Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sami budujemy z162 - komentarze

Kwitko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 881
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

PODZIWIAM!!!

I dach zrobiliście sami :jawdrop:

My do dachu jednak ekipę weźmiemy , mamy poddasze mieszkalne i jakoś boimy się sami. Mamy nadzieje ,ze to będzie jedyna ekipa na naszej budowie.

A z czego macie pokrycie dachu? mąż miał jakieś doświadczenie w tego rodzaju pracach?

Mamy blacho-dachówkę ale tylko dlatego, że mąż stwierdził, że samemu najłatwiej ją będzie położyć. Babrać się pojedynczymi dachówkami nie chciał, bitumiczne nam nie leżą. Mąż samouk. Na co dzień bardzie umysłowo pracuje :)

Ależ macie niesamowite tempo !

My do dachu jednak ekipę weźmiemy , mamy poddasze mieszkalne i jakoś boimy się sami. Mamy nadzieje ,ze to będzie jedyna ekipa na naszej budowie.

..i to jest słuszna decyzja! wydasz ze 3 koła na robociznę i machną wam więźbę w trzy dni.

... bedzie jeszcze jedna ekipa;) ... no chyba że wylewki tez sami opierdzielicie...

pozdro

NETbet

... będę se czasem zaglądał...:cool:

Dzień dobry :)

Dzisiaj natknęłam się na Twój dziennik i szybciutko przeczytałam go od początku .

Muszę przyznać że jestem pełna Podziwu i uznania dla was , kawał roboty odwalacie sami .

My też większość prac wykonywaliśmy sami , ale do murowania mieliśmy 1 murarza który murował z moim mężem i tatą, a z takich profesjonalnych ekip to mieliśmy , dekarzy, tynkarzy, wylewkarzy i hydraulika , resztę zrobiliśmy sami .

Jeśli chodzi o dach to my też planowaliśmy blachodachówkę ale po wielu rozmowach stanęło na dachówce i to chyba najlepsza decyzja w trakcie całej budowy .

Działkę macie piękną i Domek też bardzo ładny i ma bardzo funkcjonalne rozmieszczenie .

Życzę wam dużo sił i wytrwałości bo czeka was ogrom ciężkiej pracy , wiele radosnych chwil ale także przyjdą gorsze dni , zmęczenie zwątpienie ( wiem autopsji) no kasiory bo ta na pewno wam się przyda .

Będę wam mocno kibicować i podglądać wasze postępy :)

pozdrawiam

Anka

OOO netbet!!! Witam!

Fajnie że zajrzałeś! Ja co chwila zaglądam do Twojego dziennika żeby podejrzeć jak co robiłeś :)

A potem mówie mężowi - A netbet to robił tak... :D

Pawciuniu (Anko) Ciebie również witam bardzo serdecznie i dziękuje za wsparcie.

A teraz pędze do Waszego dziennika :lol2:

Witaj Kwitko, ja też myślałam początkowo o blachodachówce, ale kiedy nasz dekarz dał nam wycenę, a do tego była jeszcze promocja na dachówkę, którą brałam pod uwagę wyszło 300 zł różnicy więc nie było nad czym się zastanawiać. Dachówka to zawsze dachówka

Pozdrawiam i trzymam cały czas kciuki za Wasze budowanie

super że jeszcze ktoś będzie budował z162!

Kiedy zaczynacie? ;)

Jeszcze czekamy plan zagospodarowania, potem cała papierologia i wiosną zaczynamy.

Odnośnie pokrycia kiedyś zrobiłem sobie wstępne obliczenia

dachówka cementowa 20zł/m2 x 200m2 4000zł wy macie troszkę mniejszy dach

mębrana 1200zł

dachówki boczne 22szt x 4 1760zł

gąsiory 16 szt x 16zł 560

taśma szczotka 240zł

razem 6680zł

ceny z wiosny

Edytowane przez mura

Tak patrze i na swoje wyceny to jeszcze musisz dodać

dachówki wentylacyjne

zakończenie gąsiora lub gąsior początkowy

spinki do dachówki ( niby nic ale prawie 200 zł)

blacha płaska na obróbki (700 zł :jawdrop:)

no i ja jeszcze mam kominki wentylacyjne za ponad 1000 zł

A z jakiej firmy robiłeś wycenę?

tak, jeszcze parę rzeczy się uzbiera, kominków nie planuje wentylacja mechaniczna,

Dachówka Braas wszystko na jakiejś stronie internetowej z akcesoriami dachowymi nie pamiętam już adresu,

Ogólnie do miejscowych hurtowni nie zamierzam zaglądać.

blacha 700zł !!! 15mb 30cm szer. 0,5mm 110zł