Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Mam ogromny problem. Jestem na etapie zakupu materiałów na piwnice.

Mój dom jest całkowicie podpiwniczony - znajduje się tam garaż dwustanowiskowy, kotłownia, pralnia, łazienka, oraz pomieszczenie na hobby.

Przeczytałam na forum pewnien post, w którym forumowicz pisze, iż do budowy ścian piwnic nie używał bloczków fundamentowych, a pustaków wibroprasowanych. Podobno wychodzi taniej, cieplej i szybciej, bo pustaki są większe i lżejsze od bloczków.

Tak się składa, że mam możliwość zakupu właśnie pustaków wibrowrasowanych po dosyć niskiej cenie, jednak nie mam pojęcia, czy to dobry wybór?

Czy ktoś słyszał coś na temat tych pustaków? Co o tym sądzicie? Pomóżcie, proszę, ponieważ mam mało czasu na zastanowienie :cry:

https://forum.murator.pl/topic/15984-bloczki-fundamentowe-czy-pustaki-wibroprasowanepom%C3%B3%C5%BCcie/

Zdania są podzielone.

Nie wiem czy czegoś nie pomyliłaś, ale ja chciałam kupić pustaki na piwnicę, która też będzie użytkowa i powiedziano w hurtowni, że pustaki się nie nadają i trzeba na piwnicę dać bloczki betonowe wibroprasowane najlepiej. No i kupiłam bloczki (2,30 za sztukę z transortem). Z pustaków lepiej się układa to fakt bo są większe ale podobno z bloczków są dokładniejsze i lepiej izolują (chociaż piwnica użytkowa musi być i tak dobze izolowana)

Pozdrawiam

Anekri, dziekuje za odpowiedz :)

Udalo mi sie skontaktowac z osoba, ktora ma piwnice wlasnie z pustakow wibroprasowanych i dowiedzialam sie ze sprawdziły sie w 100%. Jedynym utrudnieniem była konieczność zalewania pustaków przeznaczonych na narożniki betonem. Poza tym miały same zalety: stabilne wymiary, niewielka masa, możliwość wykonania ściany warstwowej i ścianek działowych z jednego materiału.

Mam możliwość zakupu po 1,75 (w ofercie są po 2,50) z transportem.

Sama nie wiem, jaką decyzję podjąć :cry: Chyba jeszcze popytam fachowców w hurtowniach.