Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sami budujemy z162 - komentarze

Kwitko

Recommended Posts

Za bardzo nie pamiętam ale chyba niecałe 8 kubików. I właśnie przekroje są ogromne. W domu zerknę w projekt to napisze dokładnie. W cenie są jeszcze łaty i kontrłaty, deski podrynnowe i słupki na taras i wejście. W kilku tartakach się orientowaliśmy i wszędzie wychodziło około 10.000. I mam wrażenie że niestety wybraliśmy najgorszy tartak bo więźba jest kiepsko zaimpregnowana i przekroje są troche oszukane np. zamiast 30 cm jest 27 cm.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 881
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Tak, tak do 10-go listopada ma być jeszcze ciepło. Może zdążą przyjechać i naprawić to co spiep... A za nową więźbę oczywiście niech płacą partacze.

U mnie też dach do skończenia po "fachowcu", który nawalił. Wynajęliśmy drugą firmę. Mają przyjść zaraz po Święcie Zmarłych - chyba zacznę się modlić, by choć oni nie nawalili.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

:) Przyszłam się przywitać i poczytać i okazało się.... że już czytałam wszystko wcześniej "z ukrycia" i mi laptop nie wykonał polecenia że: "subskrybuj" :D Podziwiam bardzo i trzymam kciuki za naprawę więźby. Niech dziady reperują! A gdzie dokładniej - bo nie rzuciło mi się po oczach jakoś? Bo ja też w pobliżu mam Wartę (tak piszę jakby króciutka była ;) )

A w ogóle to nasze domki troszkę podobne "w bryle" :)

• 2 weeks później...

Witaj miloszenko.

Wiesz że nawet nie liczyliśmy ile by kosztował beton z betoniarni. Od początku budowy nie korzystamy z gotowego betonu i już raczej nie skorzystamy :)

Teraz betoniarką jest nam poprostu wygodniej. Nie mamy tyle czasy aby zalać wszystko naraz dlatego zalewamy sobie jedno lub dwa pomieszczenia dziennie.

My zalewaliśmy chudziak betoniarką.. wiem, że na pewno wyszło nas połowe (jak nie więcej) taniej niż betonem z gruszki.. dodatkowo kupiliśmy włókna polipropylenowe zamiast siatki na zbrojenie i także na tym sporo zaoszczędziliśmy a posadzka jest naprawdę solidna.. także było partiami zalewane.. stop zalewaliśmy z gruszki ze względu na wygode i szybkość.. z betoniarki zeszłoby sie bardzo długo i wciąganie betonu byłoby pracochłonne a z gruszki to praktycznie poszło w 1h zalewanie i potem ze 2h dopieszczanie, ale zalewali w 4 osoby na stropie

LukaszKRK z naszą więźbą było sporo problemów. Generalnie na począdku największym jaki zauważykiśmy były oflisy. Przez to wiele krokwi trzeba było wymienić bo przekroje się nie zgadzały. Pan nie majster nie miał pojęcia o tym że nie wolno takiego drewna zakładać. Następny problem to impregnacja. Po deszczu spłynęła ;) Znaczy kolor spłynął bo impregnacji nie było. Ale postanowiliśmy że sami to zrobimy jak drewno wyschnie bo przywiezione było niestety mokre.

Kolejnym błędem było to że cała konstrukcja (krokwie) wisiała. Zamki opierały się tylko na murłatach, do płatew prakowało miejscami ponad 10 cm. Wiele elementów było nie skręconych (np. łączenie płatwi) bo.... pan nie majster nie miał takiego wiertła :jawdrop: I ogólne porażające niechlujstwo i niedokładność.

A to przedłużenie daszku było takie w projekcie, mi też wydawało się że lepiej by było gdyby odrazu były dłuższe krokwie ale nie chcieliśmy poprawiać projektanta :razz:

Tu masz kilka zdjęć, niestety przy sobie nie mam dokładniejszych

na tym bardzo dobrze widać oflisy

http://img508.imageshack.us/img508/7622/dsc08629r.jpg

Łączenie murłaty

http://img198.imageshack.us/img198/7821/dsc08608c.jpg

Wisząca krokiew

http://img823.imageshack.us/img823/8065/dsc08620f.jpg

Jak już masz większość wylane to już nie warto kupować.. czy na chudziak będziecie kładli jeszcze styropian i wylewka? jeśli tak to warto, bo wylewkę należałoby zazbroić. Daje sie taką siatkę 2mx1m z "oczkami" 15cmx15cm.. 10x10cm.. w zależności od potrzeb. My włókna dawaliśmy do chudziaka i pójdą w wylewkę..

aaa to jak najbardziej polecam kupić.. (jak coś mogę polecić sprawdzonego sprzedającego na allegro) proszę się tylko nie przestraszyć jak wylewki będą z włoskami.. ale to nawet lepiej, ponieważ glazura lepiej będzie sie trzymała.. słyszałam też, że włókna dają do tynków i wtedy jeśli widać włoski to chyba się opala je..