Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to w końcu jest z tą wentylacją dachu????

cte

Recommended Posts

Kładzie mi dach ekipa na którą czekałem 2 miesiące i już jej nie wiem jak z nimi rozmawiać... Kilka miesięcy temu - jak się z nimi umawiałem - miało być pełne deskowanie, wlot powietrza pod okapem (w panelach podbitki) i wełna między krokwiami odsunięta od desek na 3cm (na sznurkach).

W międzyczasie panowie dekarze zawaleni robotą (skoro ktoś robi tylko 7h na dobę i 5 dni w tygodniu to pewnie ze zmęczenia - stąd zgaduję że bardzo zawaleni :( ...) najpierw skutecznie odradzili mi deski (cena za deskowanie poszła w górę) a potem podbitkę (cena okazała się zaporowa). Z podbitką to nawet się rozmyślili - pewnie z braku czasu - i znów mi ją doradzają (tylko że zrobią jak ja zrobię ocieplenie elewacji - czyli za rok), a odradzają nadbitkę z boazerii - bo kłopot, malować trzeba, cena położenia niedużo niższa itp. Z tym, że ja już mam boazerię i farbę kupioną i nawet częściowo pomalowane to wszystko. Więc tak zostanie.

Ale problem jest taki, że co się spotkamy, to słyszę inną wersję odpowiedzi na moje pytania.

Dlatego chciałbym się zapytać guru na forum:

- Czy przy zastosowaniu membrany Tyvek Pro powinienem wpuszczać pod nią (między wełnę a membranę) powietrze w celu wentylacji wełny?

- Czy stosować szczeliny między wełną a membraną?

- Jak rozwiązać ew. wentylację - jak i czym zapewnić szczelinę między styropianem elewacji a boazerią nadbitki?

Dobra - dniówka 7h jest OK. Po prostu nie podoba mi się, że mają tak dużo roboty że w trakcie robienia mi dachu właśnie robią drugą przerwę "na inną budowę". Nie podoba mi się to, że już miesiąc mi dach robią, ale faktycznie nic nie poradzę, bo ani obozu im nie założę ani łańcuchem nie przywiążę. A żeby samemu zrobić (dużo sam robię - np. po rozstawieniu rusztowań stwierdzili że nie mają czasu malować obciętych krokwi i mam je pomalować sam zanim wrócą na budowę następnym razem) to muszę wiedzieć co i jak. Więc pytam :)

A pytanie brzmi: jak "się zapewnia wentylację połaci" - czy pod boazerią nadbitki a nad ścianą kolankową ma być jednak ta szczelina 200cm2/metr?

Czy w takim razie jednak musi być szczelina między wełną a membraną? Czy taka wentylacja nie jest niebezpieczna dla konstrukcji dachu (jakoś tak dziura w podbitce co jakiś czas jest dla mnie bezpieczniejsza niż dziura nad ścianą kolankową)?

Podepnę się pod temat.

A mianowicie mam dwuspadowy dach z lukarną z jednej strony , dach 35stopni i jest pełne deskowanie i papa wierzchniego krycia, a na wiosne/lato przyszłego roku chcę połozyć blachodachówke i moje pytania są następujące.

1)jeżeli będe kładł wełnę izolacyjną to, czy trzeba zostawić szczelinę między deskami a tą wełną i ile cm i jak ją zrobić nabijając listewki czy jest jakiś inny sposób , i czy trzeba dawać jakąś folię paroprzepuszczalną zanim położe wełne ?,

2) czy to będzie miało sens skoro mam już zrobioną podbitkę z blachy T7 ,bez żadnych dziur wlotowych, więc nie bedzie wlotu powietrza z zewnątrz , ewentualnie jak to rozwiązać?

3) czy przed położeniem na gotowo wierzchniego krycia, (blachy) muszą przeciąć papę na kalenicy na całej długosci dachu tj 11m czy jakieś odcinki i jakie duże szerokośc i długość?

4) czy izolację kłaść od początky dachu do kalenicy czy tylko do sufitu który tworzą jętki? i ten sufit wystarczy ocieplic czy wszystko?

5) czy musi być jeszcze szczelina wentylacyjna między papą a blachą - z ujsciem szczeliny gdzieś pod gąsiorami chyba/

Gdyby ktoś był tak miły mnie po instruować byłbym wdzięczny , bo przez niewiedzę nie dopilnowałem cieśli i teraz nie mam tych włotów powietrza między krokwie co chyba powinny być , z tego co wyczytałem, ale nie jestem pewien więc prosze o poprade lub jakie kolwiek minfo w tym zagadniemniu