selius 12.08.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Witam Bede mial takie same schody jak ze zdjecia i mam do Was kilka pytan:1) Czym pomalowac trepy schodow i slupek aby wyszedl podobny kolor jak na zdjeciu? 2) Czy mozna kupic trepy juz w takim kolorze? Jesli tak to czym pomalowac sam slupek?3) Jaka grubosc trepow zastosowac i czym je przykrecic?4) Moze ktos sie orientuje ile moga kosztowac takie trepy orientacyjnie? Wymiary trepa ok 80 x 28 x 35) W moim domku bede mial jasne panele i ciemne meble, czy wedlug Was ciemne schody i slupek beda do nich pasowaly? Na dzien dzisiejszy, mam dokladnie taka sama konstrukcje schodow bez trepow i slup bez zadnego koloru. http://imageshack.us/photo/my-images/853/229244172.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/695/1428848539.jpg/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 13.08.2011 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Nikt nie wie jak zrobic ze swiezego stopnia taki kolor? Maluje sie to najpierw bejca a pozniej lakierem? Jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 13.08.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Też jestem zainteresowany jak i czym malować. Bejca? lakier do parkietów? 2 razy, a może 3? Ktoś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 15.08.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Witam Stopnie powinny być na konstrukcję metalową co najmniej 4 cm grubości , bejcowanie zależy jaki gatunek drewna wybierzecie to są do nich odpowiednie bejce lecz dla majsterkowiczów radziłbym wybrać drewno Dębowe lub bukowe bo najprościej koloryzować a wykonuje się to w ten sposób stopień dokładnie wyszlifować odpylić , bejcę wybrać najlepiej rozpuszczalnikową nakładać za pomocą pędzla lub szmatki a następnie dokładnie stopień suchą szmatką wytrzeć musi być to wykonane bardzo szybko żeby bejca nie zdążyła przed wytarciem wyschnąć bo jak sama wyschnie to pozostaną plamy , lakierowanie ; wybrać lakier wyżej klasy nie polskie naprzykrzy lakier firmy IKA , REMERS , PARKIETLAK lub coś podobnego , nakładanie za pomocą natrysku lub wałkiem nie próbować malować pędzlem bo powstaną smugi , lakierować przynajmniej 3 krotnie ( wałkiem 4 warstwy ) pomiędzy warstwami szlifować papierem o granulacji 400-:-500 . Filar obudować tym samym gatunkiem drewna a technologia taka sama jak na stopniach . Jak macie drewno bukowe to bejcuje się wyłącznie natryskiem i nie wyciera się drewna a bejca musi być na rozpuszczalnikach acetonowych nie stosować intra ani wody . bejcę można zastosować polską firmy SOPUR do buka muszą być symbole BR -242 kolor podobny jak na zdjęciu u selius Miłej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 16.08.2011 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Wielkie dzieki o to mi chodzilo Bejce nalozyc jedna warstwe? Co do drewna stopni to beda debowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 16.08.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Dzięki!Ja już mam zrobione stopnie jesionowe, 4cm. Leżą i czekają. Za bejcowanie zabieram się w przyszłym tygodniu. Kolor docelowy/zbliżony jak u Porty drzwi kolor orzech 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 09.01.2012 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Czesc Mam do Was jeszcze pytanie, a mianowicie jak dobiera sie kolor schodow np do salonu? Czy dobiera sie pod kolor podlogi? Czy moze pod meble? Moze glupie pytanie, ale z zona mamy oddzielne zdania, a nie chcemy zepsuc stopni malujac na kolor, ktory nam nie bedzie odpowiadal... Moze jest na forum jakas osoba "architekt" ktora by nam pomogla w decyzji Kupilismy trepy z debu i sa to "surowe" trepy, bez lakierow itd. Dodam ze schody mamy takie jak ze zdjecia wyzej, tylko ze u nas podloga jest jasna, meble brazowe, a sciany bezowo-brazowe. Zonie podobaja sie brazowe jak ze zdjecia, ale tam jest brazowa podloga, mi sie rowniez podobaja, ale mamy jasna podloge, wiec moim zdaniem powinny byc jasne schody... I co zrobic z kontrukcja? Mamy obecnie pomalowana na srebrny kolor jak na zdjeciu, ale czy nie lepiej bylo by zmienic kolor razem z kolorem schodow? Np na brazowo lub na jasno? Ogladalismy juz milion zdjec ze schodami w necie no i dalej nie wiemy co zrobic z naszymi... Za odpowiedzi z gory dzieki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts