Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alkomat w pracy

bushido

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Można sprawdzić czy czasem nie trzeba wracać do domu taksówką, zostawiając samochód na parkingu w pracy...:rolleyes:

Po jednym ze zlotów sprawdzaliśmy, kto może już odjeżdżać do domu. Najwięcej (0,9 promila) wydmuchała 10-cio letnia córka jednego z kumpli. I uwierz tutaj bezdusznemu sprzętowi...

Może mała spijała resztki z kieliszków ;) Sam tak robiłem, po imprezach rodziców :sick:

A wracając do tematu to może po prostu czasem alkomat nie jest skalibrowany? Trzeba tego pilnować. Z resztą zawsze należy przyjąć jakąś granice błędu i nawet jeśli wykazuje minimalną ilość alkoholu to kierowaniu już sobie odpuścić.

• 1 month później...
Pytanie, jaki to był alkomat ;) My tez mieliśmy kiedyś zabaweczkę z allegro za 100 zł i cuda pokazywał ;) Teraz mamy porządny sprzęt, alkomat elektrochemiczny, x50, regularnie kalibrowany (kalibracje darmowe podczas trwania gwarancji) i nawet w porównaniu z alkomatem policyjnym daje radę, różnice są nieznaczne.

• 2 months później...
  • 1 month później...
Pracodawca nie może zmusić pracownika do dmuchania w alkomat. Może go odsunąć od pracy gdy ma uzasadnione podejrzenie, że pracownik jest po spożyciu alkoholu. To pracownik ma wówczas prawo zaządać od pracodawcy wykonania badania, aby udowodnić swą niewinność. Innymi słowy, obecne przepisy prawa praktycznie uniemożliwiają pracodawcy przeprowadzenia badania stanu trzeźwości pracownika bez zgody tegoż pracownika.

Podstawa prawna:

http://www.parpa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=5 (paragraf 3, pkt. 2)

Wydaje mi się, że Twój pracodawca doskonale o tym wie i chciał Cie wrobić w takie bezprawne działanie. Poproś o pisemne zobowiązanie mające charakter polecenia wykonania obowiązku służbowego. Myślę, że wtedy zostaniesz zwolniony z tego obowiązku.

Każdy kij ma dwa konce ...O ile popijawa w biurze czy urzędzie skonczy sie najwyzej bołem głowy , to w budowlance jest już bardziej urazowo. A często jeszcze zdarza sie taki orzeł, co MUSI. I potem zatacza sie na rusztowaniu "na wysokości" - nie trafi nogą w blat...Wówczas to: właściciel firmy - kierownik budowy - majster maja gruby smród z inspekcja pracy czy nadzorem budowlanym jako bezposrednio odpowiedzialni za BHP. Badaja okolicznosci , sprawdzają papiery, umowy i zezwolenia. I budowa stoi nawet tydzień...

Dlatego wpisywałem pracownikom w umowach sankcje natychmiastowego zwolnienia za alkohol na podstawie badania atestowanym alkomatem. Badanie na każde żądanie kierownika budowy. Skoro podpisali, to już nie bylo zmiłuj.

• 2 weeks później...

Ja za chwilę będę budować więc nie miałam jeszcze kontaktu z budowlańcami ale znam historię znajomych którzy budowali i remontowali.

Co mogę zrobić w sytuacji gdy majster i czuć że jest na gazie. Jeszcze pół biedy jak ma kłaść kafelki bo co najwyżej opracuje nowy wzór ale u znajomej przyszedł wesoły Pan montować elektryke. Co w takim przypadku można zrobić?

Ja za chwilę będę budować więc nie miałam jeszcze kontaktu z budowlańcami ale znam historię znajomych którzy budowali i remontowali.

Co mogę zrobić w sytuacji gdy majster i czuć że jest na gazie. Jeszcze pół biedy jak ma kłaść kafelki bo co najwyżej opracuje nowy wzór ale u znajomej przyszedł wesoły Pan montować elektryke. Co w takim przypadku można zrobić?

Odpowiem Ci tak - na jednej budowie zostawilem na cały dzien dwóch orłow - pan murarz i pomocnik Mieli stawiac scianki działowe z porotermu. Murowanie proste jak barszcz. Bez rusztowania. Materiał na miejscu. Zadnego ryzyka....Ale scianki nadawały sie do rozebrania. Bo bo za pion im posłuzyły dwie półlitrówki. Do tego dzieło było krzywe 6cm na całej długosci. Strata czasu - strata materiału. Przy rozliczeniu dostali mniej o wartość zniszczonych pustaków. Oczywiscie syczeli "że mozna to było wytynkować" To zapytałem czy za prostowanie takiej sciany tynkarz policzy podwojnie czy potrójnie i tyle było rozmowy.