Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sami budujemy z162 - komentarze

Kwitko

Recommended Posts

Formy do kamienia można kupić na Allegro,wejdz tam wystarczy wbić Formy do kamienia i pooglądasz,są różne kształty,no wiadomo musisz mieć piach,cement,plastyfikator ,mieszasz i zalewasz te formy.Można dać pigment z kolorem,ale my robimy szare i będziemy malowali no zobaczymy jak nam to wyjdzie jak położymy i pomalujemy, kamień pójdzie na podmurówkę i na murki itp.

• Odpowiedzi 881
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć rkowal79 :)

do tego rusztowania już się trochę przyzwyczaiłam, ale na początku było naprawdę ciężko, a przecież nie ja po nim chodzę :rolleyes:

Tempa nabraliśmy bo Przem miał trochę urlopu, no i ja po cichu liczę że na Wielkanoc się wprowadzimy :p Tylko Przem nie chce o tym słyszeć :sick: Uważa że najszybciej uda się to w czerwcu i pewnie ma rację :(

Pozdrawiam

Msu, styro 15 cm, zwykła fasada z Kępna. I styro i parapety zamawiane przez internet. Parapety chciałam kupić na miejscu ale w okolicy nigdzie nie było antracytowych. Znalazłam tylko w jednym miejscu ale cena kosmiczna i to za parapety 0,55 mm. My kupiliśmy 0,75 w dużo niższej cenie. Za głębokość 25 cm płaciliśmy 22 zł za mb. plus zaślepki 5.30 komplet (u na chcieli prawie 40 zł za mb i za zaślepki 12 zł!!! ) Sklep martap z Szamotuł , sprzedają również na allegro. Sklep jak najbardziej polecam, parapety doszły szybko, dobrze zabezpieczone i takie jak trzeba.

Trochę się boję jak nam ten montaż wyszedł, jutro się okaże czy pianka nie podniosła parapetów tam gdzie nie trzeba ;)

Pozdrawiam

No właśnie taki błąd o mało bym popełniła. Już zadzwoniłam żeby zamówić parapety 20 cm. I pytam Panią czy wystarczy przy ociepleniu 15cm. Pani mówi że wystarczy. Jakoś pewna nie byłam więc poszłam zmierzyć, I oczywiście 20 cm za mało. Trochę wchodzi pod okno, trochę styro od ściany odstaję, a najważniejsze to to że mamy rolety i okno jest osadzone prawie 5 cm głębiej, a dopiero rolety są równo z murem. ufff, na szczęście w porę się zorientowałam :D

Cześć rkowal79 :)

do tego rusztowania już się trochę przyzwyczaiłam, ale na początku było naprawdę ciężko, a przecież nie ja po nim chodzę :rolleyes:

Tempa nabraliśmy bo Przem miał trochę urlopu, no i ja po cichu liczę że na Wielkanoc się wprowadzimy :p Tylko Przem nie chce o tym słyszeć :sick: Uważa że najszybciej uda się to w czerwcu i pewnie ma rację :(

Pozdrawiam

Jakbym słyszał moją żonę :) też chce jak najszybciej się wprowadzić nawet już jutro. Niestety nie da się.

Zróbcie maksymalnie ile się da, inaczej później emocje opadną i będzie wieczny remont, a prowizorki są najbardziej wieczne. Wiadomo że np. utrzymywanie dwóch domów czy mieszkań nie jest zbyt ekonomiczne, ale przyzwyczajanie się do gołej żarówki na suficie w pokoju czy brakującej drugiej łazienki też jest nieprzyjemne.

rkowal79, Kamila bo to chyba kobiety są takie w gorącej wodzie kąpane ;) Na szczęście jest ta druga połówka żeby nas zatrzymać jak się zbytnio rozpędzimy ;)

compi my właśnie tak chcemy, wprowadzić się już na gotowe, tylko na poddaszu nie będzie łazienki zrobionej. W naszym przypadku rozsądniej byłoby wprowadzić się jak najpóźniej, bo obecnie mieszkamy u rodziców więc koszty utrzymania w zasadzie całkiem odpadają (takich mamy fajnych rodziców :p) Ale jak domek już stoi i tak niewiele brakuje to by się chciało już...........

Dezet a jakie proporcje robiłeś do tych krawężników ,ile piachu a ile cementu dawałeś,my jeszcze plastyfikator dajemy,za każdym razem inaczej nam wychodzą te formy,a oczywiście to są formy betonowe imitujące kamień :lol2:ja piszę nie raz nie zrozumiale,ale forumowicze wiedzą o co chodzi :p

Witaj kedlaw0!

Rzuty po zmianach masz na 11 stronie komentarzy do mojego dziennika. Widziałam ten nowy projekt, jak dla mnie trochę za duży, z162 to było już maksimum na jakie mogliśmy sobie pozwolić. Poza tym 10 m kotłownia to aż za dużo, nam zależało tylko na tym żeby piec się zmieścił i kilka worków węgla (opał będziemy trzymać w pom.gosp. na zewnątrz. No i jeszcze w z92 nie ma możliwości zrobić osobnego wc, a dla nas bł to warunek konieczny.

ps. w rzeczywistości kotłownia wyszła trochę mniejsza niż na rzutach, chyba się rąbneliśmy ze ścianą :sick: ale i tak piec na eko z podajnikiem zmieści się ez problemu i trochę miejsca zostanie.

Pozdrawiam