Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alkomat w pracy

bushido

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jako specjalista BHP odpowiem tak, nie możesz dopuścić do pracy nikogo po spożyciu alkoholu, kierownik to nie tylko pieczątka, zreszta masz inne szkolenie bhp i powinieneś o tym wiedzieć, możesz badać pod pretekstem np prac na wysokościach, pracy zespołowej, poruszania samochodem itd..mało tego za to odpowiadasz.

Problem przeważnie wychodzi przy wypadku przy pracy śmiertelnym. Jak rodzina wynajdzie dobrego papugę to możecie być w czarnej pupie. Kalectwo, prowadzenie samochodu itd.. (Była taka rozprawa, firma w której zeznali pracownicy ze kierownik, kupował i zezwalał na spożywanie choć tak nie było..)W firmie alkohol to zło. Nie dziwcie sie ze za alkohol mozna każdego wywalić na zbity ryj. Oczywiście sa prace ktore wymagają spożywania alkohol w pracy.

Nie ma najmniejszego znaczenia jaki kupisz alkomat, każdy jest nic nie wart w imię prawa. Gdy zarejestrujesz nawet alkomatem za 10 zł alko w wydychanym masz obowiązek wezwać policję..

Ale to szkolenia bhp wiedza podstawowa.

Dziwi mnie wasza postawa przyzwolenie na alkohol przy pracy, dopóki nie zobaczycie 4 dzieci i wdowy.. Zmarły nie pił. Przykładów jest multum i prawo bardzo jasne w tych kwestiach.

Kiedyś mój szef, w dniu kiedy został szefem, zrobił kilkunastominutowe zebranie całej załogi i zapowiedział m.in., że bezlitośnie tępi wszelkie spożywanie alkoholu w pracy i ostrzegł, że potrafi na wygląd rozpoznać pracownika, który spożył.

Po zebraniu (byłem jego zastępcą) zapytał mnie jak oceniam jego wystąpienie. Powiedziałem mu otwarcie, że jego stwierdzenie ma jeden mankament. Otóż może i pozna nietrzeźwych pracowników (sam już byłem po uzyciu), ale tylko wtedy, jeśli bedzie miał okazję chociaż jeden raz zobaczyć delikwenta na trzeźwo. Bo inaczej jak określi różnicę?

Przyznał mi rację.

Ale to tylko dygresja, teraz do rzeczy. Otóż po paru miesiącach wyłowiliśmy dwóch delikwentów, zostali wyrzuceni z terenu firmy, a gdy następnego dnia majster nie dopuścił ich do pracy tylko wysłał do nas, szef dał kazdemu kartkę papieru, długopis i kazał napisać podanie o zwolnienie z pracy, tylko daty nie wstawiać. Kiedy napisali, na ich oczach schował pisma do szafy pancernej i zapowiedział, że w razie recydywy wstawia datę i rejestruje pisma w książce pocztowej. Koniec, kropka.

Te własnoręcznie napisane podania potrafily ich trzymać z daleka od gorzały w pracy, naprawdę!

Chyba właśnie dlatego chcę zakupić do firmy alkomat.... Jedyny sposób żeby udowodnić swoje racje :p a pracownikom płacić muszę, w końcu wykonują swoją pracę a wyżywić rodziny za coś muszą.

W moim przekonaniu to dobry pomysł i chyba jedyny aby rozwiązać ten problem. Z takich najlepszych dostępnych cenowo polecam ten model http://www.alkohit.pl/e/pl/produkty/13/Alkomat-ALKOHIT-X50.html posiada trzyletnią gwarancje i darmową kalibrację co jest bardzo ważne. Dokładna jakość pomiaru i co ważne w firmie możliwość przeprowadzania pomiarów za pomocą ustnika i nasadki lejkowej. W firmie transportowej w której pracuję jest codziennie wykorzystywany.