korin 12.08.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Mam sciane cementowo wapienna pomalowana farba akrylowa. Chcialbym teraz ochronic ja przed brudzeniem przez dzieci i uzyskac ciekawy kolor wiec musialbym pomalowac ja farba lateksowa. Czy taka zmiana typu farby jest z jakiegos powodu przeciwskazana?Czy wystarczy zwyczajnie pomalowac z 2 razy czy tez trzeba cos zrobic z wczesniejsza warstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.08.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Każda farba zewnętrzna ma to do siebie że "wgryza się" w mur, czy tynk. Możesz spróbować pomalować jedną farbę bezpośrednio drugą, ale musisz się liczyć z tym, że będzie się łuszczyć. Poza tym każdy producent może mieć swoje wymagania. Nie wiem czy skuwanie będzie niezbędne, ale może się okazać że gruntowanie - i owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korin 12.08.2011 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Co do zewnetrznych to pewnie racja - farby musza sie mocniej zwiazac z podlozem, ale zapomnialem uszczegolowic, ze chodzi o zwykle malowanie pokoju dzieci czyli farba wewnetrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.08.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Tak czy inaczej musisz sprawdzić czy nie będzie się łuszczyć lub w inny sposób "gryźć", co oznacza że n.p. gruntowanie lub zdrapanie starej farby będzie konieczne, Spróbuj zadzwonić do producenta i się dopytać, może być to przedstawiciel handlowy czy ktoś kto to sprzedaje - w teorii powinien wiedzieć. Bo bez sensu jest pomalować pokój tylko po to by się okazało, że farba się złuszcza lub tworzą się różne "dodatki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts