bushido 10.08.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Witam, nie wiem czy dobrze założyłem temat ale to mój pierwszy tu. Mam dylemat, otóż dostałem polecenie, aby kontrolować swoich podwładnych alkomatem przed rozpoczęciem pracy, wynika to z faktu iż wielu z nich przychodziło do pracy nietrzeźwych (lub podpitych), na szczęście nic się nie stało ale kilka osób pod wpływem zostało przyuważonych przez kierownictwo i z stąd decyzja tego typu. mam polecenie kupna alkomatu (oczywiście szef się rozliczy), a potem kontroli pracowników i w razie czego informowanie przełożonych. Wiem że wzbudzi to sprzeciw części załogi. Czy tego typu działania są legalne? Czy muszę zgodzić się na takie żądanie przełożonego? Co w ogóle o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.08.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Witam, nie wiem czy dobrze założyłem temat ale to mój pierwszy tu. Mam dylemat, otóż dostałem polecenie, aby kontrolować swoich podwładnych alkomatem przed rozpoczęciem pracy, wynika to z faktu iż wielu z nich przychodziło do pracy nietrzeźwych (lub podpitych), na szczęście nic się nie stało ale kilka osób pod wpływem zostało przyuważonych przez kierownictwo i z stąd decyzja tego typu. mam polecenie kupna alkomatu (oczywiście szef się rozliczy), a potem kontroli pracowników i w razie czego informowanie przełożonych. Wiem że wzbudzi to sprzeciw części załogi. Czy tego typu działania są legalne? Czy muszę zgodzić się na takie żądanie przełożonego? Co w ogóle o tym sądzicie? Trza bedzie pić po robocie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 10.08.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 U mojego kolegi w firmie jest to praktykowane, z racji tego, że trzon firmy to handlowcy z całej Polski.Prezes na comiesięcznym spotkaniu z handlowcami kazał im dmuchać, choć nie wszystkim się to podobało. Nie mam pojęcia czy to legalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bushido 10.08.2011 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Trza bedzie pić po robocie... Heh, ale mi wcale nie jest do śmiechu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 10.08.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Trza bedzie pić po robocie... albo zamiast roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.08.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Heh, ale mi wcale nie jest do śmiechu... Jeśli to zgodne z prawem , nie możesz odmówić , bez podania jakiś solidnych przyczyn. Czy to legalne ? Zadzwoń do Inspekcji Pracy i dopytaj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 10.08.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Np. Czy szef może zmusić do badania alkomatem Prowadzę firmę usługową i zatrudniam dziesięciu pracowników. Podejrzewam, że jeden z nich stawia się do pracy pod wpływem alkoholu. Czy mogę zmusić go do poddania się badaniu alkomatem? Nie Pracodawca nie może przeprowadzić badania stanu trzeźwości bez zgody podwładnego. Przepisy zobowiązują jednak pracodawcę do niedopuszczenia do pracy pracownika, wobec którego zachodzi uzasadnione podejrzenie, że stawił się w zakładzie w stanie nietrzeźwym albo spożywał alkohol w czasie pracy. Ponadto pracodawca jest uprawniony do zastosowania wobec takiego pracownika sankcji - nałożenia kary porządkowej (w tym kary pieniężnej), a nawet rozwiązania umowy o pracę ze skutkiem natychmiastowym. W razie podejrzenia podwładnego o spożycie alkoholu szef może także wezwać policję, która ma prawo przeprowadzić badanie trzeźwości. Alternatywnie pracodawca może sporządzić protokół, wskazując w nim powody podejrzenia pracownika o spożycie alkoholu (np. charakterystyczne zachowanie) oraz świadków, którzy mogą potwierdzić podejrzenia pracodawcy. Z orzecznictwa SN (por. wyrok SN z 11 kwietnia 2000 r., I PKN 89/599, OSNP 2001/18/57) wynika, że pracodawca, który nie dopuścił pracownika do pracy, ma obowiązek umożliwić mu wykazanie trzeźwości przez badanie krwi. Podstawa prawna ■ Art. 17 ust. 3 ustawy z 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz.U. z 2007 r. nr 70, poz. 473 z późn. zm.). Źródło : http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/6709,jak_pracodawca_moze_kontrolowac_swoich_pracownikow.html pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 11.08.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 w firmie w której pracowałem kumpel z drugiej brygady nawalił się i szef go wyniuchał , dał mu do dmuchania ................pilot od telewizora a ten w niego dmuchał , wszyscy łącznie z szefem mało nie posikaliśmy się ze śmiechu , z roboty nie wyleciał bo majster dobry - dostał czerwoną kartkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bushido 11.08.2011 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Po oprotestowaniu tego pomysłu przez większość załogi, oraz przekazaniu szefowi danych prawnych, które zostały opublikowane na forum ( dziękuję @majki), została podjęta decyzja, iż kontroli mają zostać poddane jedynie „osoby których wygląd i zachowanie wskazuje, iż są pod wpływem alkoholu". Nadal muszę jednak kupić profesjonalny alkomat, więc jak ktoś się na tym zna może mi pomóc; ważne aby wskazywał dokładnie taki wynik jak te policyjne, więc szajs za 50 zł odpada. Jak się ktoś na tym zna proszę o jakieś wskazówki co do zakupu, przeglądałęm już conieco w sieci ale nic mi te dane nie mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekWrocław 11.08.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Kupując profesjonalny alkomat zwróć uwagę na: zakres pomiaru (dobry od 0 do 4 promili) dokładność , sensor (najlepiej biochemiczny ale dobry też jest zaawansowany półprzewodnikowy), no i oczywiście kalibracja (po 6 miesiącach/200 testach). Ważna jest także cena, poniżej 100 pln nie kupisz nic porządnego bardzo dobre w okolicach 300-400 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bushido 12.08.2011 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Ten jest wart swojej ceny @marek http://www.spy-shop.pl/alkomat-cyfrowy-alcoscent-da7000-p-213.html ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 12.08.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 (edytowane) Pracodawca nie może zmusić pracownika do dmuchania w alkomat. Może go odsunąć od pracy gdy ma uzasadnione podejrzenie, że pracownik jest po spożyciu alkoholu. To pracownik ma wówczas prawo zaządać od pracodawcy wykonania badania, aby udowodnić swą niewinność. Innymi słowy, obecne przepisy prawa praktycznie uniemożliwiają pracodawcy przeprowadzenia badania stanu trzeźwości pracownika bez zgody tegoż pracownika. Podstawa prawna: http://www.parpa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=5 (paragraf 3, pkt. 2) Wydaje mi się, że Twój pracodawca doskonale o tym wie i chciał Cie wrobić w takie bezprawne działanie. Poproś o pisemne zobowiązanie mające charakter polecenia wykonania obowiązku służbowego. Myślę, że wtedy zostaniesz zwolniony z tego obowiązku. Edytowane 20 Listopada 2014 przez amalfi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekWrocław 13.08.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Ten jest wart swojej ceny @marek http://www.spy-shop.pl/alkomat-cyfrowy-alcoscent-da7000-p-213.html ??? Alkomat, jak najbardziej ok, wydaje się wart swoich pieniędzy, ale wracając do tematu; wydaje mi się, iż pomimo braku możliwości legalnej kontroli pracownika, warto posiadać tego typu urządzenie choćby dla samego efektu psychologicznego. U nas w zakładzie jak jeszcze pracowałem w Dolmedzie, kilku gości przychodziło do roboty podpitych - oni się oczywiście wszystkiego wypierali, więc szef w końcu kupił alkomat, poinformował o tym fakcie tych panów, zagroził kontrolą, po czym zostawił alkomat w biurze w dosyć widocznym miejscu, możecie mi wierzyć albo nie ale przychodzenie do pracy na gazie, praktycznie się skończyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 14.08.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 mięczaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
propolis 16.08.2011 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Coś się jednak ostatnio zmieniło... Badanie stanu trzeźwości pracowników po 1 lipca 2011 r. Od 1 lipca 2011 r. pracodawcy dysponują nowym uprawnieniem. Jeśli ich pracownik zachowuje się w sposób wskazujący na spożycie alkoholu, mogą zażądać od niego poddania się badaniom stanu trzeźwości. Do tej pory inicjatywa poddania się takim badaniom mogła wyjść tylko ze strony pracownika. całość artykułu:http://www.abc.com.pl/?cmd=problem_wiecej,4871&serwis=2[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 16.08.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Czyli znowelizowali przepis. No i dobrze, bo poprzedni był absurdalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bushido 16.08.2011 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Coś się jednak ostatnio zmieniło... Badanie stanu trzeźwości pracowników po 1 lipca 2011 r. Od 1 lipca 2011 r. pracodawcy dysponują nowym uprawnieniem. Jeśli ich pracownik zachowuje się w sposób wskazujący na spożycie alkoholu, mogą zażądać od niego poddania się badaniom stanu trzeźwości. Do tej pory inicjatywa poddania się takim badaniom mogła wyjść tylko ze strony pracownika. całość artykułu: http://www.abc.com.pl/?cmd=problem_wiecej,4871&serwis=2[/url] No właśnie szef coś o tym wspominał, z tąd ten jego pomysł na badanie alkomatem. Ja ze swojej strony zamówiłem już sprze polecony przez Marka, czekam na realizację zamówienia i będzie "dmuchanie" . Pozdrawiam i dziękują za wszelkie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 01.09.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Ja tak tylko gwoli komentarza... W firmie znajomego są olbrzymie magazyny, towar jest w ciągłym "ruchu", duże, ciężkie paczki. U nich sprawdzenie rano pracowników alkomatem to standard od kilku lat ze względu na ryzyko. Nie chodzi o wyciągnięcie konsekwencji, po prostu w razie wypadku przy pracy kłopoty miałaby i pracownik i firma. Wielu panów o poranku nie było świadomych, że procenty z poprzedniego dnia jeszcze bardzo mocno trzymają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
John_d 19.11.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 A jeśli juz jesteśmy przy alkomatach, to jaki model polecacie? Chcę coś kupić a nie wiem, czy wydawanie 5 stów ma jakikolwiek sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.11.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 A jeśli juz jesteśmy przy alkomatach, to jaki model polecacie? Chcę coś kupić a nie wiem, czy wydawanie 5 stów ma jakikolwiek sens. Z pewnością 500 to bez sensu. Wiesz ile gorzoły za to można dostać!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts