Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU - bojler + podgrzewacz gazowy

morte36

Recommended Posts

Witam mam pytanie.

Ogrzewam dom piecem na węgiel a CWU przy pomocy piecyka gazowego.

Ostatnio zakupiłem bojler i go zamontowałem aby w czasie zimy wodę podgrzewać przy okazji paleniu w piecu.

Jednak ciężko się przyzwyczaić do tego że czasami zabraknie wody ciepłej i doszedłem do wniosku że przecież te dwa elementy czyli piecyk i bojler mogą działać razem.

Podłączyłem zasilenie piecyka wodą z bojlera (myśląc że piecyk ma jakiś termostat) ale chyba nie ma bo w kranie teraz płynie wrzątek.

Kolejne rozwiązanie jaki mi przychodzi do głowy to zastosowanie termostatycznego zaworu mieszającego.

Czyli jak w bojlerze jest woda gorąca to niech płynie bezpośrednio do kranu a jak woda jest w bojlerze zimna niech płynie przez piecyk do kranu.

Czy ktoś coś takiego już ma u siebie i czy to się sprawdza czy nie bardzo.

Może ktoś ma jakieś rysunki lub schematy takiej instalacji.

Pozdrawiam Robert.

http://allegro.morte.pl/inne/schemat.jpg

Czy taki układ będzie działał?

Jeżeli woda w punkcie 1 będzie miała temperaturę niższą niż 50 st.C to obieg będzie przebiegał 1 >> 2 czyli przez piecyk.

Natomiast jeżeli woda w punkcie 1 będzie miała temperaturę wyższą niż 50 st.C to obieg będzie przebiegał 1 >> 3 czyli bez udziału piecyka.

http://allegro.morte.pl/inne/schemat.jpg

Czy taki układ będzie działał?

Jeżeli woda w punkcie 1 będzie miała temperaturę niższą niż 50 st.C to obieg będzie przebiegał 1 >> 2 czyli przez piecyk.

Natomiast jeżeli woda w punkcie 1 będzie miała temperaturę wyższą niż 50 st.C to obieg będzie przebiegał 1 >> 3 czyli bez udziału piecyka.

Mam podobnie przygotowaną instalację ale z ogrzewaczem wody elektrycznym . Tzn. Jeśli z bojlera woda będzie ciepła ( np 50 stopni ) to zawór nie puści tej ogrzanej wody na podgrzewacz tylko bezpośrednio na punkty poboru . Jeśli woda będzie miała z bojlera poniżej 45 zawór puści ją na podgrzewacz elektryczny a z podgrzrewacza pójdzie na punkty poboru . Woda w bojlerze będzie ogrzewana z kominka z wymiennikiem wodnym . Jak to będzie hulać sam nie wiem za parę miesięcy się dowiem .

Dokładnie o takie działanie mi chodzi ja mam bojler podgrzewany za pomocą kotła na węgiel i podgrzewacz gazowy.

Zastanawiam się czy jak np. temperatura będzie oscylować na granicy przełączenia to czy mój piecyk nie zwariuje od ciągłego odpalania i gaszenia .

Dokładnie o takie działanie mi chodzi ja mam bojler podgrzewany za pomocą kotła na węgiel i podgrzewacz gazowy.

Zastanawiam się czy jak np. temperatura będzie oscylować na granicy przełączenia to czy mój piecyk nie zwariuje od ciągłego odpalania i gaszenia .

Ja się jeszcze zastanawiam nad zaworem ręcznie przełączanym na ogrzewacz lub bezpośrednio na rury ( gdy woda w bojlerze osiągnie odpowiednią temperaturę )