Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Preparat na mszyce

Recommended Posts

Poradzcie proszę,jaki środek owadobójczy na mszyce,nie niszczy

roślin?

W zeszłym sezonie mszyce zaatakowały moje nasturcje-po opryskaniu piriflorem,kwiatki padły-a ja tak bardzo lubię nasturcje.

Wydaje mi sie że najlepszy jest Pirimor - sądząc po nazwie ten Twój Piriflor może mieć ten sam lub podobny skład chemiczny. Jeżeli kwiaty padły to być może stężenie było za wysokie albo robiłaś oprysk w pełnym słońcu i kwiaty jako najwrażliwsze zwiędły od szoku termicznego.

Podam przepis który stosuje moja mama w domu : rozrywa kilka papierosów ( im gorsze tym lepiej ), zalewa to świństwo gorącą wodą i czeka jeden dzień aż sie to dobrze zaparzy ( trzeba uważać żeby nie pomylić tego z mocną herbatą :D ). Potem tytoń odcedza i spryskuje zaatakowane roślinki. Mszyce padają lub uciekaja a kwiatki są dalej piekne

Lesek

Słyszałem, że skuteczne jest obsypanie roślin popiołem ze spalonego drewna.

A co do wieku XXI i preparatu Primor, to nie wykluczone, że jest to zwycajny tytoń lub też coś podobnego rozpuszczone w wodzie z tą tylko różnicą, że wykonano to w warunkach przemysłowych.

Pozdrawiam

Słyszałem, że skuteczne jest obsypanie roślin popiołem ze spalonego drewna.

A co do wieku XXI i preparatu Primor, to nie wykluczone, że jest to zwycajny tytoń lub też coś podobnego rozpuszczone w wodzie z tą tylko różnicą, że wykonano to w warunkach przemysłowych.

Pozdrawiam

Wowka zapewniam cię że pirimor nie ma nic wspólnego z tytoniem :lol: