Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

M-131 Małgosi i Radka budowany własnymi rękoma - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

heh

Widzę że i ja jestem w spisie natury samorobów:d. Dzięki:). Netbeta przerobiłem dzienniek też pare razy. Jedno co z perspektywy czasu mogę powiedzieć to to że zdecydowanie długo robił nie które etapy (miał pewnie czas) ja zabierając się do roboty oszacowałem czas etapów. Umówiłem się z Teściem i mieliśmy spore zdziwienie że wszystko nei porównywalnie szybciej w dwóch zrobiliśmy.

Najgorzej jak wspominam to szalowanie wieńców samemu, wylewanie chudziaka w gorący dzień, układanie dachówki a raczej docinanie koszy i naroży.

Dzięki za zyczenia Radek i również trzymam kciuki aby się nic nie stało i szybko wykończenie nastało. Jak coś to służę pomocą w każdym temacie od murowania do hydrauliki/wentylacji/elektryki, bo zrobiłem sam i wygląda na to że od wczoraj pięknie działa wszystko. Dlaczego od wczoraj ....? zapraszam do dziennika:) ps. netbet potrzymywał na duchu przed podejściem do tematu a zwłaszcza moja żona uwierzyła że dam radę jak zobaczyła że inni tak robią:D.

ps. cos tam czytalem o rynnach u ciebie, ja pcv robiłem i każdy uchwyty/ generalnie wszystko co było wkładane w siebie smarowałem tawotem. Zero szczelania przy zmianie temperatury. U sąsiadów daje jak z kapiszonów:d

Edytowane przez madric

heh

Widzę że i ja jestem w spisie natury samorobów:d. Dzięki:). Jedno co z perspektywy czasu mogę powiedzieć to to że zdecydowanie długo robił nie które etapy (miał pewnie czas) ja zabierając się do roboty oszacowałem czas etapów. Umówiłem się z Teściem i mieliśmy spore zdziwienie że wszystko nei porównywalnie szybciej w dwóch zrobiliśmy.

Netbet robił dużo dosłownie SAM.

Oszacowałem, że robiąc w 2 osoby zrobi się daną czynność 4 razy szybciej jak w pojedynkę tym samym tempem.

Podobnie jest robiąc w 3 lub 4 osoby - nawet 10 razy szybciej jak w pojedynke. Jeszcze większa liczba osób już nie zwiększa tempa pracy bo jeden patrzy na drugiego.

Są jednak prace które się robi najwyżej w 2 osoby a są takie które robi się w 3-6 osób (zalewanie wieńców, stropów, posadzek, kładzenie tynków strukturalnych) czyli tam, gdzie praca nie powinna być przerwana z uwagi na przykre tego konsekwencje. Nam się udało kłaść posadzki w 2 osoby, ale mieliśmy wszystko dopracowane i wylewaliśmy tylko 40m2.

Przy wylewaniu tarasu byłem SAM i dałem radę ale robiłem za trzech - tylko buty zostały na końcu (upał 30'C ale nic nie popękało a beton wibratora na oczy nie widział).

Najgorzej jak wspominam to szalowanie wieńców samemu, wylewanie chudziaka w gorący dzień, układanie dachówki a raczej docinanie koszy i naroży.

A ja najgorzej wspominam zalewanie stropu - było nas trzech i o 1 osobę za mało bo teraz jest nierówny i szlichta konieczna.

Szalowanie wieńca - 3 osoby w doskoku 4 osoby - było co robić.

Zalewanie wienca poddasza zresztą skomplikowanego - było nas czterech a i tak się narobiliśmy bo trzeba było skakać po rusztowaniach.

Układanie dachówki i kosze dachowe - dopiero przedemną. Dachówka wybrana, szlifierka już sra ze strachu na myśl o cięciu. Nibra F7 z Nelskampa są twarde jak klinkier, mają małą nasiąkliwość -3%.

vDzięki za zyczenia Radek i również trzymam kciuki aby się nic nie stało i szybko wykończenie nastało.

Dzięki i wzajemnie.

Ps. U Ciebie to aby nastało zamieszkanie szybkie :p:P

Jak coś to służę pomocą w każdym temacie od murowania do hydrauliki/wentylacji/elektryki, bo zrobiłem sam i wygląda na to że od wczoraj pięknie działa wszystko. Dlaczego od wczoraj ....? zapraszam do dziennika:)

Będę bacznie obserwował i w razie wątpliwości zapytam

ps. cos tam czytalem o rynnach u ciebie, ja pcv robiłem i każdy uchwyty/ generalnie wszystko co było wkładane w siebie smarowałem tawotem. Zero szczelania przy zmianie temperatury. U sąsiadów daje jak z kapiszonów:d

Ja myślałem o stalowych a jak będą PCV to skorzystam z porady i być może przywazelinuję bo nie wiem jak tawot działa na PCV.

Edytowane przez rkowal79

Jest nas coraz więcej :)

....

....

Kurcze ale lista, troszkę się naszukałem ale znalazłem. Chętni budujący samemu dopisywać się do listy.

no faktycznie - samorobów coraz wiecej...:cool:

do listy należy dopisac jeszcze: Kodiego i Zibi'ego....ten ostatni robił wykopy i ściągał humus szpadelkiem!!

Co do pytania jakie mi zadałeś w moim dzienniku. Instalacje H2O i cała resztę innych instalacji robił lub zrobi małżonek, wieczorem zapytam z jakich materiałów, i Ci napiszę . Natomiast sprecyzuj proszę czy z tym CO to chodzi o centralne ogrzewanie czy centralny odkurzacz? Jeśli o to pierwsze to takiego tradycyjnego nie posiadamy ponieważ grzejemy dom prądem z kabli. Jeśli o odkurzacz to dzisiaj ma przywieźć zestaw rurek i kształtek z hurtowni wiec jakby co odpowiem wieczorem.

Radek - nie kombinuj z instalkami:cool:

wodę rób na zgrzewanych PP - najtaniej.

ogrzewanie:

- to co jest kolo kotła i na trasie do rozdzielaczy - miedź

- to co za rozdzielaczami - PEX

żadnych skrętek i klejenia

woda w warstwie styro

ogrzewanie w betunie.

już.

No własnie z miedzią na odcinki pomiędzy kotłem a rozdzielaczem kłopot, bo planuję grzejniki aluminiowe żeberkowe.

Zastanawiam się wić nad tymi odcinkami ze stali (aluminium z miedzią gryzie się - korozja chemiczna).

Gdy instalacja jest mieszana z miedzi i aluminium nastąpuje korozja i elektroliza wodoru i tlenu z wody (ogniwo chemiczne). Instalacja notorycznie się zapowietrza i nie wiadomo dlaczego (już wiadomo). Do przeciwdziałania dodaje się inhibitor korozji w stosunku 1/60 do wody (koszt 100zł 1L), ale nie wiadomo jak długo będzie działał. Powoduję neutralizację PH wody z kwasowej na neutralną. Jak się za duzo wleje to robi się zasada i dalej żre aluminium.

Szczegóły w temacie z elektrody: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1232251.html#10691412

Kłopot jest tym większy, bo dodatkowy zasobnik do kolektorów i jednocześnie buforowy do CO (bezciśnieniowe) miałby weżownicę miedzianą a w takim wypadku powinny być też aluminiowe lub stalowe.

Zasobniki do CWU (2 x 150L) będą z podwójnymi wężownicami stalowymi (takie zwykłe nie tam żadne inoxy - chyba że okazyjnie w ręce wpadna z jakiegoś demobilu).

Jeśli chodzi o wężownice:

Inox ma to do siebie, że 3 razy gorzej przewodzi ciepło od stali, stal kilka razy gorzej od aluminium a aluminium 2 razy gorzej od miedzi.

Na rekordzistę w tej dziedzinie czyli grafen mnie nie stać przewodzi kilka tys razy lepiej od stali. :p:P:P:P

Edytowane przez rkowal79

Co do pytania jakie mi zadałeś w moim dzienniku. Instalacje H2O i cała resztę innych instalacji robił lub zrobi małżonek, wieczorem zapytam z jakich materiałów, i Ci napiszę.

Czekam na wiadomość.

Natomiast sprecyzuj proszę czy z tym CO to chodzi o centralne ogrzewanie czy centralny odkurzacz? Jeśli o to pierwsze to takiego tradycyjnego nie posiadamy ponieważ grzejemy dom prądem z kabli. Jeśli o odkurzacz to dzisiaj ma przywieźć zestaw rurek i kształtek z hurtowni wiec jakby co odpowiem wieczorem.

Kable jakie macie?? electra, devi, nexans? Coś tam położę kabli ale bardzo niewiele bo mam zdobyczne i wywalić szkoda.

O odkurzaczu nie myślę i wiele wymyśleć się nie da. Będę kładł 2 nitki na parterze - przy wejściu do salonu - obskoczę też korytarz potem i mały pokój. Druga nitka będzie do kuchni.

Na poddaszu będzie nitka na korytarz do gniazda gdzieś koło komina i do tego 8m węża giętkiego - wystarczy na obskoczenie wszystkich pokoi.

Radek - nie kombinuj z instalkami:cool:

wodę rób na zgrzewanych PP - najtaniej.

ogrzewanie:

- to co jest kolo kotła i na trasie do rozdzielaczy - miedź

- to co za rozdzielaczami - PEX

żadnych skrętek i klejenia

No własnie - skrętki bardzo drogie a jeszcze droższe wszelkie trójniki.

woda w warstwie styro

ogrzewanie w betunie.

to jest oczywista oczywistość (czyt. ma się rozumieć panie dyrektorze)

Witam wszechstronnego Budowlańca :)

Co do twojego pytania to:

- wodę mam zrobioną na rurkach zgrzewanych (producenta nie pamiętam)

- przyłącza pod rozdzielacze podłogowe z miedzi (polska produkcja)

- podłogówka rurki ROTH x-pert

Powodzenia w samodzielnym budowaniu wymarzonego domu :)

P.S. A gdzie ta lista ???

Witam wszechstronnego Budowlańca :)

Powodzenia w samodzielnym budowaniu wymarzonego domu :)

Witam, witam.

Dzięki za zyczenia i nawzajem.

P.S. A gdzie ta lista ???

tutaj

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184425-M-131-Ma%C5%82gosi-i-Radka-budowany-w%C5%82asnymi-r%C4%99koma-komentarze/page2

post nr34

Hej. W dzienniku mam instalację dość dokładnie pokazaną no ale napiszę dla krajana zza miedzy.

CWU:

Wejście PE 32, przejście na stal, filtr, stal, zgrzewany plastik na całym domu 25 i 20

CO:

z pieca stal, od razu miedź do rozdzielaczy, z rozdzielaczy (piętrowy i parterowy z podmieszaniem podłogówki) osobne pętle na każdy kalafior i podłogówkę na PEXie 16 wavina. Skręcany. Zero przecieków a dawałem ostro w palnik. Chociaż w zasadzie to zimna woda jest najbardziej penetrująca :D Nie wiem czemu, ale mam netbetowe skojarzenia :D

No własnie z miedzią na odcinki pomiędzy kotłem a rozdzielaczem kłopot, bo planuję grzejniki aluminiowe żeberkowe.

Zastanawiam się wić nad tymi odcinkami ze stali (aluminium z miedzią gryzie się - korozja chemiczna).

Nie panikuj - tyle teoria. Faktycznie minimalnie się zapowietrzają wodorem, ale po paru odpowietrzeniach przechodzi (doświadczalnie sprawdzone :) ). Metale zachodzą warstwą pasywacyjną i jest ok - byle nie łączyć bezpośrednio metali o diametralnie różnych stopniach na gwintach - wtedy koroduje na maxa.

Edytowane przez BasH

Zajrzałam do Waszego dziennika...

O świadectwie charakterystyki energetycznej pewnie pamiętasz, tylko zapomniałeś dopisać na swoją listę świstków...

I: nie wiem jak to jest z odbiorem, jak się buduje "tymy rękamy"(?)

Ale u nas każdy kto wpisał się do dziennika jako kierownik robót, albo wydawał jakieś protokoły, zaświadczenia - przedstawiał swoje upr. budowlane, oraz zaś. o przynależności do właściwej izby samorządu zawodowego. U mnie razem z kierownikiem budowy, to 6 osób. Te papiery też są potrzebne do odbioru. (A atesty są potrzebne tylko kierownikowi budowy. Mój na bieżąco wołał)

Pozdrawiam caaałą Brygadę. z "Kierownikami".

Edytowane przez bajanadjembe

I: nie wiem jak to jest z odbiorem, jak się buduje "tymy rękamy"(?)

Ale u nas każdy kto wpisał się do dziennika jako kierownik robót, albo wydawał jakieś protokoły, zaświadczenia - przedstawiał swoje upr. budowlane, oraz zaś. o przynależności do właściwej izby samorządu zawodowego. U mnie razem z kierownikiem budowy, to 6 osób. Te papiery też są potrzebne do odbioru. (A atesty są potrzebne tylko kierownikowi budowy. Mój na bieżąco wołał)

Jeśli w starostwie powiatowym nie zgłupieją to elektrykę sobie sam załatwię - mam papiery sepowskie ,,D" w zakresie pomiarów ochronnych, uziemień, izolacji itd - sprzęt na 1 dzień z pracy pożyczę. Hydraulik z uprawnieniami budowl. jest juz załatwiony - szczelność sam se sprawdzę i muszę przepłukać instalację H2O środkiem dezynfekującym - tak powiedział kierbud. Gazu sieciowego nie mam i mieć nie chcę. Komin i wentylację odbierze KOMINIARZ - był już na wizji. Roboty konstrukcyjne oczywiscie kierbud. Swiadectwo energetyczne zrobi mi ktoś z papierami, chyba że papiery sobie wyrobię - na razie nie mam czasu na to - tzn na kursy niektóre. To byłoby na tyle.

Pozdrawiam caaałą Brygadę. z "Kierownikami".
Dzięki bardzo.

Kierownicy są bardzo skłonni do łapówek w postaci lizaków lub cukierków. Zawsze mi pomagaja i wlezą wszędzie.