poduszkach. jak tu:

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/alina-narzuta-i-poszewka__0132555_PE274886_S4.JPG

Lampki ścienne, może Alang?

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/alang-lampa-scienna__0178549_PE321942_S4.JPG

2-3 przedmioty na parapet - kwiatek w prostej białej osłonce, lusterko w czarnej ramie i jakaś figurka.

Edytowane przez joliska

Witam. A co sądzicie o zdjęciach i ramkach do sypialni nowoczesnej? Ostatnio dekoruję własnie u siebie i chciałem coś wyjątkowego. Nieźle wyglądają większe tabliczki, w które można coś 'wdrukować'. Może się to nadać do celów dekoracyjnych w mieszkaniu?

[moderowano link]

Edytowane przez joliska

Dziewczyny mam pytanie odnośnie koloru ściany za łóżkiem i dekoracji okna. W sypialni będzie dębowe łóżko i szafki nocne, ale w stylu nowoczesnym. Na ścianie na przeciwko łóżka szafa z białego lacobelu z wstawką w kolorze łóżka, podłoga to panele w kolorze dąb miedziany i drzwi kolorystycznie niemal identyczne. Okno ma szerokość ok 90 cm i wysokość niemal od sufitu do podłogi. I tak sobie myślę żeby ściany boczne zostawić białe ( na jednej jest okno a na przeciwległej drzwi), ściana na przeciwko łóżka zabudowana będzie białą szafą (z wstawką) i chciałabym ścianę za łóżkiem pomalować na jakiś mocniejszy kolor. Nie bardzo lubie czyste szarości, które ostatnio królują na tym forum ale myślałam o takim dosyć ciemnym jakby brudnym brązowym, który w zależności od światła przybiera odcień szaro-brązowy. Do tego dałabym jakieś duże białe ramki ze zdjęciami, myślałam też o takich poduchach z ekoskóry na oparcie łóżka. Czy to będzie pasowało, a może macie jakieś inne pomysły? Acha a jeśli chodzi o okono to zastanawiam się albo nad białymi żaluzjami albo nad jakąś zwiewną szyfonową firaną. Poniżej zdjęcia poszczególnych elementów, proszę o porady jak to widzicie?

łóżko.jpg

poduchy.jpg

sapphire_503.jpg

szafa sypialnia front.jpg

poduchy.jpg

sapphire_503.jpg

szafa sypialnia front.jpg

No to mi teraz dałaś do myślenia... Powiem szczerze, że granatu nawet nie brałąm pod uwagę bo wydawał mi się za zimny do sypialni, ale ogólnie to ten kolor bardzo lubię (mam bardzo dużo ubrań navy blue). A właśnie jak powiedziałaś obawiam się że ta brudno-brązowa ściana w zestawieniu z pozostałymi elementami może nadać sypialni taki nudny, nijaki wygląd. Muszę to rozważyć, ale rzeczywiście taka granatowa ściana + biała pościel z granatowym dodatkiem może wyglądać fajnie w zestawieniu z drewnem. Czarnego już bym nie wprowadzała zostając tylko przy białym, drewnie i granacie. A co z lampą i dodatkami? białę czy też w granacie? No i prosze jeszcze o jakąś propozycje co byś dała na to dziwaczne okno ( wysokie od sufitu do podłogi).

Bardzo podoba mi się kolor ściany na tym zdjęciu, bo jak dla mnie ten granat z Duluxa jest zbyt niebieski. Kolorystycznie moje podłogi są bardzo podobne do tych na zdjęciu i super komponują się z tym navy blue. Tylko czy ściana w takim kolorze nie będzie zbyt przytłaczająca w małej blokowej sypialni ( 12m2) ? Ale pomysł z granatem naprawdę mi się podoba, dzięki Duś!!!

navy-blue-walls-living-room4.jpg

Pierwszy zamysł był w ogóle taki aby zrobić szafę otwieraną z białego lakieru, a nie przesuwaną z lacobelu. Ale po wycenie w kilku miejscach trochę zeszłam na ziemię, jako że wszystkie wyceny oscylowały koło kwoty 15k. Rzeczywiście może masz rację żeby zrobić czysto-białą szafę bez wstawek wtedy nie będzie tak przyciągała wzroku i wtopi się w białę ściany. A jak myślisz czy w białe tafle wstawić aluminiowe listwy czy zostawić je całkiem gładkie? I zastanawiam się jeszcze nad tymi półkami, myślisz że lepiej z nich zrezygnować? Na pewno cała głądka szafa byłaby ładniejsza, tylko te półki wymyśliłąm po to aby poustawiać na nich książki i albumy których mam masę. Ale teraz skłaniam się już do całęj gładkiej szafy bez wstawek i półek, może tylko ewentualnie z tymi srebrnymi listwami. Co o tym myślisz?

szafa.JPG

szafa alu.jpg

ja bym głosowała za szafą bez drewnianych wstawek...

granatowa ściana może być ciekawa ;)

gdyby wydawała ci się za ciemna, możesz nad łóżkiem dodać białe poduchy z czarnymi kokardkami

coś jak tu:

http://bi.gazeta.pl/im/10/60/ed/z15556624Q.jpg

będzie piękny kontrast...

tym bardziej, że pisałaś, że na oparciu łóżka chcesz zawiesić poduchy z ekoskóry....

a jeśli nie poduszki to może obrazki :cool:

http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/523/6/523691.jpg