Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobry gotowy tynk mineralny.

Recommended Posts

Proszę o pomoc forumowiczów jaki zastosować dobry gotowy tynk mineralny na warstwę już naniesionego docieplenia w formie wyprawki tynkarskiej z perlitu gr. 4cm.

Dotychczas stosowany tradycyjny tynk mineralny z piasku drobnoziarnistego gr. około 1cm ma dużą tendencję do pękania.

Czy tynki polimerowo-mineralne posiadają podwyższone parametry elastyczności.

Dziękuję.

Riva: Tynk mineralny na położony dowolnie grubo [!] nie powinien pękać - badania laboratoryjne przeprowadzane są na grubości 5 czy 7 cm, ja widzialem jak jeden "z bożej łaski" fachman w ciągu pierwszego nakropku nałożył tynk mineralny, barwiony w masie, na grubość 2 cm plus minus. Fakt pękania tynku może być spowodowany wieloma rzeczami - n.p. tym - że było zbyt mało wapna, n.p. tym, że sechł zbyt szybko i tak dalej. Jest to wina wykonawcy / tego kto mieszał tynk.

Tynki mineralne same z siebie powinny mieć świetną przyczepność, świetną wytrzymałość - polimery [podejrzewam] służą ograniczeniu ilości wapna [zjadającego kolor], oraz temu by łatwiej się je zacierało. Samego tynku mineralnego w swym tradycyjnym składnie nie da się zatrzeć. Jedni nazywają to chemią inni troszkę inaczej. To jakie są własności tynku - wystarczy wejść i porównać tzw. karty techniczne produktu.

Tynk mineralny oznacza tyle że materiałem wiążacym jest cement, uplastyczniającym - wapno, wypelniacz : n.p. krzemionka lub inny naturl;any minerał plus dodatki - zmieniające właściwości tynku w kierunku przez nas pożądanym.

Ja jako producent robię n.p. tynki barwione w masie i jak każdy je bada i jak każdy ma dane techniczne wśród nich m.in. wytrzymałość na ściskanie i rozciąganie, przyczepność i takie różne...

• 2 weeks później...

Serdeczne dzięki za wyjaśnienia.

Znalazłem na rynku tynk mineralny FAST ZT , który wbrew pozorom bardzo ładnie się rozprowadza- podobnie do kleju i całkiem nieźle zaciera.

Próbowałem tynki innych producentów - albo się roluję lub grubość ziarna powoduje komplikacje przy zacieraniu.

Jestem bardzo ciekaw jak ten tynk zachowa się w warunkach zimowych przy pracy narzuconych różnych podłoży.

Tradycyjna obrzutka , narzut perlitowy , wykończenie +/- 05-07 mm tynk FAST.

• 2 months później...