Riva4 12.08.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Proszę o pomoc forumowiczów jaki zastosować dobry gotowy tynk mineralny na warstwę już naniesionego docieplenia w formie wyprawki tynkarskiej z perlitu gr. 4cm.Dotychczas stosowany tradycyjny tynk mineralny z piasku drobnoziarnistego gr. około 1cm ma dużą tendencję do pękania.Czy tynki polimerowo-mineralne posiadają podwyższone parametry elastyczności.Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.08.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Riva: Tynk mineralny na położony dowolnie grubo [!] nie powinien pękać - badania laboratoryjne przeprowadzane są na grubości 5 czy 7 cm, ja widzialem jak jeden "z bożej łaski" fachman w ciągu pierwszego nakropku nałożył tynk mineralny, barwiony w masie, na grubość 2 cm plus minus. Fakt pękania tynku może być spowodowany wieloma rzeczami - n.p. tym - że było zbyt mało wapna, n.p. tym, że sechł zbyt szybko i tak dalej. Jest to wina wykonawcy / tego kto mieszał tynk.Tynki mineralne same z siebie powinny mieć świetną przyczepność, świetną wytrzymałość - polimery [podejrzewam] służą ograniczeniu ilości wapna [zjadającego kolor], oraz temu by łatwiej się je zacierało. Samego tynku mineralnego w swym tradycyjnym składnie nie da się zatrzeć. Jedni nazywają to chemią inni troszkę inaczej. To jakie są własności tynku - wystarczy wejść i porównać tzw. karty techniczne produktu.Tynk mineralny oznacza tyle że materiałem wiążacym jest cement, uplastyczniającym - wapno, wypelniacz : n.p. krzemionka lub inny naturl;any minerał plus dodatki - zmieniające właściwości tynku w kierunku przez nas pożądanym.Ja jako producent robię n.p. tynki barwione w masie i jak każdy je bada i jak każdy ma dane techniczne wśród nich m.in. wytrzymałość na ściskanie i rozciąganie, przyczepność i takie różne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Riva4 22.08.2011 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Serdeczne dzięki za wyjaśnienia.Znalazłem na rynku tynk mineralny FAST ZT , który wbrew pozorom bardzo ładnie się rozprowadza- podobnie do kleju i całkiem nieźle zaciera.Próbowałem tynki innych producentów - albo się roluję lub grubość ziarna powoduje komplikacje przy zacieraniu.Jestem bardzo ciekaw jak ten tynk zachowa się w warunkach zimowych przy pracy narzuconych różnych podłoży.Tradycyjna obrzutka , narzut perlitowy , wykończenie +/- 05-07 mm tynk FAST. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richirich 13.11.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 (edytowane) Zawsze można go poprawic, w razie jakichś uszkodzeń i nie będzie widac różnicy.Tu jest link jak to robią w Szwecji tylko chyba lepiej to robic z rusztowania.http://www.youtube.com/watch?v=4ev46zUls8g Edytowane 13 Listopada 2011 przez Richirich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts