morte36 10.08.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Witam mam pytanie.Ogrzewam dom piecem na węgiel a CWU przy pomocy piecyka gazowego.Ostatnio zakupiłem bojler i go zamontowałem aby w czasie zimy wodę podgrzewać przy okazji paleniu w piecu.Jednak ciężko się przyzwyczaić do tego że czasami zabraknie wody ciepłej i doszedłem do wniosku że przecież te dwa elementy czyli piecyk i bojler mogą działać razem. Podłączyłem zasilenie piecyka wodą z bojlera (myśląc że piecyk ma jakiś termostat) ale chyba nie ma bo w kranie teraz płynie wrzątek.Kolejne rozwiązanie jaki mi przychodzi do głowy to zastosowanie termostatycznego zaworu mieszającego.Czyli jak w bojlerze jest woda gorąca to niech płynie bezpośrednio do kranu a jak woda jest w bojlerze zimna niech płynie przez piecyk do kranu. Czy ktoś coś takiego już ma u siebie i czy to się sprawdza czy nie bardzo.Może ktoś ma jakieś rysunki lub schematy takiej instalacji. Pozdrawiam Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morte36 11.08.2011 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 http://allegro.morte.pl/inne/schemat.jpg Czy taki układ będzie działał? Jeżeli woda w punkcie 1 będzie miała temperaturę niższą niż 50 st.C to obieg będzie przebiegał 1 >> 2 czyli przez piecyk.Natomiast jeżeli woda w punkcie 1 będzie miała temperaturę wyższą niż 50 st.C to obieg będzie przebiegał 1 >> 3 czyli bez udziału piecyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 11.08.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 http://allegro.morte.pl/inne/schemat.jpg Czy taki układ będzie działał? Jeżeli woda w punkcie 1 będzie miała temperaturę niższą niż 50 st.C to obieg będzie przebiegał 1 >> 2 czyli przez piecyk. Natomiast jeżeli woda w punkcie 1 będzie miała temperaturę wyższą niż 50 st.C to obieg będzie przebiegał 1 >> 3 czyli bez udziału piecyka. Mam podobnie przygotowaną instalację ale z ogrzewaczem wody elektrycznym . Tzn. Jeśli z bojlera woda będzie ciepła ( np 50 stopni ) to zawór nie puści tej ogrzanej wody na podgrzewacz tylko bezpośrednio na punkty poboru . Jeśli woda będzie miała z bojlera poniżej 45 zawór puści ją na podgrzewacz elektryczny a z podgrzrewacza pójdzie na punkty poboru . Woda w bojlerze będzie ogrzewana z kominka z wymiennikiem wodnym . Jak to będzie hulać sam nie wiem za parę miesięcy się dowiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morte36 12.08.2011 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Dokładnie o takie działanie mi chodzi ja mam bojler podgrzewany za pomocą kotła na węgiel i podgrzewacz gazowy.Zastanawiam się czy jak np. temperatura będzie oscylować na granicy przełączenia to czy mój piecyk nie zwariuje od ciągłego odpalania i gaszenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 12.08.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Dokładnie o takie działanie mi chodzi ja mam bojler podgrzewany za pomocą kotła na węgiel i podgrzewacz gazowy. Zastanawiam się czy jak np. temperatura będzie oscylować na granicy przełączenia to czy mój piecyk nie zwariuje od ciągłego odpalania i gaszenia . Ja się jeszcze zastanawiam nad zaworem ręcznie przełączanym na ogrzewacz lub bezpośrednio na rury ( gdy woda w bojlerze osiągnie odpowiednią temperaturę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morte36 12.08.2011 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Ręczne rozwiązanie to nie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts