artix1 18.08.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 No tak, z tym betonem to sam nie wiem czy się śmiać czy płakać. Cholerka jak będę musiał przerobić jakieś rury w podłodze to wezmę ostry toporek i skoczę porozmawiać poważnie z betoniarzami:D. Będzie się działo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 19.08.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) heh Widzę że i ja jestem w spisie natury samorobów:d. Dzięki:). Netbeta przerobiłem dzienniek też pare razy. Jedno co z perspektywy czasu mogę powiedzieć to to że zdecydowanie długo robił nie które etapy (miał pewnie czas) ja zabierając się do roboty oszacowałem czas etapów. Umówiłem się z Teściem i mieliśmy spore zdziwienie że wszystko nei porównywalnie szybciej w dwóch zrobiliśmy. Najgorzej jak wspominam to szalowanie wieńców samemu, wylewanie chudziaka w gorący dzień, układanie dachówki a raczej docinanie koszy i naroży. Dzięki za zyczenia Radek i również trzymam kciuki aby się nic nie stało i szybko wykończenie nastało. Jak coś to służę pomocą w każdym temacie od murowania do hydrauliki/wentylacji/elektryki, bo zrobiłem sam i wygląda na to że od wczoraj pięknie działa wszystko. Dlaczego od wczoraj ....? zapraszam do dziennika:) ps. netbet potrzymywał na duchu przed podejściem do tematu a zwłaszcza moja żona uwierzyła że dam radę jak zobaczyła że inni tak robią. ps. cos tam czytalem o rynnach u ciebie, ja pcv robiłem i każdy uchwyty/ generalnie wszystko co było wkładane w siebie smarowałem tawotem. Zero szczelania przy zmianie temperatury. U sąsiadów daje jak z kapiszonów:d Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 20.08.2012 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) heh Widzę że i ja jestem w spisie natury samorobów:d. Dzięki:). Jedno co z perspektywy czasu mogę powiedzieć to to że zdecydowanie długo robił nie które etapy (miał pewnie czas) ja zabierając się do roboty oszacowałem czas etapów. Umówiłem się z Teściem i mieliśmy spore zdziwienie że wszystko nei porównywalnie szybciej w dwóch zrobiliśmy.Netbet robił dużo dosłownie SAM. Oszacowałem, że robiąc w 2 osoby zrobi się daną czynność 4 razy szybciej jak w pojedynkę tym samym tempem. Podobnie jest robiąc w 3 lub 4 osoby - nawet 10 razy szybciej jak w pojedynke. Jeszcze większa liczba osób już nie zwiększa tempa pracy bo jeden patrzy na drugiego. Są jednak prace które się robi najwyżej w 2 osoby a są takie które robi się w 3-6 osób (zalewanie wieńców, stropów, posadzek, kładzenie tynków strukturalnych) czyli tam, gdzie praca nie powinna być przerwana z uwagi na przykre tego konsekwencje. Nam się udało kłaść posadzki w 2 osoby, ale mieliśmy wszystko dopracowane i wylewaliśmy tylko 40m2. Przy wylewaniu tarasu byłem SAM i dałem radę ale robiłem za trzech - tylko buty zostały na końcu (upał 30'C ale nic nie popękało a beton wibratora na oczy nie widział). Najgorzej jak wspominam to szalowanie wieńców samemu, wylewanie chudziaka w gorący dzień, układanie dachówki a raczej docinanie koszy i naroży. A ja najgorzej wspominam zalewanie stropu - było nas trzech i o 1 osobę za mało bo teraz jest nierówny i szlichta konieczna. Szalowanie wieńca - 3 osoby w doskoku 4 osoby - było co robić. Zalewanie wienca poddasza zresztą skomplikowanego - było nas czterech a i tak się narobiliśmy bo trzeba było skakać po rusztowaniach. Układanie dachówki i kosze dachowe - dopiero przedemną. Dachówka wybrana, szlifierka już sra ze strachu na myśl o cięciu. Nibra F7 z Nelskampa są twarde jak klinkier, mają małą nasiąkliwość -3%. vDzięki za zyczenia Radek i również trzymam kciuki aby się nic nie stało i szybko wykończenie nastało. Dzięki i wzajemnie. Ps. U Ciebie to aby nastało zamieszkanie szybkie :P Jak coś to służę pomocą w każdym temacie od murowania do hydrauliki/wentylacji/elektryki, bo zrobiłem sam i wygląda na to że od wczoraj pięknie działa wszystko. Dlaczego od wczoraj ....? zapraszam do dziennika:) Będę bacznie obserwował i w razie wątpliwości zapytam ps. cos tam czytalem o rynnach u ciebie, ja pcv robiłem i każdy uchwyty/ generalnie wszystko co było wkładane w siebie smarowałem tawotem. Zero szczelania przy zmianie temperatury. U sąsiadów daje jak z kapiszonów:d Ja myślałem o stalowych a jak będą PCV to skorzystam z porady i być może przywazelinuję bo nie wiem jak tawot działa na PCV. Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez rkowal79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 20.08.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Jest nas coraz więcej .... .... Kurcze ale lista, troszkę się naszukałem ale znalazłem. Chętni budujący samemu dopisywać się do listy. no faktycznie - samorobów coraz wiecej... do listy należy dopisac jeszcze: Kodiego i Zibi'ego....ten ostatni robił wykopy i ściągał humus szpadelkiem!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 20.08.2012 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 no faktycznie - samorobów coraz wiecej... do listy należy dopisac jeszcze: Kodiego i Zibi'ego....ten ostatni robił wykopy i ściągał humus szpadelkiem!! Witaj Netbet. Zaraz dopisuję do listy. Proponuję Ci zatrudnić kierownika pociągu - np MATKĘ DYRETTORKĘ bo wagoników przybywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdusiad 20.08.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Witam poczytałam dziennik i muszę pochwalić cię za taki kawał roboty, domek zapowiada się świetnie, będę zaglądać i śledzić postępy. Życzę siły w barach i ciężkich kieszeni od kasy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 21.08.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Znalazłem się na liście, lol Oficjalnie się zatem Witam! My już na ukończeniu, coraz więcej czasu do kibicowania Powodzenia !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 21.08.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Co do pytania jakie mi zadałeś w moim dzienniku. Instalacje H2O i cała resztę innych instalacji robił lub zrobi małżonek, wieczorem zapytam z jakich materiałów, i Ci napiszę . Natomiast sprecyzuj proszę czy z tym CO to chodzi o centralne ogrzewanie czy centralny odkurzacz? Jeśli o to pierwsze to takiego tradycyjnego nie posiadamy ponieważ grzejemy dom prądem z kabli. Jeśli o odkurzacz to dzisiaj ma przywieźć zestaw rurek i kształtek z hurtowni wiec jakby co odpowiem wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 21.08.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Radek - nie kombinuj z instalkami:cool: wodę rób na zgrzewanych PP - najtaniej.ogrzewanie:- to co jest kolo kotła i na trasie do rozdzielaczy - miedź- to co za rozdzielaczami - PEX żadnych skrętek i klejenia woda w warstwie styroogrzewanie w betunie. już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 21.08.2012 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) No własnie z miedzią na odcinki pomiędzy kotłem a rozdzielaczem kłopot, bo planuję grzejniki aluminiowe żeberkowe. Zastanawiam się wić nad tymi odcinkami ze stali (aluminium z miedzią gryzie się - korozja chemiczna). Gdy instalacja jest mieszana z miedzi i aluminium nastąpuje korozja i elektroliza wodoru i tlenu z wody (ogniwo chemiczne). Instalacja notorycznie się zapowietrza i nie wiadomo dlaczego (już wiadomo). Do przeciwdziałania dodaje się inhibitor korozji w stosunku 1/60 do wody (koszt 100zł 1L), ale nie wiadomo jak długo będzie działał. Powoduję neutralizację PH wody z kwasowej na neutralną. Jak się za duzo wleje to robi się zasada i dalej żre aluminium. Szczegóły w temacie z elektrody: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1232251.html#10691412 Kłopot jest tym większy, bo dodatkowy zasobnik do kolektorów i jednocześnie buforowy do CO (bezciśnieniowe) miałby weżownicę miedzianą a w takim wypadku powinny być też aluminiowe lub stalowe. Zasobniki do CWU (2 x 150L) będą z podwójnymi wężownicami stalowymi (takie zwykłe nie tam żadne inoxy - chyba że okazyjnie w ręce wpadna z jakiegoś demobilu). Jeśli chodzi o wężownice: Inox ma to do siebie, że 3 razy gorzej przewodzi ciepło od stali, stal kilka razy gorzej od aluminium a aluminium 2 razy gorzej od miedzi. Na rekordzistę w tej dziedzinie czyli grafen mnie nie stać przewodzi kilka tys razy lepiej od stali. :P:P:P Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez rkowal79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 21.08.2012 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Co do pytania jakie mi zadałeś w moim dzienniku. Instalacje H2O i cała resztę innych instalacji robił lub zrobi małżonek, wieczorem zapytam z jakich materiałów, i Ci napiszę. Czekam na wiadomość. Natomiast sprecyzuj proszę czy z tym CO to chodzi o centralne ogrzewanie czy centralny odkurzacz? Jeśli o to pierwsze to takiego tradycyjnego nie posiadamy ponieważ grzejemy dom prądem z kabli. Jeśli o odkurzacz to dzisiaj ma przywieźć zestaw rurek i kształtek z hurtowni wiec jakby co odpowiem wieczorem. Kable jakie macie?? electra, devi, nexans? Coś tam położę kabli ale bardzo niewiele bo mam zdobyczne i wywalić szkoda. O odkurzaczu nie myślę i wiele wymyśleć się nie da. Będę kładł 2 nitki na parterze - przy wejściu do salonu - obskoczę też korytarz potem i mały pokój. Druga nitka będzie do kuchni. Na poddaszu będzie nitka na korytarz do gniazda gdzieś koło komina i do tego 8m węża giętkiego - wystarczy na obskoczenie wszystkich pokoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 21.08.2012 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Radek - nie kombinuj z instalkami:cool: wodę rób na zgrzewanych PP - najtaniej. ogrzewanie: - to co jest kolo kotła i na trasie do rozdzielaczy - miedź - to co za rozdzielaczami - PEX żadnych skrętek i klejenia No własnie - skrętki bardzo drogie a jeszcze droższe wszelkie trójniki. woda w warstwie styro ogrzewanie w betunie. to jest oczywista oczywistość (czyt. ma się rozumieć panie dyrektorze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 21.08.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Witam wszechstronnego Budowlańca Co do twojego pytania to: - wodę mam zrobioną na rurkach zgrzewanych (producenta nie pamiętam) - przyłącza pod rozdzielacze podłogowe z miedzi (polska produkcja) - podłogówka rurki ROTH x-pert Powodzenia w samodzielnym budowaniu wymarzonego domu P.S. A gdzie ta lista ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 21.08.2012 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Witam wszechstronnego Budowlańca Powodzenia w samodzielnym budowaniu wymarzonego domu Witam, witam. Dzięki za zyczenia i nawzajem. P.S. A gdzie ta lista ??? tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184425-M-131-Ma%C5%82gosi-i-Radka-budowany-w%C5%82asnymi-r%C4%99koma-komentarze/page2 post nr34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 21.08.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Witam. Podziwiam wkład własny włożony w budowę. Nie wiem skąd ty bierzesz na to czas. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 22.08.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) Odnośnie pytań: cały osprzęt do ogrzewania domu mamy z Devi, instalacja H2O jest zrobiona w całości w polskim polipropylenie AFV plast z Aspola. Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez tutli_putli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.08.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) Hej. W dzienniku mam instalację dość dokładnie pokazaną no ale napiszę dla krajana zza miedzy. CWU: Wejście PE 32, przejście na stal, filtr, stal, zgrzewany plastik na całym domu 25 i 20 CO: z pieca stal, od razu miedź do rozdzielaczy, z rozdzielaczy (piętrowy i parterowy z podmieszaniem podłogówki) osobne pętle na każdy kalafior i podłogówkę na PEXie 16 wavina. Skręcany. Zero przecieków a dawałem ostro w palnik. Chociaż w zasadzie to zimna woda jest najbardziej penetrująca Nie wiem czemu, ale mam netbetowe skojarzenia No własnie z miedzią na odcinki pomiędzy kotłem a rozdzielaczem kłopot, bo planuję grzejniki aluminiowe żeberkowe. Zastanawiam się wić nad tymi odcinkami ze stali (aluminium z miedzią gryzie się - korozja chemiczna). Nie panikuj - tyle teoria. Faktycznie minimalnie się zapowietrzają wodorem, ale po paru odpowietrzeniach przechodzi (doświadczalnie sprawdzone ). Metale zachodzą warstwą pasywacyjną i jest ok - byle nie łączyć bezpośrednio metali o diametralnie różnych stopniach na gwintach - wtedy koroduje na maxa. Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez BasH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 27.08.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 (edytowane) Zajrzałam do Waszego dziennika...O świadectwie charakterystyki energetycznej pewnie pamiętasz, tylko zapomniałeś dopisać na swoją listę świstków... I: nie wiem jak to jest z odbiorem, jak się buduje "tymy rękamy"(?)Ale u nas każdy kto wpisał się do dziennika jako kierownik robót, albo wydawał jakieś protokoły, zaświadczenia - przedstawiał swoje upr. budowlane, oraz zaś. o przynależności do właściwej izby samorządu zawodowego. U mnie razem z kierownikiem budowy, to 6 osób. Te papiery też są potrzebne do odbioru. (A atesty są potrzebne tylko kierownikowi budowy. Mój na bieżąco wołał) Pozdrawiam caaałą Brygadę. z "Kierownikami". Edytowane 27 Sierpnia 2012 przez bajanadjembe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 27.08.2012 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 I: nie wiem jak to jest z odbiorem, jak się buduje "tymy rękamy"(?) Ale u nas każdy kto wpisał się do dziennika jako kierownik robót, albo wydawał jakieś protokoły, zaświadczenia - przedstawiał swoje upr. budowlane, oraz zaś. o przynależności do właściwej izby samorządu zawodowego. U mnie razem z kierownikiem budowy, to 6 osób. Te papiery też są potrzebne do odbioru. (A atesty są potrzebne tylko kierownikowi budowy. Mój na bieżąco wołał) Jeśli w starostwie powiatowym nie zgłupieją to elektrykę sobie sam załatwię - mam papiery sepowskie ,,D" w zakresie pomiarów ochronnych, uziemień, izolacji itd - sprzęt na 1 dzień z pracy pożyczę. Hydraulik z uprawnieniami budowl. jest juz załatwiony - szczelność sam se sprawdzę i muszę przepłukać instalację H2O środkiem dezynfekującym - tak powiedział kierbud. Gazu sieciowego nie mam i mieć nie chcę. Komin i wentylację odbierze KOMINIARZ - był już na wizji. Roboty konstrukcyjne oczywiscie kierbud. Swiadectwo energetyczne zrobi mi ktoś z papierami, chyba że papiery sobie wyrobię - na razie nie mam czasu na to - tzn na kursy niektóre. To byłoby na tyle. Pozdrawiam caaałą Brygadę. z "Kierownikami". Dzięki bardzo. Kierownicy są bardzo skłonni do łapówek w postaci lizaków lub cukierków. Zawsze mi pomagaja i wlezą wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 27.08.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Swiadectwo energetyczne zrobi mi ktoś z papierami, chyba że papiery sobie wyrobię - na razie nie mam czasu na to - tzn na kursy niektóre. Alledrogo panie kolego - najtaniej Ja już po z wynikiem energooszczędnym bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts