bury_kocur 30.07.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Idziecie jak burza! Ciekawam, czy ocieplanie jest takie łatwe, czy tylko na takie wygląda . Jaki gruby stryropian dajecie? Bez kołków, z tego co widzę? My też planujemy zrobić to własnymi ręcyma, chociaż pewnie na wiosnę dopiero, więc wszelkie uwagi praktyczne mile widziane Podglądam Was i usiłuję na razie choć w teorii coś przyswoić. Fajnie wygląda taka biała elewacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 30.07.2012 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Fajnie że zaglądasz. Przyklejanie płyt jest całkiem przyjemne ale do pewnej wysokości. Potem trzeba rozkładać rusztowanie i dosłownie co chwile je przenosić. Samo przyklejanie płyt idzie szybciej niż przestawianie rusztowania. Jak jest jeszcze niezbyt wysokie to z Przemem przeniosę ale jak jest już 6 czy 8 ramek to jest już mi ciężko i jak brat nie pomoże to trzeba rozbierać. No i zmęczyć się też można, ja odpowiadam za zaopatrzenie i urabianie kleju i przyznam że po całym dniu dłonie mam poobdzierane i obolałe od trzymania wiertarki, a kręgosłup na końcu odmówił mi posłuszeństwa. Dajemy zwykłą fasadę 0,40 o grubości 15 cm. Kołkować nie mamy zamiaru, ale to i tak robi się dopiero jak klej wyschnie. Jak widzisz w jeden dzień udało nam się sporo zrobić, szczyty na pewno pójdą o wiele wolniej no bo wysoko. Co do zaciągania siatką i klejem dam znać jak zaczniemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 31.07.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) Czemu nie zdecydowaliście się przy samodzielnym wykonaniu na klejenie pianą z pistoletu to nie wiem. Pomocnik podaje wtedy tylko płyty ; ). Edytowane 31 Lipca 2012 przez compi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 31.07.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Witam się, świetnie Wam idzie, nie wiedziałam że dwoje początkujących da rade tak dużo obkleić w jeden dzień Usiłuję męża namówić na samodzielnie ocieplanie, więc będę się doszkalać u Was tyle że u mnie wyżej będzie. Zgapiłam tez drzwi zewnętrzne, niby miałam wybrane ale póki nie kupione ... A na piankę (tytan eos u mnie kleili styro na fundament, i powiem tyle że bardzo ciężko wyregulować pistolet (mimo że nie był najtańszy). Mam wrażenie że poszło mi dwa razy więcej pianki niż powinno przez to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 31.07.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Eos jest drogi strasznie. Za 60% jej wartości można kupić coś porównywalnego do klejenia ocieplenia. Komfort pracy nieporównywalny, jedynie przy stolarce należy uważać. Wiatr tez nie jest sprzymierzeńcem : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 31.07.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 No jest drogi, 30 zł, ale to było nasze pierwsze podejście i woleliśmy coś hmmm firmowego i pewnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 31.07.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Nie chcę to za dużo pisać na temat, który być może nie interesuje gospodarzy, ale przy ociepleniu to potrafi 20-30 puszek zejść. Razy 12zł różnicy daje już fajne SPA dla żony na obolałe plecy lub krzynkę pienistego dla dumnego męża ; ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 31.07.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Nie chcę to za dużo pisać na temat, który być może nie interesuje gospodarzy, ale przy ociepleniu to potrafi 20-30 puszek zejść. Razy 12zł różnicy daje już fajne SPA dla żony na obolałe plecy lub krzynkę pienistego dla dumnego męża ; ). Piorunem Wam idzie,szkoda tylko ze tak szybko po tynkach od razu, ale w takim razie ocieplac, a z drugiej strony wietrzyc Trzymam kciuki:) Ps. Pamietam jak ocieplalismy piwnice, calkiem fajna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 31.07.2012 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 compi, szczerze mówiąc nawet nie myśleliśmy żeby kleić na piankę. Słyszałam o niej ale skoro to takie proste to założyłam że sporo droższe, a u nas względy finansowe bardzo ważne cronin, ja też jestem zaskoczona że tak szybko idzie, ale Przem mnie sprowadza na ziemie i mówi że przy zaciąganiu klejem już tak kolorowo nie będzie Skoro macie wyżej to najlepiej załatwić jakieś profesjonalne rusztowanie. My mamy kilka starych ramek z różnych kompletów, ciężkie strasznie i się buja MSU, kurcze mówisz że za szybko to ocieplanie? Wietrzymy w zasadzie 24 na dobę, na dole już sucho, ale na poddaszu nie do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 31.07.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Cenowo przy tańszych pianach wychodzi OK. I plecy raczej nie mają od czego boleć. Do szlifowania zorganizujcie sobie najlepiej długą sklejkę z uchwytem do której przyczepicie papier ścierny 40-tkę z rolki na metry. Wyszlifujecie styro w płaszczyźnie szybko i równo. Tarkami metalowymi będzie trudniej. Przygotujcie się na wdychanie tego białego pieroństwa bo włazi wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 31.07.2012 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 compi, a my już kupiliśmy tarkę. Ale przydaję się teraz więc do szlifowania całości może skorzystamy z rady. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 01.08.2012 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Do szlifowania zorganizujcie sobie najlepiej długą sklejkę z uchwytem do której przyczepicie papier ścierny 40-tkę z rolki na metry. Wyszlifujecie styro w płaszczyźnie szybko i równo. Tarkami metalowymi będzie trudniej. Przygotujcie się na wdychanie tego białego pieroństwa bo włazi wszędzie. ... ten papier to sobie darujcie... zarypiecie się. duzo lepiej idzie tarka metalową - szybko i gładko. pozdro NET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 01.08.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 A mnie się pomysł ze sklejką i papierem podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 01.08.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Ale to nie jest nowy pomysł. Brygada która tym wynalazkiem ścianę szczytową szlifowała, a była bardzo nierówno wyklejona styropianem, wykonała to na piątkę z plusem w rekordowym czasie. Gdybym nie widział tego w akcji to nie wspomniałbym o tym. Przy małych fragmentach ścian byłoby to niewygodne, przy dużych błąd popełnić jest trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 01.08.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 My taki przyrząd handmade mieliśmy do szlifowania pustaków (termalica), sklejka z uchwytem na to przyklejony papier 40 i każdą warstwę można było pięknie przeszlifować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 01.08.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Zajebiscie Wam to idzie, rozumiem, ze kleicie od rana do wieczora, a nie tylko popoludniem, bo tempo macie jak kilkuosobowa ekipa Ps. mozesz dac zblizenie jak macie zamontowana barierke..ona nie jest odsunieta na grubosc ocieplenia tylko jakos innaczej zamocowana, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 02.08.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Spodobał mi się sposób zamontowania barierki.. my też takie dwie musimy zamontować i zastanawiamy się jak.. myślałam, ze zamontujemy po ociepleniu, ale z drugiej strony powstanie taki niewielki stopień 20cm ze styropianu, a przy Waszej nie ma żadnego stopnia.. też prosiłabym zdjęcia z bliższej odległości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 02.08.2012 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Dziewczyny jak będziemy dziś montować drugą barierkę to porobię dokładne zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 02.08.2012 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 (edytowane) Zrobiłam dokładne zdjęcia. Mam nadzieję że będzie wszystko widać. Barierki robiliśmy z profili prostokątnych 4 cm x 2 cm i kwadratowych 3x3. Montowaliśmy na pręty gwintowane ósemki na wylot przez ścianę - cztery na barierkę i kołki rozporowe dziesiątki - dwa na barierkę. http://img201.imageshack.us/img201/2958/dsc0606m.jpg http://img338.imageshack.us/img338/5209/dsc0607co.jpg http://img600.imageshack.us/img600/1107/dsc0610rt.jpg http://img31.imageshack.us/img31/9683/dsc0612bn.jpg http://img826.imageshack.us/img826/2039/dsc0622e.jpg Pomysł na barierkę zaczerpnięty od bowess Edytowane 2 Sierpnia 2012 przez Kwitko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 02.08.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Hej, bede miala identyczne rzygowniki i pomysl na montaz jest calkiem inny od tych, ktore do tej pory mialam w glowie, kurcze nigdy nie pmyslalam w ten sposob, a jest to sprytne rozwiazanie, dzieki za zdjecia, super dzieki:) PS. Stabilizacja rusztowania genialna, oby Wam slupa nie wyrwało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts