Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sami budujemy z162 - komentarze

Kwitko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 881
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

max-maniacy witaj u mnie! A ja się przyznam że do Ciebie zaglądałam :) Czytamy chyba sporo tych samych wątków.

tak :) nasz :D

Plany, ach te plany.... ja planuje przeprowadzkę na święta Wielkanocne, a Przem kilka miesięcy później :D O

ciekawe kto mu bedzie przez te kilka miesiecy gotowal :D

Przyłącze na lewo to na pewno było. Podejrzewam że kiedyś sąsiedzi nie chcieli rozkopywać swojej działki więc rozkopali moją ;) Nie chciałam iść na noże więc daliśmy sąsiadom czas do jutra na usunięcie przyłącza. Ale jak można było wpaść na pomysł zrobienia przyłącza na czyjejś działce do dziś nie rozumie???

Witam

Po pierwsze gratuluję postępów na budowie, Wasz domek cieszy oko, a zapału do pracy i umiejętności można się od Was uczyć :) Po drugie bardzo fajny wybraliście projekt. Nam się podoba bardzo podobny projekt do Waszego, nowość w pracowni z500- projekt z92 Ma fajną dużą kotłownię połączoną ze schowkiem pod schodami. A to nam bardzo odpowiada :)

Mam pytanie: jak usytuowaliście dom na działce względem stron świata i drogi dojazdowej? I drugie pytanie w jaki sposób kuchnia będzie zamknięta? Będzie ścianka tam, gdzie byłby barek, tak? A jadalnię gdzie planujecie?

Pozdrawiam serdecznie, trzymam kciuki i będę zaglądać żeby śledzić postępy :)

No właśnie nic. U nas w gminie urzędnicy chyba nie bardzo znają się na tym co robią. Wodociągi wymagają tylko zapewnienia o przyłączeniu które wydali na początku budowy, a potem wystarczy zgłosić wykonanie przyłącza u nich. Nic się za to nie płaci, za licznik także. Nie wiem jeszcze czy nie będzie jakiejś opłaty przy podpisaniu umowy.

Nie wiem jak to jest z przyłączami wodociągowymi ale z energetycznymi jest tak że energetyka nie musi robić projektu przyłącza i uzyskiwać zgody starostwa ale mimo tego to robi.

Według moich wodociągów mam przyłącze wykonane zgodnie z prawem, a ja nie wnikam z jakim ;)

u nas też było bez żadnych opłat i projektów. ale jeszcze nie ma licznika, może za to każą sobie zapłacić. a propos samowoli, to jak kopali u nas pod tą niebieską rurkę to przecięli jakąś inną. zadzwonili do komunalki, przyjechał sam dyrektor i twierdził, że tego nie ma na mapie. nie wie skąd się wzięła i do kogo należy uszkodzona rura. fakt, że nie na naszej działce. pół wsi nie miało wody. ale załatali, zasypali i po sprawie.

i znowu jestem pełna podziwu dla Was. jak zwykle Zosie-samosie. :)

Pierwsze płytki rulezzz :) Drugie są bardzo ładne, ale będą trudniejsze w utrzymaniu. Ja niestety doszłam w swoich wyborach do punktu, w którym funkcjonalność ma pierwszeństwo przed całą resztą ;) A z cyklu ciotka dobra rada - poszukaj w sklepach z glazurą drugich gatunków. To wcale nie znaczy, że płytki będą słabe, krzywe czy wybrakowane - często są w bardzo dobrych cenach i opisane jako II gat, bo np. kolor wyszedł w danej partii ciut inny niż powinien. Ba, widziałam już takie, którym wyszło to na dobre - były ładniejsze od wzorcowych ;)