firewall 07.07.2012 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Patrzac na roboty dachowe, az chcialoby sie aby i u nas tak porzadnie robili. Dawno tutaj nie zagladalem ale wyglada to coraz ladniej. Gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Da_Lena 10.07.2012 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Witajcie! Jakiś czas nie zaglądałam do komentarzy... Jakoś mało ludzi chyba interesuje moja budowa... Ostatnio maluję podbitkę, przy tych temperaturach to prawdziwa walka, ale może jutro położę ostatnią warstwę i koniec z siedzeniem na dachu. Zresztą muszę w tym tygodniu skończyć, bo lada moment, czyli po montażu okien, może wejść ekipa od ocieplania. Miloszenko mam dokumentację domu bardzo szczegółową, jakieś 250 stron – rysunki, wyliczenia, wykresy, ale nie ma tam takich pięknie rozrysowanych detali jak to obią w Polsce. Marynata i firewall dziękuję za miłe słowa. Kolorystycznie to nasze osiedle takie spójne nie jest, niestety... Generalnie miało być jak najmniej kolorów i większość tak zrobiła. Niestety ostatnio dwa domy pomalowali w zupełnie innym klimacie: jeden jest w dwóch odcieniach sracz... brązu z fioletowymi polami, drugi w żółci dającej po oczach... Dach faktycznie super zrobili. Jedyne zastrzeżenie mam do dachówek szczytowych, tylko nie wiem czy taka ich uroda czy dekarze coś przy nich kombinowali. No i znalazłam kilka niewielkich ubytków... Muszę to obgadać z kierwonikiem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUMISIOWA 12.07.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Da_Lena-piekny ten dom bedziecie miec!!!Macie moja wymarzona dachowke,ktora niestety nie wyladowala na moim dachu....Co do wyspy,mam podobna z twojej wersji pierwszej i sprawuje sie bardzo dobrze:yes:POZDRAWIAM I KIBICUJE!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 12.07.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Da_Lena, obserwuję cały czas Twoją budowę, ale z niecierpliwością czekam, aż będziesz na etapie wnetrz. Bo czuje przez skórę, że będzie super:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 05.08.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Coraz piękniej jest.Żaluzje fasadowe na wszystkich oknach dałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Da_Lena 06.08.2012 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Dzięki za wizytę. Gumiasiowa oglądałam Twoje wnętrza i są super. Dodatkowo masz płytki, które zamierzam dać do łazienki, czarne Porcelanosa Cubica. I tu mam pytanie: jak się sprawdzają w codziennym użytkowaniu? Jak zlicowałaś armaturę podtynkową na tych kafelkach? Może powinnam zadać to pytanie na Twoim wątku. Magda 34 no jak też mam nadzieję, że wnętrza będą takie jak sobie zaplanowałam, czyli marzenia-możliwości=najlepszy możliwy kompromis. Marynata żaluzja mamy wszędzie, nawet w małym oknie w pomieszczeniu technicznym. Nie przewiduję żadnych przesłon od wewnątrz, a rolet zewnętrznych nie lubię, więc musiały być żaluzje fasadowe. Inwestor musiał to zaakceptować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 09.08.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Zazdroszczę i pluję sobie w brodę,że dałam się odwieść od żaluzji fasadowych. Nawet panowie w firmie montującej przekonywali mnie,że nic nie dorówna stronie użytkowej rolet i zmiękłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Da_Lena 15.08.2012 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Mnie panowie w Polsce też odwodzili od żaluzji, bo niepraktyczne, drogie... Tutaj coś w oknach musisz mieć, takie wymogi przy staraniu się o pozwolenie na budowę. Ja wiedziałam, że rolet nie będziemy używać, przy opuszczonych mam uczucie jakbym była w bunkrze. Więc uparłam się, bo wcześniej często musiałam iść na różne kompromisy, i nawet Inwestor jest zadowolony, mimo że kosztowało nas to cztery razy tyle co rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 15.08.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 No no,lecicie jak burza.Kawał chałupy się zrobiło...ile wyszło metrów tynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Da_Lena 04.09.2012 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Marynata z moich wyliczeń wyszło około 405-410m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.09.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Podpatrzyłem sobie w Twoim dzienniku sposób na izolację okolic drzwi tarasowych. Też tak zrobię.Dzięki.A prace instalacyjne i wykończeniowe widać że wszędzie przebiegają tak samo. Mogą wykończyć, .... inwestora.To zdjęcie z drogą pokazuje różnicę pomiędzy typowym polskim osiedlem, a niemieckim. Domy przy ulicy są w podobnym stylu i skali. U nas sama wiesz jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alija 16.09.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Witaj Da_Lena. Ja tez podgladam z zaciekawieniem Twoj dziennik, ktory zreszta bardzo ladnie jest prowadzony. Tak jak Ty mieszkam w DE (NRW) i wlasciwie jestesmy na tym samym etapie. No moze jednak jestesmy troche w tyle (od pon. zaczynaja z ogrzewaniem a nastepnie wylewki). Niestety nie mielismy szczescia i spotkalo nas to najgorsze(upadlosc firmy budowlanej). W tej chwili budowa przebiega duzo sprawniej, ktora zajmuje sie inna firma. Jak u Was postepuja prace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Da_Lena 16.09.2012 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Firewall tutaj bardzo trzymają się warunków zabudowy, i dobrze , choć czasem można coś własnego wywalczyć. Niestety czasem te wywalczone rzeczy wyglądają koszmarnie (moja opinia, może potem wrzucę zdjęcia). Teraz miasto się wycwaniło i następne działki pod domki jednorodzinne sprzedają razem z 10 projektami domów od architektów do wyboru, cena całości (dom+działka) to conajmniej 50% więcej kapitału niż u nas. Izolacja drzwi tarasowych jeszcze nie jest skończona, będzie jeszcze specjalna folia ze zbrojeniem. Witaj Alija! Myślę, że jesteśmy na podobnym etapie, u nas też ogrzewanie jeszcze nie zrobione. U nas budowa idzie dosyć sprawnie, mamy fajnego Bauleitera. Ekipy pracują szybko, no chyba, że wyjdzie jakiś problem to wtedy zdarzają się przestoje, tak jak teraz z elewacją. Planowanie to był koszmar, fatalna komunikacja z projektantką, nigdy nie można jej było złapać telefonicznie, na jakiekolwiek pytanie odpowiadź przychodziła po tygodniach, do tej pory nie wiemy na jakiej wysokości powinnien być garaż (w PnB źle zapalanowali, od lutego czekamy na poprawienie tego w papierach). Teraz mamy już bliżej niż dalej, ale wykończeniówka powoli mnie wykańcza... Jakoś emtuzjazm wyparował, zostało wypatrywanie ewentualnych problemów czających się po kątach... Mam nadzieją, że to się odmieni po przeprowadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 23.09.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 jakiej firmy są kanały wentylacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Da_Lena 23.09.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Kanały wentylacyjne to PluggFlex Kanal, całą instalację mamy firmy Pluggit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Turlututu 26.09.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 (edytowane) Czesc Da-Lena wypatrzylam Cie w watku u Aliji i tak tu przytuptalam. Prawie jak stowarzyszenie budujacych w Dojczlandi. My tez sie zdecydowalismy na duze miasto, ale na mieszkanko za to w scislym centrum. Ale niestety metraz nie ten... Uwielbiam nowoczesne domy i bryla Twojego budynku jest zachwycajaca. Jestem szalenie ciekawa jak przewidujesz wykonczeniowke. jesli pozwolisz, to bede czesciej zagladac A i jeszcze mam pytanie o kuchnie. Nadal zamawiacie w PL? Bo jak przeczytalam Wasza wycena to zrobilam lekka ryba. Za tyle to kupicie tu i z gwarancja namiejscu. My bierzemy z PL, ale za tyle to mamy kuchnie i 3 szafy z montazem i transportem. Edytowane 26 Września 2012 przez Turlututu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Da_Lena 26.09.2012 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Witaj Turlututu! Dzięki za miłe słowa i wpadaj kiedy talko będziesz miała czas i ochotę. Chyba jakieś Kółko Budujących w DE się powoli zawiązuje. Kuchnię prawdopodobnie zamówimy w Polsce, wstępnie pomiar będzie w okolicy 10.10, trzecie podejście... Wycena jest w złotówkach i za meble zapłacimy około 30.000 (meble w wyższym standardzie+transport+montaż). Tutaj dostawałam takie wyceny ale w euro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alija 26.09.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 (edytowane) Teraz mamy już bliżej niż dalej, ale wykończeniówka powoli mnie wykańcza... Jakoś emtuzjazm wyparował, zostało wypatrywanie ewentualnych problemów czających się po kątach... Mam nadzieją, że to się odmieni po przeprowadzce. Skad ja to znam Ja tez mam juz dosyc, a konca nie widac, tym bardziej, ze problemow nam przybylo. Da _Lena dom naprawde sliczny, masz dachowke o ktorej marzylam:yes: Wasze prace faktycznie przebiegaja sprawnie, wiadomo, ze nigdzie terminow sie nie trzymia, bo zawsze cos wyskoczy. U Was widze wylewki na dniach.... U nas dzis zakonczyli podlaczenia wody i pradu, wiec mam nadzieje, ze ten rozgrdiasz szybko zniknie z naszej dzialki. Wylewki pod koniec tyg. a pozniej ocieplenie i tynk. Jesli chodzi o wycene kuchni to uwazam, ze cena jest bardzo przystepna. Edit mam jeszcze pytanko: gdzie zamawialiscie schody i jak cenowo to wyglada? wypatrzylam Cie w watku u Aliji i tak tu przytuptalam. Prawie jak stowarzyszenie budujacych w Dojczlandi. Turlututu a moze zalozysz swoj watek? Edytowane 26 Września 2012 przez Alija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Da_Lena 29.09.2012 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Dziś robią wylewki, więc termin końca budowy zbliża się... Oferta na wy posażenie łazienek też przyszła i już jest do przyjęcia. Poza tym piękna pogoda za oknem i jakoś tak lepiej na duchu się zrobiło. Alija my schody mieliśmy w kontrakcie, dopłaciliśmy za zmiany w konstrukcji i za dębowe stopnie zamiast bukowych. Schody są firmy Stadler Treppen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alija 29.09.2012 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Da_Lena dziekuje za info, obejrzalam sobie ich strone i wlasciwie sa takie jakie mnie interesuja(na tytuowej stronie)jednak nie maja koloru, ktory by mnie interesowal. Szkoda. U nas wylewki tez mialy sie dzis lac, ale dopiero zaczynaja z zakladaniem ogrzewania:mad:A wszystko z powodu przesuniecia terminu ze strony "miasta".(woda,prad). Kurcze, gdzie u Was ta piekna pogoda?.... u nas pochmurno i zimno:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts