rafaldo 24.08.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Witam, jaki piec was interesuje ?.Jako że nie śledzę na bieżąco wątku napisz proszę jakie będziecie mieć ocieplenie podłoga, ściany dach chodzi o grubość i przenikalność cieplną np ściany 15 cm wsp przewodzenia 0,032.Dodatkowo możesz napisać czy będziecie mieli podłogówkę tylko na dole czy też na górze oraz ile macie metrów pex-a zatopionego to na pewno pomoże dobrać piec a w szczególności jego moc.Ogólnie jeżeli macie taką możliwość to odradzał bym ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaldo 24.08.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Tak na szybko to jakby miał być jednak ekogroszek z podajnikiem to polecam zębiec merkury 14 spokojnie wystarczy. Ale jakbyście jednak zrezygnowali z podajnika to polecam ogólnie model buderus logano s111 16kW także junkers ma podobny model. Zaś zbiornik cwu to ja bym nie pchał dużych pieniędzy można spokojnie kupić np coś takiego http://allegro.pl/pionowy-bojler-z-wezownica-140-l-promocja-i2580118938.html raptem 1000zł, z zbiornikiem to ważna sprawa jest taka jaką macie wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 24.08.2012 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 rafaldo my na pewno będziemy mieć piec na ekogroszek z podajnikiem, żadnej innej możliwości nie było. Co do firmy do zdecydowana jestem że będzie jakaś z Pleszewa, teraz tylko wybrać. U nas podłogówka wszędzie, a ile węża to nie pamiętam niestety. Bojler musi być wiszący bo inny się nie zmieści i jeszcze musi mieć mniej niż 120 cm długości A jak Wam idzie budowa??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaldo 26.08.2012 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Z tego co na szybko spojrzałem to sterowniki w tych kotłach nie mają PID takie niewielki mankament. A jakiej mocy planujecie ten kocioł? Ja proponował bym jak najmniejszy jaki jest dostępny widziałem 15kW myśle że to wystarczy z dużym nadmiarem z tego co liczyłem to wam wystarczy jakieś 6kW mocy przy minus 20 kiedy niębędzie was w domu i dzień będzie bez słońca do tej wartości warto dodać z 2kW na ciepłą wodę użytkową czyli razem 8kW.U nas ściany się murują oraz maluję sobie drewno na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaldo 26.08.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Co do bojlera ja bym proponował jednak pionowy z trzech powodów taki bojler trochę waży a po drugie ciepła woda znacznie lepiej układa się w bojlerach pionowych bo jak wiadomo ciepła woda idzie do góry po trzecie te pionowę mają większą powierzchnie wężownicy co poprawia szybkość nagrzewania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 26.08.2012 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 rafaldo a co to ten PID? Też myślimy o mocy 15 kW tylko że gdzie dzwonie polecają 19 kW:mad: Czyli w tym roku dach zrobicie? No to gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaldo 26.08.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 W tej tech-controllers.com/download_pl.php?file=St-81zPID.pdf instrukcji jest opisane działanie z PID i bez.Tak mamy taki plan aby postawić w tym roku dach tylko że my sami nie budyjemy tylko ekipa jest dlatego na pewno nie wyjdzie tak tanio jak u was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 26.08.2012 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Najważniejsze żeby było zrobione dobrze. Bo tak tanio jak my to ciężko budować Tak liczę ile do końca kasy trzeba wydać i doliczyć się nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 28.08.2012 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Tak jak obiecałam, dla wszystkich zainteresowanych i dla Ciebie Beato wklejam kilka zdjęć drzwi już bez foli. Tylko troszkę brudne są, wybaczcie http://img404.imageshack.us/img404/1038/dsc0647x.jpg http://img402.imageshack.us/img402/327/dsc0648mf.jpg http://img440.imageshack.us/img440/8877/dsc0649u.jpg http://img819.imageshack.us/img819/9052/dsc0651zl.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 29.08.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Podobają się drzwiczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 29.08.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Drzwi miodzio.. przepiękne.. ekstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 29.08.2012 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Bardzo miło słyszeć że Wam też się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 29.08.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Tak, ja je chyba wezmę - wyglądają prawie identycznie jak te moje z KMT, a są o 1/3 tańsze. I też mogą być z pochwytem, co dla mnie było warunkiem koniecznym Chyba że trafi się jakaś super-hiper-megaokazja I tak wybierałam w końcu pomiędzy tymi 2 tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 29.08.2012 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 kocur, naprawdę nie ma co tak roztrząsać tych wyborów. Ale to do inwestora dociera trochę za późno. Pamiętam jak wybierałam okna, nie brałam złotego dębu bo ODCIEŃ mi się nie podobał, a teraz myślę że te okna mogły by być nawet różowe i tak ze wszystkim. Dobrze że zrozumiałam to przed wykończeniówką Choć jeszcze niedawno w sklepie prawie godzinę wgapiałam się w klamki, macałam wszystkie i decyzji podjąć nie mogłam. A jak już wybrałam to pewna byłam że źle wybrałam. Minęło kilka tygodni, a klamka już w ogóle mnie nie obchodzi, jest, działa i pozwala wejść do domu I teraz myślę że mogłam wziąć pierwszą na jaką spojrzałam i też byłabym zadowolona, a w zaoszczędzonym czasie iść na lody by można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 29.08.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Kwitko, ja wyborów estetycznych dokonuję nieomalże w locie - jestem w tym bardzo szybka i zdecydowana. A do tego niestety nie uznaję po czasie, że wszystko jedno - źle wybrane rzeczy wkurzają mnie latami, albo odwrotnie - z dobrych wyborów cieszę się nieustannie Schody zaczynają się wtedy, kiedy trzeba wybrać coś o dobrych parametrach w dobrej cenie, a nie z powodu wyglądu. A z tymi drzwiami właśnie tak jest - są dwa modele, strasznie do siebie podobne, i ja właściwie od dawna biję się tylko z myślą - czy za wyższą cenę otrzymam odpowiednio lepszą jakość, czy mogę odpuścić. I w tej chwili chyba decyzja podejmuje się sama, bo zaczyna być ciasno w budżecie, więc z 2 prawie takich samych rzeczy jestem skłonna wybrać tańszą Wybacz dygresję. PS. A propos klamek - czy mi się wydaje, czy w końcu macie 2 różne? Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez bury_kocur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 30.08.2012 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Tak mamy dwie różne Do kotłowni kupowaliśmy pierwszą, a później nie byłam z niej zadowolona (zaczęły rdzewieć śrubki) i następną kupiłam inną Niestety w naszym przypadku aspekt finansowy odgrywa bardzo ważną rolę. Myślę że te drzwi (tańsze) nie są złe i posłużą długo. A jaka jest dokładana różnica w cenie? Życzę tylko dobrych wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 30.08.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 witam. zajrzałam do Twojego dziennika , no i zostałam do ostatniej strony. nie mogłam się oderwać. po prostu brak słów, żeby wyrazić podziw dla Waszego talentu budowlanego i zdeterminowania. będę tu częściej zaglądać i śledzić postępy. nie czytałam komentarzy, więc nie wiem jakie macie plany co do wykańczania i zamieszkania. no ale teraz, to już macie z górki. pozdrawiam gorąco. Kasia-max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 30.08.2012 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 max-maniacy witaj u mnie! A ja się przyznam że do Ciebie zaglądałam Czytamy chyba sporo tych samych wątków. Plany, ach te plany.... ja planuje przeprowadzkę na święta Wielkanocne, a Przem kilka miesięcy później Oczywiście jego termin jest bardziej realny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 30.08.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Kwitko, wracając do drzwi - te nasze z KMT kosztowałyby koło 2000 plus fanaberia hrabianki, czyli pochwyt - prawie 500. A te Wasze u nas kosztują koło 1400 plus pochwyt - nie pamiętam ile, ale pamiętam, że był tańszy (i krótszy, ale jakoś to przeżyję). Niestety to jest jedna z niewielu rzeczy w naszym domu, która bezzasadnie podraża inwestycję, ale z której za nic nie chcę zrezygnować - no mam swoje odchyłki i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 30.08.2012 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Dobrze że twoje fanaberie kosztują tylko 500 zł. U nas Przemowi zachciało się rolet zewnętrznych i postawił na swoim (teraz też się z nich cieszę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts