Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sami budujemy z162 - komentarze

Kwitko

Recommended Posts

Drzwi bardzo ładne wręcz przepiękne, takie inne.. my mieliśmy budżet na drzwi początkowo 3500zł, ale w miarę upływu czasu budżet zaczął sie topić i zaczęliśmy szukać i trafiliśmy na polskiego producenta i kupiliśmy stalowe wypełnione pianą poliuretanową za 1087zł i jestem z nich baaaardzo zadowolona.. bo nie są jakieś takie zwykłe:)

• Odpowiedzi 881
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trochę jak czytam w postach o drzwiach zewn. za 4-5tys. to serce mnie boli, bo to często wychodzi 1/3 kosztu całej stolarki.

Sam kupiłem za 1200zł drzwi zewn. KMT złoty dąb- pasują do okien i całej mojej wizji, a że mogą mieć niższe parametry-

jakieś ułamki nie robią różnicy. No i buduję się możliwie tanio- dom do życia, nie na pokaz.

Rynny z rzygaczami czy z odprowadzeniem nad glebą? Pytam bo na dzisiaj mam tylko kolanka z rynien i brak spustowych i nie mam koncepcji jak teraz przy braku wykończonej elewacji rozwiązać w przyszłości ewentualny demontaż rur spustowych, gdy te będą się kończyły w glebie i niejako będą niedemontowalne.

Po prostu trzeba podjąć decyzję czy ziemia przyjmie wodę z dachu, czy tez po większym deszczu będzie bajoro. Jak w glebę to gdzieś rozsączanie rurą drenarska i ewentualnie odbiór do kręgów lub jak u mnie plastikowych beczek 300l zakopanych do góry dnem na podsypce z kamieni. Teraz mam komplet bez końcowego kolana/wylewki i musiałbym chyba coś wymyślić, aby strugę wody od ściany chwilowo odsunąć. Tak jest zawsze gdy kasy zabraknie na kompletne dokończenie wszystkich etapów : /

Właśnie przeczytałam, że macie już drzwi. Poka, poka! ;) Bo jestem ciekawa, jak one na żywo, to znaczy na żywo na zdjęciu ;) Myśleliśmy nad tymi samymi, na razie na tapecie KMT, ale kto wie, czy nie wrócimy do tych Waszych (tańsze jednak, a wizualnie w 90% podobne).

Gratulujemy postępu prac. Muszę chyba zacząć czytać Wasz dziennik mężowi w długie jesienne wieczory, żeby go zmotywować do samodzielnego wykańczania - jakoś sama nie potrafię wpłynąć na jego zapał do roboty :D

Kocurze zdjęcia już dodane. Z drzwi jesteśmy jak na razie zadowoleni. Jednak na firmę trzeba uważać, dali nam uszkodzoną ościeżnice, a druga (dla rodziców) była nie od tego modelu i po prostu nie pasowała. Przem się musiał naskręcac, potem rozkręcać, a na koniec musieliśmy zawieść je do firmy. Na szczęście nie robili żadnego problemu z wymianą. Dostaliśmy nowe ościeżnice, no ale straconego czasu nikt nam już nie zwróci. Kiedyś pisałaś że drzwi są jakby z brokatem, wcześniej tego nie widziałam ale rzeczywiście w słońcu widać błyszczące drobinki.

Dezet, w zamyśle to ma być tak: okna mają pasować do elementów drewnianych czyli słupów, podbitki czy w późniejszym czasie elementów elewacji. Następną całość mają stanowić dach, kostka na tarasie, drzwi i elementy metalowe czyli barierki w drzwiach balkonowych, parapety i wykończenie słupów przy tarasie. A żeby nie było zbyt kolorowo elewacja będzie biała ewentualnie jakiś baaaardzo jasny szary. Myślę że będzie ładnie :D