Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokosc sciany z bloczkow

grzeh2000

Recommended Posts

Na wstepie przywitam sie,jest to moj 1 post.Wylalem dzisiaj lawe fundamentowa wysokosci 50,na 60 szerokosc.Beton B-20.Teraz fachury beda murowac sciany z bloczkow betonowych B-20.Mam 2 pytania,czy z braku podpiwnicznienia nie musze dawac papy na ławe pod sciane fundamentowa?,czy 7-8 warstw bloczka fund.na gr.24cm bedzie dobrze czy za duzo?,na gorze bedzie max 29cm.Dzieki za odp.:)

Jak Sandomierz prawo brzeżny to 7 warsw to mało, jak lewo to moze być. Odnośnie papy to samo.

A poważnie to ilość bloczkow ma byc zgodna z projektem , zero powinien wytyczyc geodeta i do tego masz budować. Zero podaje projektant w adaptacji. Z tego wyjdzie ilośc bloczków.

Izolacja na ławie zależy od gruntu i wód. Czasem można nie dawać.

Akurat to sucha czesc Sandomierza,o wysokosc pytam czy trzeba wieniec na gore bo nie swedzi mnie dodatkowo kilka tysiakow.;)

Jak masz mieć wieniec, to po prostu dasz 2 warstwy bloczków mniej. Albo odwrotnie, jeśli zrezygnujesz z wieńca, to dasz na jego miejsce 2 warstwy bloczków.

Ja na przykład nie mam wieńca w projekcie, ale go zrobię. Koszt to nie jest kilka tysięcy, chyba, że duży dom. U mnie wyjdzie nie więcej niż 1300zł (nie licząc kosztu robocizny i materiałów szalunkowych) przy długości fundamentów ok. 70mb. Większość tej kwoty to koszt stali (1000zł, 4xfi12 i strzemiona z fi6 co 30cm), reszta to koszt betonu pomniejszony o koszt bloczków.