bitter 12.08.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Witam. Chcę dać 20cm styropianu pod posadzkę oraz zastosować akumulacyjne ogrzewanie podłogowe 10cm. Razem daje mi to warstwę 30cm plus klej i terakota. Zależy mi na tym aby wyjście z domu na taras było na jednym poziomie a taras jak najniżej gruntu. ponad 30cm to dla mnie za dużo. Chciałbym mieć maks 15cm. Widzę dwa rozwiązania - obniżyć poziom podkładu poniżej poziomu gruntu, lub obsypać ziemię dookoła tarasu i z lekkim spadkiem na powiedzmy 3m długości zejść z nią do poziomu ogrodu. Drugie rozwiązanie jakoś do mnie nie przemawia. W pierwszym widzę kilka problemów. Czy w przypadku ulew i wysokich wód nie będzie problemu? No i czym murować ponad chudziaka? Dalej bloczkami aż do wyjścia z gruntu i dalej dopiero materiałem na ściany? Ktoś może ma takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 12.08.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 ja bym budował do +15 z bloczków fundamentowych i to bloczki bym izolował mazidłem typu dysprobit, dysperbit a nie pustaki ceramiczne! 1 że bloczki łatwiej zaizolować. 2 że bloczki będą lepsze aby miedzy nimi wylać chudziak czy nawet posadzkę.Izolacja cieplna. Na to ile zaizolujesz bloczki ma wpływ ile planujesz dać cm ocieplenia ścian i czy chcesz mieć cokół. Jak dasz na ściany z 20 cm styro (a sądzę, że dasz skoro pod podłogę dajesz 20 styro) to na bloczki daj z 15 cm (starczy w zupełności). Poza tym dla zmniejszenia mostków na linii ściana fundamentu-posadzka to możesz dać ostatnie dwa bloczki "ciepłe". Generalnie nie masz wielkiego problemu, że chudziak będzie pod poziomem 0, i część izolacji też. A generalnie to jak masz grunt słabo przepuszczający wody opadowe to ten 10 cm wyniesienie ziemi na 3 metrach - zrobienie spływu od domu jest zalecane. Nie musisz się bać że woda deszczowa Ci wpłynie oknem tarasowym, ale zawsze to lepiej odprowadzać wodę od ścian fundamentowych (... jaki grunt masz?).A jeśli chcesz taras i okna tarasowe na poziomie +15 to może i coś Ci do domu wpłynąć. Tylko nie będzie to woda deszczowa a raczej śnieg topnejący (nawet od ciepłej szyby). Ostatniej zimy kilka razy wstałem rano i było + 10-15 cm śniegu. Trzy dni nie odgarniesz śniegu .... i klops. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 13.08.2011 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Grunt na szczęście mam piaszczysty więc nawet po mega ulewach nie ma kałuż. O śniegu nie pomyślałem ale zakładając, ze zimą raczej jestem w domu codziennie to odgarnięcie go spod okien chyba nie będzie wielkim problemem Taras planuję zrobić z kostki brukowej więc też będzie jakoś tam wodę przepuszczał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 13.08.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Grunt na szczęście mam piaszczysty więc nawet po mega ulewach nie ma kałuż. O śniegu nie pomyślałem ale zakładając, ze zimą raczej jestem w domu codziennie to odgarnięcie go spod okien chyba nie będzie wielkim problemem Taras planuję zrobić z kostki brukowej więc też będzie jakoś tam wodę przepuszczał. czyli ziemia jak u mnie. Ja tylko zrobię jakieś kanały pod rynnami żeby mi ziemia woda nie wymywała i żeby ją 1 m od budynku odprowadzić. O śnieg aż tak się nie bój, bo przecież każdy taras czy balkon ma ten san problem jak napada - nawet jak jest 3m nad ziemią (no chyba, że mamy szeroki podcień lub inne zadaszenie, choć i tak zawieje). Raczej chciałem zasygnalizować, że przy wysokości posadzki +15, przy dołożeniu do tego np: nowoczesnych, dużych przeszkleń do ziemi same okna mogą być od dołu w śniegu. tras z kostki brukowej to zrób z spadkiem 3-4% i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 13.08.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 wodę opadową lepiej odprowadzić na 4 metry,ja miałem na 1m i w efekcie 30 cm wody w piwnicy w zeszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 15.08.2011 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Ja odprowadziłem rurami karbowanymi takimi jak do drenażu tylko bez dziurek. Zrobiłem dwie studnie i już. Upier..we jest tylko łaczenie tych rur oryginalnymi trójnikami bo nie są szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 24.08.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 c. O śnieg aż tak się nie bój, bo przecież każdy taras czy balkon ma ten san problem jak napada. można mieć drzwi przesuwne , przy dużych przeszklenia zdecydowanie bardziej funkcjonalne a powiedzmy sobie szczerze jakoś nie wyobrażam sobie normalnie otwieranych drzwi szerokości powiedzmy 140 cm w jednym kawałku no i kto będzie zimą wychodził na taras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts