B.M. 11.03.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 czy ktoś mugłby mi powiedzieć jaki czas warzności ma mapka do celów projektowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 11.03.2004 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Chyba 6 miesiecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 11.03.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Zakłada się że mapa jest ważna 2 lata, ale np. na terenech gdzie jest dużo inwestycji mapa może stracić na aktualnosci np.po 3 miesiacach.Wówczas należi ją albo zaktualizować lub wykonać nową.Ps.jestem geodetą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 11.03.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Dlaczego zakłada się? Czy nie ma żadnych przepisów dotyczących ważności map?Ten problem i mnie dotyczy, bo mapa została wykonana w listopadzie, na niej zrobilismy projekt, czekamy jeszcze na kilka papierów urzędowych, a to juz przecież marzec... Czy będę musiała ja akualizować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 11.03.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Ja musiałam zapłacić geodecie 500 zł za wyrysowanie drugiej, bo pierwsza straciła ważność po 6 miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 11.03.2004 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Do Chatte.W piśmie z Urzędu Mieszkalnictwa nie określono dokładnie ile ważna jest mapa do celów projektowych.Okres dwóch lat podałem po tak jest u mnie w Łodzi.Jeżeli mapę robiłaś w listopadzie, jest na niej juz projekt a na dodatek jesli już przeszło do przez ZUDP to nie masz sie czego martwić.Jeżeli jeszcze projekt nie złożono na ZUDP, a czekacie tylko na papiery żeby dołączyć do dokumentacji projektowej to też nie musisz sie o nic obawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 11.03.2004 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 3 miesiące, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kołatka 11.03.2004 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Mój geodeta powiedział mi,że mapka ważna rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 11.03.2004 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Jak składałem dokumenty to wszyscy w okół, żeby się śpieszyć bo tylko trzy miesiące. Potem w muratorze chyba z 2002 (10 kroków do własnego domu - dokumenty potrzebne) utwierdziłem się tylko i od momentu zakupu projektu po dwóch miesiącach pozwolenie miałem w ręku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 12.03.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Mój brat (geodeta "niepraktykujący") twierdzi tak jak janaro, że jesli projekt powstał na aktualnej mapie to nie mam się o co martwic, obiecal to jeszcze sprawdzić. Projekt nie poszedł do ZUD, bo nie zawiera docelowych przyłączy (będzie tylko elektryczne i gazowe, woda własna za studni głebinowej, ścieki do szamba). Te przyłącza będę robiła dopiero za jakies dwa lata - prąd "pozyczymy" od sąsiada, gaz na etapie budowy jest niepotrzebny.A tak BTW na ZUD trzeba chyba uzgadniać tylko te elementy, które wchodzą w teren publiczny (przyłącza i wjazd z drogi publicznej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 12.03.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Potwierdzam słowa mika, 3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 12.03.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Z powyższych postów wynika, że co Urząd to inne terminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 12.03.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Moge tylko wszystkim powiedzieć że ani w Prawie Geodezyjnym czy Budowlanym nie jma podanej daty ważności mapy.Powiem szczerze że podawane terminy 3 miesiecy czy 6 miesiecy są śmieszne i jeżeli ktos w Gminie tak mówi to chodzi tylko o wyciagniecie dodatkowych pieniedzy.Należało by zarządać podania przepisu na któru Gmina sie powołuje(nie ma takiego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vector 19.03.2004 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Termin ważności mapy do celów projektowych nie jest określony przepisami prawa. Wynika najczęściej ze zwyczajów przyjętych w danym urzędzie.Geodeta jako wykonawca ma obowiązek zaktualizowania mapy, ale dalej nie ma wpływu na ewentualne zmiany zagospodarowania terenu. Może być tak, że mapa zdezaktualizuje się po 1 tygodniu, ale może być również aktualna przez kilka lat.To projektant musi projektować na aktualnej mapie i jeżeli stwierdzi (lub ma obawy) że mapa do celów projektowych zdezaktualizowała się to powinien żadać od inwestora aktualnych podkładów.Niestety, a może i dobrze (jestem geodetą) niekumaci urzędnicy zwracają uwagę na datę wykonania mapy i w zależności od lokalnych zwyczajów każą je "aktualizować". PozdrawiamMarek (geodeta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 20.03.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Vector chyba jestes najblizej prawdy. Mój geodeta, a wie dobrze bo jest "bardzo blisko gminy" powiedział mi, że 2 lata. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 20.03.2004 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Zgadzam sie z Vectorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts