wspak 13.08.2011 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam, Czy ja mam poprawnie wykonaną obróbkę? Gdzieś mi przecieka komin. Jedna rzecz to taka, że fugi mam głębokie na nawet 15mm, podczas gdy dziura w cegle klinkierowej pojawia się już na 18mm. Już zgłosiłem tą usterkę do murarza od komina, ale on oczywiście bezczelnie odpowiada, że to nie to jest powodem. Zobaczcie obróbkę. Może też tu jest jakiś błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia28 13.08.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś to do firmy która robiła wam dach, u nas były źle zrobione wykończenia (nie docięte) i zadzwoniliśmy, przyjechali poprawili. Przecież to nie kosztuje 100zł i nie możecie tak tego zostawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aces 13.08.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Prawdopodobnie na ostatnim zdjęciu jest widoczna przyczyna (być może nie jedyna) twoich przecieków - głęboka fuga i cegła dziurawka. Co do obróbki kominów nie jestem osobą kompetentną ale też wydaje mi się że nie jest poprawnie wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 13.08.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Obróbka ujdzie. Dolny fartuch mógłby być szerszy . Na 90 % fugi. Chyba , że pod dachówką jest żle wykończone. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 13.08.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Może na czapie jest bałagan, a może to, a może tamto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 13.08.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Z tego co ja widzę to tam wcale nie jest zafugowane, tak jak wymurowali to już zostało. Cegła dziurawka nie jest na kominy. Zakryj komin workiem,folią albo czymś podobnym, lej ostro wodę to sprawdzisz czy blacharka i krycie wstępne jest chociaż zrobione na medal komin blisko kosza więc istnieje możliwość popełnienia błędu w odprowadzeniu większej ilości wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wspak 13.08.2011 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Przecieka gdzieś po kominie, nie w koszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wspak 14.08.2011 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Kolega się myli. Nie takiej odpowiedzi bym oczekiwał. Drugi komin nie ma dostępu do kosza a również przeciekał. Co ciekawe, przecieki pojawiły się dopiero gdy deszcze lały non stop przez tydzień. Po krótszych nawet ulewach nie ma śladu na kominach w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.08.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 To może zaproś pana murarza i pana od obróbek na wspólną wizytę i niech naprawią wspólnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 15.08.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 koniecznie zafuguj kominy na 100 % tamtędy cieknie i pozakładaj kratki wentylacyjne (jak nie wszystkie założyłeś). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 15.08.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) Kolega się myli. W czym się mylę? W tym że komin postawiono niezgodnie ze sztuką budowlaną z cegły klinkierowej dziurawki (co widać na zdjęciach)? Czy może w tym że komin stoi praktycznie w koszu (niedouczony projektant = projekt musiał być atrakcyjnie "tani) i woda ze zlewni koszowej co ulewa wlewa się do komina przez niezafugowane cegły dziurawki??? Nie takiej odpowiedzi bym oczekiwał. W to to akurat nie wątpię... Jedyne rozwiązanie które uleczy: - zmienić położenie komina - od poziomu stropu uciec kanałami w skosie 30stopni od kosza (tu trzeba zatrudnić prawdziwego murarza - bo zenek spod budki z piwem tego nie będzie w stanie zrobić) w przypadku kolizji z krokwią (przeciąć i dorzucić 2 wymiany). - wymurować go z cegły pełnej (zgodnej z polską normą) Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 15.08.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 a z FWK w koszu to masz sito...(zdj nr 5 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 16.08.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 W czym się mylę? Czy może w tym że komin stoi praktycznie w koszu (niedouczony projektant = projekt musiał być atrakcyjnie "tani) i woda ze zlewni koszowej co ulewa wlewa się do komina przez niezafugowane cegły dziurawki??? tu akurat nie do końca bym się zgodził, a może to była niedouczona ekipa która w chwili "wytyczania" miejsca pod komin była po lekkim piwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 19.08.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 A w ogóle, to nie za blisko ten komin... elementów konstrukcyjnych więżby jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 21.08.2011 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Drugi powód: "Tani" projekt... a efekt jest jaki widać - komin usytuowany praktycznie w koszu (autor projektu nie posiadał podstawowej wiedzy o zasadach projektowania - stąd cena...) . Komin przechodzący centralnie przez kosz można obrobić tak aby nie ciekło. Cena za zaprojektowanie i wykonanie komina w koszu oczywiście większa i nie cieknie. hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 21.08.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) Komin przechodzący centralnie przez kosz można obrobić tak aby nie ciekło. Cena za zaprojektowanie i wykonanie komina w koszu oczywiście większa i nie cieknie. hehe Może i można obrobić aby nie "ciekło" - nie zmienia to faktu że to poważny błąd w "sztuce" i ktoś kto tak umiejscowia komin ma bardzo nikłe pojęcie o poprawnym projektowaniu... Dobry projekt to taki który nie generuje niepotrzebnych "kosztów" dla inwestora Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 21.08.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Święte słowa Zibi. Nieraz ręce opadają patrząc co wymyślili na dachu. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronia 21.08.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 pytanie co do akcesorii dachowych do dachówki z brasa, z moimi specami trudno się dogadac i muszę sam to sprawdzać1. co do komina to wystarcza tasma kominowa, a obróbki blacharskie zrobia majstry czy też kupić blachy systemowe do komina, oczywiście zwiększa to koszt kazdego komina,2 co do wentylacji kalenicy czy wystarcza tasma np metatrol lub bras vent czy tez jeszcze daje się inna uszczelkę3. co do kosza aluminiowego czy konieczny jest zakup taśmy do łączenia koszy czy można ją czymś zastapić4. co do zabezpieczenia okapu czy wystarcza sam grzebien okapu z kratką wentylacyjna, czy jeszcze coś; do czego słuzy tasma wentylacyjna okapu5. co decyduje o tym, że stosuje sie krótka lub długa klamrę do gąsiorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 23.08.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 No też się zgadzam z zibik.A ta bliskość drewna przy kominie to nie za bardzo jest? Podnoszę (chyba retoryczne) pytanie. Mnie chyba mój architekt tak by nie zaprojektował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.08.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 No też się zgadzam z zibik. A ta bliskość drewna przy kominie to nie za bardzo jest? Podnoszę (chyba retoryczne) pytanie. Mnie chyba mój architekt tak by nie zaprojektował. To się nazywa "wołanie na puszczy". Pani , co pani z "tem" drewnem... Strażak też człowiek , zajęcie mieć musi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts