Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oliwka (prawie) samodzielnie - na ile sił starczy :) - komentarze

miloszk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przykryć folią możesz, zawsze to pewnie mniej wchłonie...

Bardziej mnie zastanawia dlaczego już masz kanalize ułożoną, na wiosnę nie będziesz wibrował przed zalaniem płyty ?

kurcze racja, mam nadzieje, ze jak bylo teraz warstwowo ubijane to kanaliza sie nie poprzemieszcza, na wiosne na byc tylko raz ubite....

będzie źle? wywalać kanalizę i na wiosnę układać? :( czy zalewać szybko jeszcze na zimę?

Edytowane przez miloszk

• 4 months później...
Miloszk, nie dalej jak wczoraj rozmawiałąm sobie z Awo65 o materiałach na ściany i mówił mi, że mieszkał w domach z pustaka i bk. I w domach z betonu komórkowego w lecie jest po prostu duszno i gorąco, bo kiedy ceramika i silikaty akumulują ciepło, czyli odbierają je z powietrza, to akumulacyjność kb jest dużo mniejsza, co powoduje dyskomfort. to tak pod rozwagę :) ja mam dom z ceramiki, Awo z silki.

i właściwie dlaczego masz GWC podłączone do kominka (post z 29.10)? Chyba że chodzi po prostu o doprowadzenie powietrza?

GWC które być może będzie to po prostu nawiew grawitacyjny (żwirowy), wyprowadzenie do otworów nawiewnych na obudowie kominka, czy dobrze to się okaże :)

A co do BK - Xella BK Ytong :) do tego odmiana 600. Bywam u szwagra w domku z Solbetu latem i zimą i jak dla mnie było ok...

• 1 month później...

Witam.

U mnie wody na SSO i murowanie ścianek działowych poszło ok 2m3. Wodę podłączyłem jak miałem ściany zewnętrzne wystawione na 4 bloczki, żeby było do czego skrzynkę samoróbkę przymocować. Mimo ocieplenia wełną, szmatami i styropianem rozsadziło wodomierz, kilka dni temu mi wymienili, bo wcześniej nie używałem i nie odkrywałem wodomierza. Żeby było śmieszniej poprzednia zima mimo, że silniejsze mrozy było bez usterek.

• 2 weeks później...
Miloszk, nie dalej jak wczoraj rozmawiałąm sobie z Awo65 o materiałach na ściany i mówił mi, że mieszkał w domach z pustaka i bk. I w domach z betonu komórkowego w lecie jest po prostu duszno i gorąco, bo kiedy ceramika i silikaty akumulują ciepło, czyli odbierają je z powietrza, to akumulacyjność kb jest dużo mniejsza, co powoduje dyskomfort. to tak pod rozwagę :) ja mam dom z ceramiki, Awo z silki.

Bzdura. Jak sobie pootwierasz wszystkie okna to ciepło z zewnątrz wleci do środka i ogrzewa nieważne czy BK, czy ceramika. Zależy też od ilości i powierzchni okien, ustawienia budynku względem stron świata i jeszcze kilkunastu innych rzeczy.

Ludzie, przestancie pisac pierdoly !!! Jak moza obwiniac beton komorkowy, za to ze jest w takim domu duszno i goraco ?? BK mniej akumuluje, ile mniej?? Jak to sie do tego, ze jest duszno ?? Na scianie tynku i farby nie macie ?? Jak silikat obleje farba "silikonowa" to nie bedzie wam duszno ??

Olimp - oswiecona gora forum. Bez komentarza.