Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian zamiast wełny?

Recommended Posts

Witam,

jeśli chciałabym zastąpić wełnę jako ocieplenie zewnętrzne budynku (tak jest w projekcie) styropianem, to jaki przelicznik przyjąć? 1:1 czy może inaczej? Jaką grubość styropianu dajecie na wasze domy dwuwarstwowe? Aha, zgodnie z projektem mam wełnę 12 cm.

Przede wszystkim jak pisał firewall - współczynnik lambda. To on określa parametry izolacyjne materiału. jednakże w przypadku zmian z wełny na styropian warto również dokonać obliczeń cieplno-wilgotnosciowych, celem sprawdzenia czy nie dojdzie do kondensacji pary wodnej na powierzchni i wewnątrz przegrody. MOżna to zrobić nawet samemu krzystając z programu cieplno-wilgotnościowego http://www.rockwool.pl/doradztwo/programy/kalkulator-cw

Osobiście bym też zastanowił się nad wiekszą grubością - mniejsze straty ciepła w przyszłości. A dodatkowe koszty to tak naprawde inwestycja, która zwrócić się może w ciągu kilku lat, albo i szybciej w przypadku znacznego wzrostu cen - przykładowa taka analiza dla nowego budynku została zawarta w raporcie 6 Paliwo - Termolokata Inwestycja w ciepły dom cz II - http://www.rockwool.pl/media/6-paliwo

Fajny programik, ale niezbyt czytelny. Np. jak konstruować w tym programie warstwę np.podłoga - z góry na dół czy na odwrót?

Definiujemy przegrodę w kolejność warstw od środowiska zewnętrznego do wnętrza.

http://www.rockwool.pl/files/rw-pl/sharefiles/podloga.jpg

też myślałem o alternatywie. Nie limituje mnie grubość - tzn. mogę dać 2x15cm lub nawet 15+20 cm - i tyle dam. Pianki natryskowej nie chcę (do tego mam pełne deskowanie i papa).

Szukałem alternatywy dla: wełny skalnej - ciut za ciężka, dla wełny szklanej - czy nie straci to sprężystości po 20 latach i nie zacznie siadać? W sumie jeśli miałbym gwarancję, że nie to biorę wełnę szklaną.

Styropian był wart przemyślenia, ale głównie między krokwie. Pod krokwie to łatwiej będzie ułożyć wełnę. Poza tym sam producent od styropianu chyba też tan problem widzi bo planuje ocieplenie w 2 warstwach: między krokwiami i nakrokwiowo (na dachu) a nie pod krokwie. Styropian jednak odpadł bo między krokwiami trudno mi będzie nim dobrze ocieplić połączenie z ociepleniem elewacji i ociepleniem murłaty.

Witam, jako alternatywy dla wełny skalnej polecam użycie wełny mineralnej- jest ona lżejsza oraz wygodniejsza w montażu od styropianu. Firma Knauf Insulation także stosuje system dwuwarstwowy. Dzięki temu zaoszczędzi Pan na energii oraz nie wystąpią mostki termiczne w miejscach krokwi. Dzięki przydatnym kalkulatorom na stronie producenta, można obliczyć jakiej grubości wełny użyć.

http://www.knaufinsulation.pl/projektant

Również za pomocą tych programów można obliczyć współczynnik U oraz lambda

Najlepszym rozwiązaniem jest położenie miedzy krokwiami wełny o grubości 20 cm a pod nimi 10 cm. Oczywiście nie zapominając o warstwie paro przepuszczalnej oraz paroizolacji. Producent jako jedyny posiada certyfikat Eurofins Gold- po użyciu wełny mineralnej do powietrza nie przedostają się żadne związki.

Chętnie odpowiem na inne pytania

Pozdrawiam

Gość elka51
Witam, jako alternatywy dla wełny skalnej polecam użycie wełny mineralnej...

Nie chciałabym się czepiać słówek ale.... wełna mineralna = wełna skalna (bazaltowa) więc o jakiej alternatywie piszesz?

Była to odpowiedź na temat "Szukałem alternatywy dla: wełny skalnej - ciut za ciężka, dla wełny szklanej - czy nie straci to sprężystości po 20 latach i nie zacznie siadać? W sumie jeśli miałbym gwarancję, że nie to biorę wełnę szklaną."

Oczywiście wszystkie te wełny to mineralne różniące się surowcami z których są produkowane. I tak, skoro skalna jest za ciężka a szklana może tracić na sprężystości polecam ekologicną tradycyjną wełnę- która jest lżejsza i nie straci na sprężystości.