grzeh2000 11.08.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Na wstepie przywitam sie,jest to moj 1 post.Wylalem dzisiaj lawe fundamentowa wysokosci 50,na 60 szerokosc.Beton B-20.Teraz fachury beda murowac sciany z bloczkow betonowych B-20.Mam 2 pytania,czy z braku podpiwnicznienia nie musze dawac papy na ławe pod sciane fundamentowa?,czy 7-8 warstw bloczka fund.na gr.24cm bedzie dobrze czy za duzo?,na gorze bedzie max 29cm.Dzieki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.08.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Jak Sandomierz prawo brzeżny to 7 warsw to mało, jak lewo to moze być. Odnośnie papy to samo. A poważnie to ilość bloczkow ma byc zgodna z projektem , zero powinien wytyczyc geodeta i do tego masz budować. Zero podaje projektant w adaptacji. Z tego wyjdzie ilośc bloczków.Izolacja na ławie zależy od gruntu i wód. Czasem można nie dawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeh2000 11.08.2011 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Akurat to sucha czesc Sandomierza,o wysokosc pytam czy trzeba wieniec na gore bo nie swedzi mnie dodatkowo kilka tysiakow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.08.2011 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 1. proponuję używać klawisza Alt prawego, będą czytelniejsze posty 2. jak jest w projekcie - trzeba jak nie ma w projekcie - można, nie zaszkodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 12.08.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Akurat to sucha czesc Sandomierza,o wysokosc pytam czy trzeba wieniec na gore bo nie swedzi mnie dodatkowo kilka tysiakow. Jak masz mieć wieniec, to po prostu dasz 2 warstwy bloczków mniej. Albo odwrotnie, jeśli zrezygnujesz z wieńca, to dasz na jego miejsce 2 warstwy bloczków. Ja na przykład nie mam wieńca w projekcie, ale go zrobię. Koszt to nie jest kilka tysięcy, chyba, że duży dom. U mnie wyjdzie nie więcej niż 1300zł (nie licząc kosztu robocizny i materiałów szalunkowych) przy długości fundamentów ok. 70mb. Większość tej kwoty to koszt stali (1000zł, 4xfi12 i strzemiona z fi6 co 30cm), reszta to koszt betonu pomniejszony o koszt bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts